Την έντονη οργή των Πακιστανών έχει προκαλέσει ο θάνατος 24 στρατιωτών από επίθεση μαχητικών αεροσκαφών του ΝΑΤΟ σε φυλάκιο στα σύνορα με το Αφγανιστάν. Χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν σήμερα μπροστά από το προξενείο των ΗΠΑ στο Καράτσι, φωνάζοντας αντιαμερικανικά συνθήματα.

Ads

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με την Αμερικανίδα ομόλογό της, Χίλαρι Κλίντον, η υπουργός Εξωτερικών του Πακιστάν Χίνα Ραμπάνι Χαρ μίλησε για «απαράδεκτες επιθέσεις» που δείχνουν «απόλυτη αδιαφορία προς το διεθνές δίκαιο και την ανθρώπινη ζωή». 

Η Ουάσινγκτον από την πλευρά της έσπευσε να υπογραμμίσει τη σημασία των διακρατικών σχέσεων με το Πακιστάν, ενώ ο γγ του ΝΑΤΟ Άντερς Φογκ Ράσμουσεν έκανε λόγο για ένα «τραγικό» και «μη ηθελημένο» περιστατικό.

Σε κοινή ανακοίνωσή τους οι υπουργοί Άμυνας και Εξωτερικών των ΗΠΑ Λίον Πανέτα και Χίλαρι Κλίντον εκφράζουν τα «βαθιά τους συλλυπητήρια», διευκρινίζοντας πως στηρίζουν την «πρόθεση του ΝΑΤΟ να διεξάγει επείγουσα έρευνα» για την επίθεση στο στρατιωτικό φυλάκιο.

Ads

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η Χ.Κλίντον, ο επικεφαλής των ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων στο Αφγανιστάν (ISAF) Αμερικανός στρατηγός Τζον Αλεν και ο στρατηγός Μάρτιν Ντέμπσεϊ, αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ, κάλεσαν τους Πακιστανούς ομολόγους τους να συζητήσουν την κατάσταση. 

«Η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας και οι στρατιωτικοί αρχηγοί υπογράμμισαν τη σημασία της αμερικανο-πακιστανικής συνεργασίας που εξυπηρετεί τα συμφέροντα των λαών μας» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Ο γγ του ΝΑΤΟ Άντερς Φογκ Ράσμουσεν έστειλε συλλυπητήρια επιστολή προς τον πρωθυπουργό του Πακιστάν Γιουσούφ Ράζα Γκιλάνι και σε ανακοίνωσή του χαρακτηρίζει το συμβάν ως ένα «τραγικό και ακούσιο περιστατικό».

Στην ίδια ανακοίνωση ο Ράσμουσεν διαβεβαιώνει ότι στηρίζει πλήρως τις έρευνες που διεξάγει η Συμμαχία προκειμένου να διαπιστωθούν οι συνθήκες κατά τις οποίες σκοτώθηκαν οι Πακιστανοί στρατιώτες.

Επίσης, αναφέρεται στα κοινά συμφέροντα ΝΑΤΟ και Πακιστάν στον αγώνα κατά των ισλαμιστών ανταρτών, υπογραμμίζοντας ότι η Συμμαχία δεσμεύεται να συνεργαστεί με το Ισλαμαμπάντ ώστε να μην επαναληφθούν παρόμοια περιστατικά.

Πάντως, η αντίδραση του Πακιστάν στο θάνατο των στρατιωτών ήταν άμεση, καθώς η κυβέρνηση ζήτησε από τις ΗΠΑ να εκκενώσουν -σε διάστημα 15 ημερών- αεροπορική βάση που θεωρείται ότι χρησιμοποιεί η CIA για μη επανδρωμένα αεροσκάφη, ενώ παράλληλα έκλεισε τα σύνορα ανεφοδιασμού των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν.