Ασφυκτικές πιέσεις προς τον αρχηγό της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά ασκεί η ΕΕ να δεσμευθεί εγγράφως για την τήρηση των αποφάσεων της συνόδου κορυφής του περασμένου Οκτωβρίου. Τόσο οι εκπρόσωποι της τρόικας που είχαν χθες συνάντηση μαζί του, όσο και ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, δεν άφησαν περιθώρια στον κ. Σαμαρά που, παρ΄όλα αυτά, εξακολουθεί να αρνείται να υπογράψει, υποστηρίζοντας ότι με τις πράξεις του αποδεικνύει τη πρόθεση του να τηρήσει τα λεγόμενα του.

Ads

Άκρως αναγκαία για την εκταμίευση επιπλέον οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα είναι η γραπτή συναίνεση της Νέας Δημοκρατίας ότι θα εφαρμόσει τις συμφωνίες της 26ης Οκτωβρίου, επεσήμανε ο Γερμανός υπουργός εξωτερικών μέσω του πρακτορείου ειδήσεων DPA.   Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προέβη στη εν λόγω δήλωση έπειτα από την άρνηση που εξέφρασε εκ νέου σήμερα ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνης Σαμαράς, να παράσχει ενυπόγραφη δέσμευση για την τήρηση των αποφάσεων της συνόδου κορυφής του περασμένου Οκτωβρίου.

 
Ο κ. Σόιμπλε κατέστησε σαφές ότι, όσο δεν υπάρχουν αυτές οι γραπτές εγγυήσεις, δεν θα γίνει εκταμίευση της επόμενης δόσης προς την Ελλάδα. Στη συνέχεια, προβάλλοντας το παράδειγμα της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας, όπου υπήρξαν ανάλογες γραπτές δεσμεύσεις τόσο εκ μέρους της κυβέρνησης όσο και από την πλευρά της αντιπολίτευσης, ο Γερμανός υπουργός οικονομικών επεσήμανε ότι ο συγκεκριμένος τρόπος δέσμευσης δεν αποτελεί πράξη «αναξιοπρεπή».

Η τοποθέτηση Σόιμπλε, που σύμφωνα με αρκετούς «γαλάζιους» αγγίζει και πάλι τα όρια της παρέμβασης στα εσωτερικά της χώρας από τη στιγμή που έχει προηγηθεί η συμφωνία των πολιτικών αρχηγών μπροστά στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στην Ολομέλεια της Βουλής, δημιουργεί και πάλι συνθήκες έντονων τριβών στο εσωτερικό του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος κάτι το οποίο αναμένεται ότι θα αποτυπωθεί και στη σύνοδο της Μασσαλίας στις αρχές Δεκεμβρίου (7 και 8) λίγο πριν από τη Σύνοδο Κορυφής στις 9 του μηνός.

Ads

Από την άλλη πλευρά, ο κ. Σαμαράς επανέλαβε χθες στους εκπροσώπους της τρόικας τη δέσμευσή του να εφαρμόσει την ευρωπαϊκή συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου και τόνισε ότι έχει ήδη προβεί σε πέντε ενέργειες που αποδεικνύουν την πρόθεσή του να τηρήσει τα λεγόμενά του. Οι ενέργειες αυτές, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΝΔ, είναι οι εξής:  

Πρώτον, έχει τοποθετηθεί δημοσίως από το βήμα της ελληνικής Βουλής.

Δεύτερον, έστειλε επιστολή στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, στα πλαίσια της οποίας αναλύει τις θέσεις του μετά τις τελευταίες εξελίξεις και την ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον κ. Λουκά Παπαδήμο και επαναλαμβάνει τις δεσμεύσεις του. Η επιστολή απευθύνεται και στους ηγέτες των κομμάτων, άρα και προς την κα. Μέρκελ και τον κ. Σαρκοζί.

Τρίτον, δεσμεύτηκε για τη συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου στη σύσκεψη με τον νέο πρωθυπουργό υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Τέταρτον, δέσμευση συνιστά και η ψήφος εμπιστοσύνης που έδωσε στην κυβέρνηση Παπαδήμου.

Πέμπτον, στην ίδια κατεύθυνση λειτουργεί και η κατ’ αρχήν έγκριση του προϋπολογισμού του 2012.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Σαμαράς άφησε να εννοηθεί ότι, κατά τη γνώμη του, οι ενέργειες αυτές επαρκούν και δεν σκοπεύει να παράσχει γραπτές εγγυήσεις για την τήρηση των συμφωνιών της 26ης Οκτωβρίου. Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, ο κ. Τόμσεν ρωτήθηκε αν θα επιμείνει να ζητήσει ενυπόγραφες δεσμεύσεις από τον πρόεδρο της ΝΔ και εκείνος απάντησε «κανένα σχόλιο».