Ενός λεπτού σιγή τήρησαν το μεσημέρι της Τετάρτης οι κάτοικοι της Φλωρεντίας για τους δύο Σενεγαλέζους μικροπωλητές, θύματα της δολοφονίας του 50χρονου ακροδεξιού, ο οποίος την Τρίτη άνοιξε πυρ κατά Αφρικανών μεταναστών σε κεντρική πλατεία της πόλης.

Ads

 
O 50χρονος Τζιανλούκα Κασέρι, δύο Σενεγαλέζους και τραυμάτισε άλλον έναν στην πλατεία Δαλματίας στη Φλωρεντία. Καταστηματάρχες και μικροπωλητές έτρεχαν σε κατάσταση πανικού, ορισμένοι επιχείρησαν να τον κυνηγήσουν, αλλά διέφυγε με το αυτοκίνητό του.
 
Στη συνέχεια άνοιξε πυρ τραυματίζοντας άλλους δύο μικροπωλητές στην πλατεία Σαν Λορέντζο, μία από τις κεντρικότερες της Φλωρεντίας. Λίγο αργότερα έστρεψε το όπλο στον εαυτό του και βρέθηκε νεκρός σε υπόγειο χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων.
 
Για «τυφλή πράξη μίσους» έκανε λόγο ο πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο και κάλεσε τις ιταλικές αρχές και την κοινωνία να πολεμήσουν στη ρίζα της κάθε μορφή έλλειψης ανεκτικότητας και να επαναβεβαιώσουν την παράδοση της αλληλεγγύης στη χώρα».
 
«Αυτή είναι μία ημέρα που η Φλωρεντία δεν έπρεπε ποτέ να ζήσει, μία ημέρα τεράστιας θλίψης που σπέρνει απελπισία σε μία ολόκληρη κοινότητα», επισήμανε, από την πλευρά του, ο δήμαρχος Ματέο Ρέντζι, δηλώνοντας βέβαιος πως με τη συνδρομή όλων θα είναι νικηφόρα η μάχη κατά της ξενοφοβίας.
 
Πάντως, ο Τζανλούκα Κασέρι αναδεικνύεται σε «ήρωας» στα ρατσιστικά φόρουμ στο διαδίκτυο, που μιλούν για «δίκαιη τιμωρία των εισβολέων που πρέπει να γυρίσουν στη χώρα τους», όπως αναφέρει στην ιστοσελίδα της η Repubblica.
 
Ο 50χρονος είχε συνδεθεί με ακροδεξιά οργάνωση, η οποία αποστασιοποιείται από τις δολοφονίες.