Σειρά δημοσιευμάτων στον διεθνή Τύπο αναφέρεται στην χθεσινή καταδικαστική για την Ελλάδα απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου σχετικά με τη διαμάχη με την ΠΓΔΜ. Η Süddeutsche Zeitung αναφέρει ότι “η Ελλάδα υπέστη καθαρή ήττα”, ενώ η Financial Times Deutschland επισημαίνει ότι η συγκεκριμένη απόφαση “ήταν το τελευταίο πράγμα που χρειαζόταν ο Λ. Παπαδήμος”

Ads

Καθαρή ήττα

Με τίτλο «15:1 για τη “Μακεδονία”» και υπότιτλο «Επιτυχία για το βαλκανικό κράτος στη διαμάχη του ονόματος με την Ελλάδα», η γερμανική εφημερίδα  Süddeutsche Zeitung τονίζει ότι η Ελλάδα υπέστη καθαρή ήττα ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης στη μακρόχρονη διαμάχη της για την ονομασία της γειτονικής της “Μακεδονίας“. Με 15 ψήφους υπέρ της πΓΔΜ, το δικαστήριο απεφάνθη ότι η Ελλάδα δε θα έπρεπε το 2008 να μπλοκάρει την είσοδο της βαλκανικής χώρας στο ΝΑΤΟ.

Όπως αναφέρεται, η συντηρητική κυβέρνηση Καραμανλή, τον Απρίλιο του 2008 προέβη στην παρεμπόδιση της εισόδου της “Μακεδονίας“ στο ΝΑΤΟ, κατά παράβαση των προβλέψεων της διμερούς Ενδιάμεσης Συμφωνίας του 1995, σύμφωνα με τις οποίες η Ελλάδα θα έπρεπε να αποδέχεται την παρουσία της γείτονος σε διεθνείς οργανισμούς υπό την “τεχνητή” ονομασία “FYROM” (πΓΔΜ).

Ads

Η απόφαση του Δικαστηρίου, ωστόσο, δεν αφορά τη διαμάχη για την ονομασία καθαυτή, ζήτημα που βρίσκεται σε διαδικασία – άκαρπης μέχρι στιγμής – διαπραγμάτευσης με την μεσολάβηση των ΗΕ.
Η διαμάχη δεν έχει εμποδίσει μόνο την ένταξη της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, αλλά την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, θέμα για το οποίο ο Πρωθυπουργός της, Nikola Gruevski, απηύθυνε έκκληση, μέσω σχετικής επιστολής, στη νέα ελληνική κυβέρνηση να άρει τις αντιρρήσεις της στην επικείμενη Σύνοδο της 9ης Δεκεμβρίου.

Kαι η γερμανική κυβέρνηση στηρίζει τις ελπίδες της στον νέο Έλληνα Πρωθυπουργό, ο οποίος θεωρείται ανεξάρτητος. Οι ελπίδες, όμως, για μία νέα κινητικότητα της Αθήνας σε επίπεδο εξωτερικής πολιτικής θα αποδειχθούν μάλλον πρόωρες, καθώς ο Λουκάς Παπαδήμος ηγείται ενός κυβερνητικού συνασπισμού αποτελούμενου από τρία κόμματα, μεταξύ αυτών και του υπερεθνικιστικού ΛΑΟΣ.

Συγκεκεριμένα, γίνεται αναφορά στην απειλή του ηγέτη του ΛΑΟΣ, κ. Γ. Καραντζαφέρη, να αποσύρει τη στήριξή του σε περίπτωση υπαναχώρησης της κυβέρνησης στο θέμα της ονομασίας.

Τέλος, όπως αναφέρεται σχετικά με τη διαμάχη για την ονομασία, η ελληνική πλευρά καταλογίζει στην πΓΔΜ την πρόθεση να εγείρει διεκδικήσεις στα εδάφη της ελληνικής Μακεδονίας. Η ελληνικά πλευρά υποστηρίζει τη θέση αυτή χρησιμοποιώντας ως παράδειγμα σχετικές αναφορές σε σχολικά βιβλία ιστορίας της γείτονος.

Το Δικαστήριο απέρριψε πάντως το αίτημα της πΓΔΜ για ρητή απαγόρευση στην Ελλάδα να παραβιάσει την Ενδιάμεση Συμφωνία στο μέλλον.

Το τελευταίο πράγμα που χρειαζόταν ο Παπαδήμος

Στην εφημερίδα Financial Times Deutschland δημοσιεύεται άρθρο του Markus Bernath με τίτλο «Η Ελλάδα υφίσταται ήττα στην υπόθεση της ονομασίας των Σκοπίων»:

Ο αρθρογράφος υποστηρίζει ότι η απόφαση του ΔΔΧ, με την οποία καταδικάστηκε η Ελλάδα λόγω της άσκησης βέτο για την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, επιβαρύνει την ελληνική κυβέρνηση. Ήταν το τελευταίο πράγμα που χρειαζόταν ο Λ. Παπαδήμος, καθώς προκάλεσε ανησυχία στην κυβέρνηση της οποίας ηγείται.

Πέρα από τις διενέξεις των Υπουργών του για την ακολουθούμενη οικονομική πολιτική, ο Παπαδήμος καλείται να αντιμετωπίσει ένα ζήτημα, το οποίο είναι ιδιαίτερα θολό.

Ο Α. Σαμαράς, επικεφαλής της ΝΔ, η οποία συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό, είναι αυτός που ως Υπουργός Εξωτερικών κατά την δεκαετία του 1990 ξεκίνησε τη διαμάχη για το όνομα των Σκοπίων.

Ο Σαμαράς θεμελίωσε την άποψη ότι η χρήση της ονομασίας «Μακεδονία» από τα Σκόπια δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή, καθώς συμπίπτει με την ονομασία της βόρειας ελληνικής επαρχίας και στο μέλλον θα μπορούσε να οδηγήσει σε πιθανές εδαφικές διεκδικήσεις. Αυτός είναι και ο λόγος που η Ελλάδα μπλόκαρε την υποψηφιότητα της Μακεδονίας (sic) στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Εν τω μεταξύ, το δεξιό κόμμα ΛΑΟΣ προσπαθεί μέσω του Μακεδονικού να αποκομίσει πολιτικά οφέλη και να κερδίσει ψηφοφόρους με εθνικιστικές απόψεις. Ο πρόεδρός του, Γ. Καρατζαφέρης, πρώην πολιτικός της ΝΔ, απείλησε χθες με αποχώρηση από την κυβέρνηση Παπαδήμου, εάν ο τελευταίος υποχωρήσει στη διαμάχη με τα Σκόπια για την ονομασία.