Μόνο από την ταινία κινουμένων σχεδίων «Ψάχνοντας το Νέμο» ενδέχεται να μπορούν να αναγνωρίζουν οι επόμενες γενιές πολλά από τα είδη που «πρωταγωνιστούν» σε αυτή, καθώς, όπως επισημαίνων επιστήμονες, ένα στα έξι απειλείται με εξαφάνιση.

Ads

 
Από μελέτη που πραγματοποίησαν Καναδοί και Αμερικανοί ερευνητές για λογαριασμό της Διεθνούς Ένωσης για την Προστασία της Φύσης σχετικά με τα είδη – κλόουν, καρχαρίες, ιππόκαμπους, θαλάσσιες χελώνες κ.α. – που «πρωταγωνιστούν» στην ταινία, προκύπτει ότι από τα 1.568 είδη που μελέτησαν, το 16% είναι πιθανό να μην υπάρχει μελλοντικά.
 
«Πρόκειται για είδη που θα έπρεπε να βρίσκονται σε καλύτερη μοίρα γιατί είναι αυτά, για τα οποία ενδιαφερόμαστε», δήλωσε η Λόρεν Μακλέναχαν από το καναδικό Πανεπιστήμιο Σάιμον Φρέιζερ, προσθέτοντας ότι μεταναστευτικά είδη όπως οι χελώνες και τα σαλάχια είναι πολύ ευάλωτα στην αλιεία και σε άλλες ανθρώπινες δραστηριότητες. «Τα είδη αυτά έρχονται σε επαφή με τον άνθρωπο όπου και εάν πηγαίνουν».
 
Οι επιστήμονες εστίασαν σε όσα ζώα και ψάρια μιλούν στην ταινία. Συμπεριέλαβαν για παράδειγμα τους σφυροκέφαλους καρχαρίες και τις θαλάσσιες χελώνες, όχι όμως τις φάλαινες. Έπειτα εξέτασαν κάθε είδος στο πλαίσιο της ταξινομικής ομάδας όπου ανήκει, κάτι που τους έδωσε «μια ευρεία άποψη για την υγεία του ωκεανού», σύμφωνα με τη Μακλέναχαν. Η ίδια αναγνωρίζει ότι η μέθοδος θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ανορθόδοξη, όμως εκτιμά ότι επιλέγοντας αναγνωρίσιμα είδη, η επιστημονική ομάδα έχει μεγαλύτερες πιθανότητες να αφυπνίσει τον κόσμο για την ανάγκη προστασίας τους.
 
Η Μακλέναχαν εξηγεί ότι σε αντίθεση με πολλές άλλες ταινίες αυτού του ύφους, οι δημιουργοί έδωσαν μεγάλη προσοχή στις επιστημονικές λεπτομέρειες. «Πρόκειται επίσης για μια από τις λίγες ταινίες που εντάσσει με επιτυχία το μήνυμα της προστασίας των ειδών σε ένα καλό σενάριο».