Για ανύπαρκτο επίπεδο ασφάλειας σε όλο το φάσμα των τηλεπικοινωνιών της χώρας, καθώς έχουν διαπιστωθεί δεκάδες περιπτώσεις παραβιάσεων, αλλά και αδυναμία ελέγχου των εταιρειών που δραστηριοποιούνται σε αυτούς τους τομείς, κάνει λόγο η Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών.

Ads

 
Όπως επισημάνθηκε κατά την ενημέρωση που έκανε η ΑΔΑΕ επί της έκθεσης πεπραγμένων για το έτος 2010 στην Επιτροπή Θεσμών της Βουλής, η Ελλάδα είναι «ανοχύρωτη χώρα», ενώ «ανύπαρκτη» είναι και η εθνική πολιτική ασφάλειας των ηλεκτρονικών επικοινωνιών.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών Θανάσης Τσούρας δεσμεύτηκε ότι το θέμα θα τεθεί στον υπουργό Δικαιοσύνης Μιλτιάδη Παπαϊωάννου, ο οποίος έχει προσκληθεί την επόμενη εβδομάδα στην Επιτροπή, προκειμένου να ξεκαθαρίσουν τι συγκεκριμένες νομοθετικές πρωτοβουλίες πρέπει να δρομολογηθούν.

«Είναι ανάγκη να υπάρξει εθνική στρατηγική και να δημιουργηθεί ένα εθνικό σύστημα ασφαλείας επικοινωνιών. Υπάρχει ένα γενικότερο θέμα ασφάλειας στο “ηλεκτρονικό επιχειρείν”. Τίποτα δεν έχει γίνει στη χώρα. Ποιος ελέγχει -για παράδειγμα- αν υπάρχει υποκλοπή στοιχείων της ηλεκτρονικής κάρτας όχι από το ΑΤΜ αλλά από το δίκτυο; Πώς είναι δυνατό να υπάρχει ασφάλεια όταν το δίκτυο δεν είναι ασφαλές; Είναι ένα τεράστιο θέμα που πρέπει να αντιμετωπιστεί. Υπάρχουν εκατομμύρια δίκτυα που συμπλέκονται μεταξύ τους και εξυπηρετούν εκατομμύρια πολίτες», επεσήμανε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ Ανδρέας Λαμπρινόπουλος.

Ads

Ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ παραδέχτηκε, μετά τις επίμονες ερωτήσεις βουλευτών, ότι είναι δύσκολο η Αρχή να ελέγξει τον τρόπο που λειτουργεί η ΕΥΠ, καθώς δεν έχει ούτε τις τεχνολογικές ούτε τις επιστημονικές δυνατότητες. «Με το σκάνδαλο των υποκλοπών ακούστηκε κάτι για βαλιτσάκια. Επισκεφθήκαμε την ΕΥΠ, μας έδειξαν ένα βαλιτσάκι. Το ψάξαμε δεν είδαμε τίποτα. Είπαμε τότε ότι αν αυτός είναι εξοπλισμός τότε η ΕΥΠ είναι φτωχή», σημείωσε.

Αίσθηση προκάλεσαν επίσης δύο παραδοχές του κ. Λαμπρινόπουλου, έπειτα από σχετικές ερωτήσεις των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ Νάσου Αλευρά και της ΝΔ Προκόπη Παυλόπουλου.

Πρώτον: Δεν γίνεται έλεγχος αν το τηλέφωνο για το οποίο ζητείται από την εισαγγελία να αρθεί το απόρρητο του, ανήκει στο ίδιο πρόσωπο.

Δεύτερον: Μπορεί να παρακολουθούνται όλες οι συνομιλίες στην περιοχή όπου έχει αρθεί το τηλεφωνικό απόρρητου κάποιου.

«Υπάρχουν περιστατικά παραβίασης της ασφάλειας παροχών από εταιρείες σε ΚΑΦΑΟ του ΟΤΕ, όπου βρέθηκαν μαγνητοφωνάκια», ανέφερε ο κ. Λαμπρινόπουλος, προσθέτοντας ότι αν η ΑΔΑΕ είχε την λειτουργική δυνατότητα, «μέχρι τέλη του 2011 ο έλεγχος της θα έφτανε σε πολύ υψηλό βαθμό ξεκινώντας από τα πιο επικίνδυνα ΚΑΦΑΟ».

Εντύπωση προκάλεσε επίσης η αναφορά του κ. Λαμπρινόπουλου ότι εδώ και 11 μήνες, βρίσκονται στον αέρα τα πρόστιμα, περίπου 85 εκατ. ευρώ, που είχε επιβάλει η ΑΔΑΕ στις εταιρείες Vodafon (Βόνταφον) και Ericson (Έρικσον) με αφορμή το σκάνδαλο των υποκλοπών.

Το θέμα, όπως εξήγησε, προέκυψε μετά την απόφαση του ΣτΕ που έκρινε ακυρωτική την διαδικασία της ΑΔΑΕ να επιβάλει τα πρόστιμα (76 εκατ. ευρώ στη Vodafon και 7,35 εκατ. ευρώ στην Ericson) μετά από μυστική συνεδρίαση, όπως ορίζει η νομοθεσία για τις συνεδριάσεις των ανεξάρτητων αρχών, και όχι με δημόσια συνεδρίαση όπως γίνεται στα δικαστήρια.

Αποτέλεσμα της εμπλοκής αυτής είναι ότι χρειάζεται νομοθετική ρύθμιση, που να αποσαφηνίζει πώς θα συνεδριάζει η Αρχή, το θέμα μένει ανοικτό και την ίδια ώρα οι δύο εταιρείες ζητούν επιστροφή των χρημάτων που κατέβαλαν και μάλιστα εντόκως.

«Πρέπει να τελειώσει η εκκρεμότητα αυτή. Αφορά περίπου 85 εκατ. ευρώ, το πρόστιμο που βάλαμε στις δύο εταιρείες. Δεν νομίζω ότι είναι σωστό στη σημερινή οικονομική συγκυρία που βρισκόμαστε να πρέπει να επιστραφούν και μάλιστα εντόκως τα πρόστιμα. Η ΑΔΑΕ έκανε το καθήκον της, αλλά για κάποιους τυπικούς λόγους βρισκόμαστε σε αυτό το σημείο. Πρέπει άμεσα να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση», υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ.

«Υπάρχει μεγάλο νομοθετικό κενό για την ασφάλεια των ταχυδρομικών επιστολών», ανέφερε ακόμα ο κ. Λαμπρινόπουλος, σχολιάζοντας το ατύχημα με την επιστολή-βόμβα στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη που έσκασε στα χέρια του υπασπιστή του υπουργού. Πρόσθεσε δε ότι η ΑΔΑΕ είχε προτείνει να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα ασφαλείας στις εταιρείες ταχυμεταφορών (στην Ελλάδα δραστηριοποιούνται περίπου 414), όπως διπλός έλεγχος της ταυτότητας του αποστολέα, ωστόσο δεν έχει αρμοδιότητα να ελέγξει αν τηρούνται οι κανόνες ασφαλείας.

Όπως εξήγησε ο κ. Λαμπρινόπουλος από τις εταιρείες ταχυμεταφορών που καλούνται να καταθέσουν στην ΑΔΑΕ την έκθεση τους για την πολιτική ασφάλειας, οι μισές δηλώνουν ότι έχουν κλείσει και δεν ασχολούνται πια με το αντικείμενο. Ωστόσο, στη πορεία, διαπιστώνεται ότι είναι σε λειτουργία.

«Οι εταιρείες που πήραν άδειες λειτουργίας μέσω της ΕΕΤ είναι πάρα πολλές, αλλά η ΑΔΑΕ δεν έχει εξουσιοδότηση να τις ελέγξει», συμπλήρωσε.