Ραδιενεργό καίσιο πάνω από τα επίπεδα ασφαλείας, ανιχνεύθηκε σε ρύζι, για πρώτη φορά από την έναρξη της πυρηνικής κρίσης στη Φουκουσίμα. Το δείγμα προήλθε από φάρμα στην πόλη της Φουκουσίμα, περίπου 60 χλμ. από το εργοστάσιο. Το ρύζι συσκευαζόταν, αλλά δεν είχε πουληθεί ακόμα.

Ads

 
Η κυβέρνηση εξετάζει τώρα το ενδεχόμενο να απαγορεύσει τις αποστολές ρυζιού από την περιοχή.

Τους τελευταίους μήνες εκφράζονταν έντονοι φόβοι για επιμόλυνση προϊόντων,  μεταξύ των οποίων το βοδινό κρέας, τα μανιτάρια και το πράσινο τσάι, ωστόσο δεν είχε ακουστεί τίποτα για το βασικό προϊόν της Ιαπωνίας, το ρύζι.

Το μολυσμένο ρύζι ήταν έτοιμο να διοχετευτεί στην αγορά ωστόσο ο επικεφαλής του Υπουργικού Συμβουλίου, Osamu Fujimura, διαβεβαιώνει ότι δεν έχει πωληθεί η παραμικρή ποσότητα.

Ads

Η ανίχνευση του ραδιενεργού καισίου στο ρύζι μετά από τόσο μεγάλο διάστημα φέρνει στο επίκεντρο τη δυσκολία εντοπισμού των ραδιενεργών στοιχείων που διασκορπίστηκαν στην ανατολική Ιαπωνία με τους ανέμους και τις βροχοπτώσεις.

Την προηγούμενη εβδομάδα, η Μητροπολιτική Κυβέρνηση του Τόκιο ξεκίνησε ελέγχους σε καταστήματα της ιαπωνικής πρωτεύουσας, προκειμένου να καθησυχάσει τους καταναλωτές.

Το 80% του καισίου διοχετεύθηκε στον Ειρηνικό ωκεανό

Περίπου το 80% του καισίου που απελευθερώθηκε, διοχετεύθηκε στον Ειρηνικό ωκεανό και από εκεί διαχύθηκε στους άλλους ωκεανούς της Γης, εκτιμούν οι ερευνητές του Ινστιτούτου Μετεωρολογικών Ερευνών της Ιαπωνίας, σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων. Το υπόλοιπο 20% κατέληξε στην ξηρά, μέσα και γύρω από το εργοστάσιο της Φουκουσίμα, όπως δήλωσε ο ερευνητής Χιρόσι Τακαχάσι, ο οποίος τόνισε πως η θάλασσα μολύνθηκε σαφώς περισσότερο από τη στεριά. Οι μελέτες πάντως, πρόσθεσε, δείχνουν, παρόλα αυτά, ότι το επίπεδο της θαλάσσιας μόλυνσης είναι αρκετά κάτω από αυτό που θεωρείται επικίνδυνο για τους ανθρώπους.

Οι προσομοιώσεις των Ιαπώνων ερευνητών σε υπολογιστή δείχνουν ότι τα ραδιενεργά υλικά, που εκτοξεύθηκαν από τις 11 Μαρτίου και μετά, μεταφέρθηκαν αρχικά από τους ανέμους προς τα βορειοανατολικά, προς την ανατολική Ρωσία και την Αλάσκα, και έπειτα έπεσαν στον Ειρηνικό ωκεανό φθάνοντας μέχρι τη δυτική ακτή των ΗΠΑ στις 17 Μαρτίου. Σε μία περίπου εβδομάδα (στις 24 Μαρτίου) υπολογίζεται ότι η θαλάσσια ραδιενέργεια είχε πλέον κάνει τον πρώτο πλήρη κύκλο της Γης.

Η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα, σύμφωνα με το New Scientist, ότι η ραδιενέργεια στη Φουκουσίμα ήταν τελικά μικρότερη της προβλεπόμενης. Αυτό εξηγείται, κατά τον ερευνητή Τζέρι Τόμας του Imperial College του Λονδίνου, επειδή στην Ιαπωνία διέρρευσε τελικά στην ατμόσφαιρα δέκα φορές λιγότερη ραδιενέργεια από ό,τι στο Τσερνόμπιλ. Βοήθησε επίσης η ταχεία αντίδραση των ιαπωνικών αρχών και η πειθαρχία του τοπικού πληθυσμού, προκειμένου να περιορισθεί η έκθεση των ανθρώπων στη ραδιενέργεια.