Ads

Τα κρούσματα τυφλής, ρατσιστικής βίας κατά μεταναστών από ακροδεξιές οργανώσεις αυξάνονται ραγδαία τους τελευταίες μήνες, σύμφωνα με ρεπορτάζ στην Ελευθεροτυπία. Το τελευταίο διάστημα έχουν συμβεί μπόλικα περιστατικά τα οποία περνούν στα ψιλά της ειδησεογραφίας και αποδεικνύουν πως ακροδεξιές συμμορίες ξεσαλώνουν ανενόχλητες υπό την ανοχή της αστυνομίας.

Η προγραμματισμένη «παρέλαση» 100 μελών της Χρυσής Αυγής, στην Νίκαια, υπό την προστασία δεκάδων διμοιριών των ΜΑΤ το περασμένο Σάββατο δεν πραγματοποιήθηκε τυχαία. Ούτε τυχαία πραγματοποιήθηκε δυναμική αντιφασιστική διαδήλωση 1.000 ατόμων την ίδια μέρα, η οποία αγνοήθηκε από το σύνολο των ΜΜΕ.

Βίντεο από την συγκέντρωση της Χρυσής Αυγής

«Δεκάδες διμοιρίες των ΜΑΤ επιχείρησαν να εμποδίσουν τη διεξαγωγή διαδήλωσης αντιφασιστικής πορείας, κάτι που γίνεται πρώτη φορά και είναι δείγμα γραφής της νέας κυβέρνησης που συμπεριλαμβάνει φασίστες με γραβάτες σε υπουργικούς θώκους», μας λέει στην Ελευθεροτυπία ο Θανάσης Κουρκουλάς από την Κίνηση Απελάστε τον Ρατσισμό.

Ads

Την πικρή κοινωνική αλήθεια αποκαλύπτει ένα κοινό κείμενο πέντε αυτοδιαχειριζόμενων κοινωνικών χώρων και καταλήψεων από τις δυτικές συνοικίες της πόλης (https:// papoutsadiko.bspivblogs.net/files12111101014).

Αναφέρεται σε «παρέες νεολαίων, σε πολλές περιπτώσεις είναι μαθητές, που επιτίθενται απρόκλητα και ξυλοκοπούν μετανάστες, κυρίως Πακιστανούς. Αλλοι ορμάνε απροειδοποίητα σε κάποιον περαστικό μετανάστη και τον χτυπούν, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις τού κλέβουν το κινητό μαζί με τα χρήματα που πιθανόν κουβαλάει πάνω του. Φασιστικές πρακτικές με σαφές ρατσιστικό υπόστρωμα: «Οι Πακιστανοί ενοχλούν και βιάζουν τις κοπέλες», «Αυτός έχει δουλειά, εγώ όχι».

Το ρεπορτάζ επισημαίνει ότι η κατάσταση έχει τρομοκρατήσει αρκετούς γονείς και εκπαιδευτικούς που βλέπουν οργανώσεις σαν την Χρυσή Αυγή να εκμεταλλεύονται την απελπισία και την οργή που γεννά σε έφηβους η φτώχεια και η ανεργία των γονιών τους.

Συνεχείς επιθέσεις

Στις 18 Σεπτέμβρη μαχαίρωσαν αφγανό πρόσφυγα δίπλα στην κοιλιά και στο στομάχι. Συνελήφθηκαν τρία άτομα που κατηγορούνται για επίθεση σε βάρος του (βαριά σωματική βλάβη), καθώς δεν βρέθηκε το μαχαίρι που χρησιμοποιήθηκε. Ανακοίνωση της αντιφασιστικής πρωτοβουλίας «Ποτέ ξανά» μας πληροφορεί ότι ο Αφγανός «ευτυχώς επέζησε και θα είναι μάρτυρας κατηγορίας στο δικαστήριο -στις 12 Δεκέμβρη- μαζί με συμπατριώτες του που την ώρα της επίθεσης βρίσκονταν μαζί του. Μεταξύ των τριών κατηγορουμένων και η “τηλεαστέρας-κάτοικος” (του Αγίου Παντελεήμονα) και υποστηρίκτρια της “Χρυσής Αυγής”, Θέμις Σκορδέλη, που κατηγορείται και για άλλες επιθέσεις».

Μέσα στο κατασκευασμένο χάος του κέντρου ευνοούνται οι ρατσιστικές κοινωνικές συμπεριφορές υποκινούμενες πάντα από μικροπολιτικά συμφέροντα. Ετσι η «Χρυσή Αυγή» κατάφερε να εκλέξει δημοτικό σύμβουλο στο μεγαλύτερο δήμο τον Ν. Μιχαλολιάκο, πολύ απλά γιατί το ΛΑΟΣ δεν κατέβασε υποψήφιο και στήριξε τον πρώην δήμαρχο Νικήτα Κακλαμάνη.

Παράλληλα, η παιδική χαρά του Αγίου Παντελεήμονα παραμένει κλειστή, καθώς ούτε και ο «προοδευτικός» δήμαρχος Γ. Καμίνης έχει το πολιτικό θάρρος να την ξανανοίξει. Λειτουργεί ως «Πόντιος Πιλάτος» μπροστά στη ρατσιστική και παρακρατική βία.

Τον περασμένο Ιούλιο υπήρξαν έντονες καταγγελίες του ΚΚΕ για ρατσιστικές επιθέσεις της «Χρυσής Αυγής» ενάντια στους Τσιγγάνους στον Ασπρόπυργο.

Στις 10 Σεπτεμβρίου έγιναν εισβολές σε σπίτια Πακιστανών στην περιοχή, με συνέπεια να τραυματιστούν δεκάδες μετανάστες. Είχε προηγηθεί «το μαχαίρωμα και ο βαρύς τραυματισμός αντιφασίστα στις 26 Αυγούστου στο Περιστέρι από μαχαιροβγάλτες της «Χρυσής Αυγής», όπως επισημαίνει ανακοίνωση της πρωτοβουλίας αναρχικών από τις περιοχές του Πειραιά.

Το θύμα επέζησε δεχόμενο οκτώ μαχαιριές σ’ όλο του το κορμί. Ενα ακόμη περιστατικό βίας συνέβη τον περασμένο μήνα. Σύμφωνα με καταγγελία της αριστερής εφημερίδας «Εργατική Αλληλεγγύη», μέλη της δέχθηκαν επίθεση από χρυσαυγίτες σε κεντρικό δρόμο στην Πετρούπολη. Στη σχετική ανακοίνωση επισημαίνεται πως «χτύπησαν 2 συντρόφους, έναν μαθητή και την Κατερίνα Πατρικίου, δημοτική Σύμβουλο Πετρούπολης με την Ανυπόταχτη Πετρούπολη». Στη συνέχεια προπηλάκισαν μια αριστερή δασκάλα.

Πηγή: Ελευθεροτυπία