Γερμανία και Γαλλία προτίθενται να συνάψουν ξεχωριστές συμφωνίες με μεμονωμένα κράτη της ευρωζώνης. Μάλιστα, η θεσμική κατοχύρωση της δημοσιονομικής πειθαρχίας αναμένεται να βρεθεί και στο επίκεντρο της συνάντησης της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ με τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά, την ερχόμενη Δευτέρα στο Παρίσι.

Ads

Σε αυτό το δρόμο φαίνεται να προχωρούν οι δυο ισχυροί της ευρωπαϊκής ένωσης, προκειμένου να εξασφαλίσουν την αξιοπιστία του νέου συμφώνου σταθερότητας που θα προτείνουν, αδιαφορώντας αν με αυτόν τον τρόπο ρισκάρουν τη διάσπαση της Ευρωζώνης, όπως αναφέρει δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Focus, επικαλούμενο πηγές της γερμανικής κυβέρνησης. 

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η γερμανίδα καγκελάριος και ο γάλλος πρόεδρος, είναι αποφασισμένοι να κάνουν ακόμη πιο αυστηρούς τους όρους ακόμα και αν οι υπόλοιποι αρνηθούν αυστηρότερους ελέγχους των προϋπολογισμών τους. 

Αν δεν εγκριθούν οι όροι τους σε ολόκληρη την Ευρωζώνη, θα συνάψουν διμερείς συμφωνίες με Αυστρία, Ολλανδία, Φινλανδία και άλλες ενδιαφερόμενες χώρες, καθώς η γερμανική κυβέρνηση ανησυχεί ότι κάποιες χώρες που μαστίζονται από την κρίση θα μπλοκάρουν ενδεχόμενη συμφωνία ελπίζοντας σε ευνοϊκότερη – γι αυτές – παρέμβαση της Ευρωπαϊκή Κεντρικής Τράπεζας. 

Ads

Ο γάλλος οικονομολόγος Ζακ Αταλί εκτίμησε στο περιοδικό Focus ότι αν δεν υποχωρήσει στις αξιώσεις της η Γερμανία το ευρώ δεν έχει ζωή ούτε μέχρι τα Χριστούγεννα. 

Παράλληλα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, τονίζει σε συνέντευξή του στην γερμανική εφημερίδα Neue Passauer Presse, ότι «η γερμανική οικονομία θα ξεπερνούσε τις δυνατότητές της αν εγγυούνταν για τα χρέη όλων των κρατών», επαναλαμβάνοντας με αυτό τον τρόπο την αντίθεση του Βερολίνου στην έκδοση κοινών ευρωομολόγων ενώ σε σημερινό της σχόλιο, για τα σχέδια του γαλλογερμανικού άξονα, η γαλλική εφημερίδα Le Figaro επισημαίνει: 

«Η Άνγκελα Μέρκελ επιθυμεί μια νέα Συνθήκη και αυστηρότερες κυρώσεις για όσες χώρες παραβαίνουν το Σύμφωνο Σταθερότητας. Ο Νικολά Σαρκοζί δεν έχει αντίρρηση. Η Γαλλία έκανε υποχωρήσεις έτσι ώστε να επικρατήσει περισσότερη πειθαρχία στην Ευρώπη. Ως αντάλλαγμα η Γερμανία θα πρέπει να είναι έτοιμη να εγγυηθεί την αλληλεγγύη στην Ευρώπη, όταν χρειαστεί».