Η δίκη δύο φημισμένων ερευνητών δημοσιογράφων που κατηγορούνται ότι βοήθησαν μια οργάνωση που επεδίωκε να ανατρέψει τη συντηρητική ισλαμική κυβέρνηση της Τουρκίας άρχισε σήμερα στην Κωνσταντινούπολη εν μέσω διαμαρτυριών από πολλούς δημοσιογράφους και υποστηρικτές της ελευθερίας του Τύπου.

Ads

Προφυλακισμένοι εδώ και εννέα μήνες, ο Νεντίμ Σενέρ, ο οποίος είχε τιμηθεί το 2010 με το βραβείο του Διεθνούς Ινστιτούτου Τύπου, και ο Αχμέτ Σικ, ήταν παρόντες στην πρώτη ακροαματική συνεδρίαση της δίκης τους, σε μια αίθουσα γεμάτη δικηγόρους και δημοσιογράφους, διαπίστωσε μια πηγή που ήταν παρούσα στο ακροατήριο.

Οι δύο άνδρες κατηγορούνται, μαζί με άλλα 12 πρόσωπα, ότι βοήθησαν το λεγόμενο δίκτυο Εργκένεκον, το οποίο είναι ύποπτο ότι επιχείρησε να δημιουργήσει έδαφος ευνοϊκό για ένα στρατιωτικό πραξικόπημα πολλαπλασιάζοντας τις επιθέσεις και τις εκστρατείες παραπληροφόρησης.

Οι Σενέρ και Σικ απειλούνται με ποινές κάθειρξης από επτάμισι ως 15 ετών.

Ads

Στο κατηγορητήριο υπογραμμίζεται ότι το δίκτυο Εργκένεκον είχε δημιουργήσει έναν κλάδο «μέσων ενημέρωσης» για να «κατευθύνει την κοινή γνώμη», εξασφαλίζοντας κυρίως ότι «οι πράξεις προβοκάτσιας θα έχουν συγκινησιακή απήχηση στην κοινωνία».

Έξω από το δικαστήριο, περίπου 200 δημοσιογράφοι και υποστηρικτές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων διαδήλωσαν ζητώντας την απελευθέρωση των κατηγορουμένων. «Δεν υπάρχει ελεύθερη κοινωνία χωρίς ελεύθερη δημοσιογραφία», έγραφε ένα πανό.

Το δικαστήριο όρισε την επόμενη ακροαματική συνεδρίαση για τις 26 Δεκεμβρίου, μετέδωσε το πρακτορείο Ανατολή.