Την αντίθεσή της με την κοινή έκδοση χρέους στην ευρωζώνη επανέλαβε σήμερα η γερμανική κυβέρνηση, την ώρα που κυκλοφορούν πληροφορίες ότι στη διάρκεια της εβδομάδας, πιθανόν μεθαύριο Τετάρτη, με μια «Πράσινη βίβλο» η Επιτροπή στις Βρυξέλλες θα καταθέσει τρεις προτάσεις της για την έκδοση ευρωομολόγων.

Ads

Όπως επισήμανε η γερμανική κυβέρνηση, η καγκελάριος Μέρκελ εναντιώνεται, πάντοτε, στην ιδέα του ευρωομολόγου, «όμως θα μελετήσει τις προτάσεις των Βρυξελλών, ώστε αμέσως μετά να επακολουθήσει διαβούλευση με τη γαλλική και με την ιταλική κυβέρνηση».

«Βεβαίως μπορεί να δηλώσουμε σήμερα ότι, κατ’αυτές τις συναντήσεις όλα, ανεξαιρέτως, θα γίνουν αντικείμενο διαβούλευσης», τόνισε ο εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, αναφερόμενος στις επικείμενες συναντήσεις της καγκελαρίου με τον νέο πρωθυπουργό της Ιταλίας Μάριο Μόντι και με τον πρόεδρο της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο κατέστησε με δηλώσεις του σήμερα στις Βρυξέλλες σαφές ότι, τα ευρωομόλογα ενδέχεται να κυκλοφορήσουν, «μόνον στην περίπτωση που προηγηθεί μια δημοσιονομική πειθαρχία σε επίπεδο κρατών-μελών στην 17μελή ευρωζώνη, με μια ταυτόχρονη ενίσχυση του συντονισμού οικονομικών πολιτικών. Μόνον σε μια τέτοια περίπτωση θα έχει νόημα να αποκτήσουμε στην Ευρώπη ένα είδος “ομολόγων για την (οικονομική) σταθερότητα”»-αυτός είναι ο όρος που η Επιτροπή στις Βρυξέλλες προτιμά, προς το παρόν, αντί του εθιμικά ως τώρα χρησιμοποιούμενου ευρωομόλογο.

Ads