Ο Ανδρέας Λοβέρδος προηγείται στο ερώτημα για το ποιος είναι καταλληλότερος να ηγηθεί του κόμματος στις επόμενες εκλογές, σε περίπτωση που δεν είναι υποψήφιος ο Γιώργος Παπανδρέου, σύμφωνα με τα ευρήματα δημοσκόπηση της Pulse, που έγινε για λογαριασμό της εφημερίδας «Το Ποντίκι». Τα ερωτήματα της έρευνας αφορούν στην επόμενη μέρα για το ΠΑΣΟΚ και πραγματοποιήθηκε ενώ συνεχίζονται οι παρεμβάσεις στελεχών του κόμματος.

Ads

 

Σύμφωνα με τα ευρήματα της Pulse, στο σύνολο των ψηφοφόρων, ο κ. Λοβέρδος συγκεντρώνει 20%, ο Ευάγγελος Βενιζέλος 16%, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης 7%, η Άννα Διαμαντοπούλου 4%, ο Γιάννης Ραγκούσης 3% και ο Χρήστος Παπουτσής 1%.

image

Ads

Στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ ο Ανδρέας Λοβέρδος συγκεντρώνει 25%, ο Ευάγγελος Βενιζέλος 22%, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης 6%, η Άννα Διαμαντοπούλου 5%, ο Γιάννης Ραγκούσης 4% και ο Χρήστος Παπουτσής 2%. Αλλον υποψήφιο επιλέγει το 20%.

image

Επιπλέον, το 49% των ερωτηθέντων στο σύνολο του δείγματος επιθυμεί άλλο πρόεδρο και υποψήφιο για τις επόμενες εκλογές, έναντι 13% που επιθυμεί τον Γιώργο Παπανδρέου. Υπάρχει επίσης ένα 12% που επιθυμεί Γιώργο Παπανδρέου πρόεδρο και άλλον πρωθυπουργό.

image

Αλλά και στο ΠΑΣΟΚ η εικόνα δεν είναι καλύτερη: μόνο το 37% θέλει την παραμονή Παπανδρέου (το 20% εξ αυτών τον θέλει και υποψήφιο πρωθυπουργό), ενώ το 45% τον απορρίπτει πλήρως και το 18% δεν απαντά.

image

Σημειώνεται ότι το 50% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ θεωρεί μεγάλη ή αρκετά μεγάλη την πιθανότητα διάσπασης του Κινήματος στο άμεσο μέλλον. Επίσης, το 36% των ψηφοφόρων θεωρεί ότι το πιο σοβαρό και επείγον ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπίσει το Κίνημα είναι η πολιτική που ακολούθησε την τελευταία διετία. Αντίστοιχα, το 58% εκτιμά ότι συνολική είναι η ευθύνη (πρόεδρος, στελέχη, υπουργοί) για την πορεία της χώρας την τελευταία διετία.

Προβάδισμα 7% για τη ΝΔ

Σε επίπεδα κάτω του 50% κινείται αθροιστικά το ποσοστό της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ στο ερώτημα της πρόθεσης ψήφου.

Η ΝΔ προηγείται με 20%, ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ με 13%, το ΚΚΕ με 9,5%, ο ΣΥΡΙΖΑ με 8,5%, η Δημοκρατική Αριστερά με 5,5% και ο ΛΑΟΣ με 5%.

Κάτω από το όριο του 3% για την είσοδο στη Βουλή κινούνται οι Οικολόγοι-Πράσινοι (2,5%), η Δημοκρατική Συμμαχία (2,5%) και το Αρμα Πολιτών (2%).

Σημειώνεται ότι ένα 4,5% επιλέγει άλλο κόμμα και το 18,5% λευκό ή αποχή. Οι αναποφάσιστοι φτάνουν το 8,5%.

Η πανελλαδική έρευνα έγινε τηλεφωνικά το διάστημα 6-7 Δεκεμβρίου 2011 σε δείγμα 1.059 ατόμων άνω των 18 ετών.