Στο 3ήμερο συνέδριο των Γερμανών Πρασίνων στο Κίελο (25-27.11.2011) έχει προσκληθεί ως ομιλητής ο Έλληνας τέως πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.

Ads

 
Τα ΜΜΕ Βορείου Γερμανίας ασχολούνται εκτενώς με το συνέδριο, αλλά και την ομιλία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ με θέμα «Το μέλλον της Ευρώπης». Άρθρο της ιστοσελίδας του δημόσιου τ/δ ARD (tagesschau.de), με τίτλο «’Προγραμματικό σερβίς’ για μακράς διαρκείας αγώνα» αναφέρει:

«Απαντήσεις στις κρίσεις των καιρών» θέλουν να δώσουν οι Πράσινοι στη διάσκεψη των μελών τους από όλη τη Γερμανία, την οποία έχουν εξαγγείλει ως συνέδριο εργασίας.

Η πρόεδρος του κόμματος Claudia Roth κάνει λόγο για ένα «προγραμματικό σερβίς», που θα αποτελέσει την αρχή ενός αγώνα μακράς διαρκείας, μέχρι τις γερμανικές βουλευτικές εκλογές του 2013. Πριν από αυτές οι Πράσινοι ελπίζουν να κερδίσουν τις μάχες στις τοπικές εκλογές του Σλέσβιχ-Χολστάιν και της Κάτω Σαξωνίας.

Ads

«Απάντηση: Πράσινο» είναι το σύνθημα του συνεδρίου. Είτε πρόκειται για τη δημοσιονομική και οικονομική κατάσταση, τη φτώχια και την πείνα ή την κλιματική αλλαγή – η Ροτ θεωρεί «ιστορικό καθήκον» τη σύνδεση των κρίσεων μεταξύ τους: «Σίγουρα, δεν έχουμε τη λύση για όλα. Δεν έχουμε τις απαντήσεις για όλα. Αλλά έχουμε σχέδια για το πώς μπορούν και πρέπει να συνδεθούν. Και ως προς αυτό θα έχουμε ένα συνέδριο με πολλή δουλειά…».

Η έναρξη του συνεδρίου θα γίνει απόψε με τη συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης. Το ομοσπονδιακό προεδρείο των Πρασίνων ζητά με ψήφισμά του περισσότερη Ευρώπη, αλλά και περισσότερο δημοκρατικό έλεγχο και περισσότερη διαφάνεια.

Οι Πράσινοι τάσσονται υπέρ μιας ευρωπαϊκής οικονομικής διακυβέρνησης, που θα σημάνει εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων σε ευρωπαϊκό επίπεδο όσον αφορά τη δημοσιονομική, φορολογική και κοινωνική πολιτική.

Ως ομιλητής έχει προσκληθεί στο συνέδριο και ο τέως έλληνας Π/Θ Γιώργος Παπανδρέου. «Δεν μιλάμε μόνο για την Ευρώπη, αλλά μιλάμε με τους Ευρωπαίους, επειδή είμαστε ένα ευρωπαϊκό κόμμα», δηλώνει ο επίσης πρόεδρος του κόμματος Cem Özdemir.

Το συνέδριο στο Κίελο δεν θα απασχολήσουν όμως μόνο θέματα αρχών. Αναμένονται πολύ συγκεκριμένες συζητήσεις για το φορολογικό, ιδιαίτερα για το ανώτατο ποσοστό φορολόγησης, αλλά και για έναν ειδικό φόρο περιουσίας προς εξυγίανση του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού, από τον οποίο θα μπορούσαν να ωφεληθούν τα κρατίδια.

Τέλος, οι σύνεδροι θα συζητήσουν για το ζήτημα της ακροδεξιάς, το οποίο κυριαρχεί στη γερμανική επικαιρότητα μετά την υπόθεση των εγκληματικών ενεργειών της ακροδεξιάς, νεοναζιστικής οργάνωσης του Τσβικάου, που αποκαλύφθηκε πρόσφατα.