Περίπου εξήντα χιλιάδες εμπορικές επιχειρήσεις προβλέπεται να κλείσουν το 2012, ενώ άλλες 60.000, περίπου, έκλεισαν στο χρονικό διάστημα από το 2009 έως το 2011, σύμφωνα  με την ετήσια Εκθεση Ελληνικού Εμπορίου 2011 που παρουσίασε την Δευτέρα η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ).

Ads

 

Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Β. Κορκίδης περιέγραψε με μελανά χρώματα την κατάσταση που επικρατεί στο λιανεμπόριο και άσκησε σφοδρή κριτική στον υπουργό Ανάπτυξης Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, σχετικά με τη διοχέτευση των πόρων του ΕΣΠΑ στην αγορά καθώς και για την απόφαση του υπουργού να δημιουργήσει μία νέα εταιρική μορφή με κεφάλαιο 1 ευρώ, για την οποία υποστήριξε ότι «ανοίγει η πόρτα για να μπουν απατεώνες στην αγορά, να την φορτώσουν με φέσια και να αποχωρήσουν».

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, στη διάρκεια του 2011, οι οκτώ στις δέκα ΟΕ, ΕΕ και ατομικές επιχειρήσεις και σχεδόν τα δύο τρίτα των ΑΕ και ΕΠΕ εκτιμούν ότι οι πωλήσεις τους είναι μειωμένες. Τέσσερις στις πέντε επιχειρήσεις δήλωσαν ότι έχουν επιδείνωση της κερδοφορίας τους.

Ads

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τις προβλέψεις για το 2012, οι πωλήσεις και τα κέρδη θα είναι μειωμένα και η απαισιοδοξία αυτή είναι μεγαλύτερη στις μικρές επιχειρήσεις. Η μία στις τρεις εμπορικές ΑΕ και ΕΠΕ θεωρεί πολύ πιθανό το 2012 να μην μπορεί να ανταποκριθεί στις τρέχουσες υποχρεώσεις της.

Η πιθανότητα ασυνέπειας είναι υψηλότερη στις ΟΕ, ΕΕ και ατομικές επιχειρήσεις, όπου η μία στις δύο θεωρεί αρκετά ή πολύ πιθανή την περίπτωση αδυναμίας ανταπόκρισης στις υποχρεώσεις της.

Στην εκδήλωση της ΕΣΕΕ ο πρόεδρος της ΝΔ Αντ. Σαμαράς ανέφερε ότι πρέπει να καταφέρουμε χτύπημα στα καρτέλ και την πάταξη της φοροδιαφυγής για να δοθεί ώθηση στο εμπόριο και την οικονομία. Οι Έλληνες φορολογούνται περισσότερο αλλά πληρώνουν λιγότερο τόνισε και σημείωσε ότι αντί να κυνηγηθεί η φοροδιαφυγή αυξήθηκαν τα βάρη σε αυτούς που δεν αντέχουν και επιδεινώθηκαν οι στρεβλώσεις και αυξήθηκε τελικά η φοροδιαφυγή.

Σήμερα όσοι μπορούν να φύγουν φεύγουν ή κλείνουν τις επιχειρήσεις τους, συνέχισε ο κ. Σαμαράς και έτσι όπως είπε συρρικνώνεται η φορολογική βάση. Η λύση λοιπόν είναι ένα άλλο φορολογικό σύστημα και όχι μεγαλύτεροι φορολογικοί συντελεστές. Με σύγχρονα συστήματα πληροφορικής στο εμπόριο και τεκμαρτό υπολογισμό εισοδήματος εμπόρων και να μειωθούν οι φορολογικοί συντελεστές και να μειωθεί και το κίνητρο της φοροδιαφυγής. Οι ποινές άμεσες κι αυστηρές για τους φοροφυγάδες.

Επίσης πρότεινε μείωση του κόστους της μικρομεσαίας επιχείρησης από κάθε πλευρά και να λυθεί το κυρίαρχο πρόβλημα που λέγεται ρευστότητα. Σε αυτό το πλαίσιο σημείωσε ότι και το κράτος πρέπει να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις του απέναντι στους φορολογούμενους έστω και με συμψηφισμό οφειλών. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Σαμαράς στην πάταξη του παρεμπορίου αναφέροντας ότι έχει κηρύξει πόλεμο στο παραεμπόριο.

Για τις διαδηλώσεις και τις διαμαρτυρίες ανέφερε ότι δεν μπορεί να προκαλείται μια αδικία σε αυτό το πεδίο. Η κοινωνική διαμαρτυρία είναι σεβαστή αλλά δεν μπορεί να ακινητοποιείται η ζωή στην πόλη, σύμφωνα με τον κ. Σαμαρά. Ανέφερε ακόμη ότι με επιχειρήματα θα προσπαθήσει να πείσει τους δανειστές ότι πρέπει να μειωθούν οι φόροι.

Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσιπρας τόνισε ότι με ύφεση δεν μπορείς να βγεις από την κρίση και εμείς έχουμε έναν προϋπολογισμό αποεπένδυσης της ελληνικής οικονομίας. Ο εμπορικός κόσμος χρειάζεται για την ανοικοδόμηση της Ελληνικής οικονομίας και θα έπρεπε να στραφεί μεγαλύτερο μέρος της χρηματοδότησης προς την πραγματική οικονομία. Σημείωσε ότι πρέπει να αλλάξει αυτή η τακτική και συμπλήρωσε ότι πρέπει να δοθεί τέλος στην καταστροφική πολιτική που έχουμε υιοθετήσει και χρειάζονται μεγάλες τομές στην κοινωνία ώστε όλα τα στρώματα της κοινωνίας να συνασπιστούν σε μια μεγάλη συμμαχία για να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις και να υπάρξει ανατροπή.

Ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης Σ. Ξυνίδης ανέφερε τη σημασία που δίνεται στην πάταξη του παρεμπορίου αλλά και στην αντιμετώπιση των προβλημάτων ρευστότητας που αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Γνωστοποίησε δε ότι έχει ολοκληρωθεί πόρισμα στο υπουργείο Ανάπτυξης για τις ενδοομιλικές συνναλγές το οποίο έχει κοινοποιηθεί στο υπουργείο Οικονομικών και σύντομα θα επιβληθούν πρόστιμα. Στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ) έχουν στηθεί 4.500 επιχειρήσεις μέσω των υπηρεσιών μίας στάσης όπως ενημέρωσε σημειώνοντας ότι «μπορεί να υπάρχουν παιδικές ασθένειες αλλά έχουν επιτευχθεί σημαντικά βήματα».