Στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 5 εβδομάδων υποχωρεί την Τετάρτη το ευρώ, εξαιτίας της επέκτασης της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη. Το ευρώ υποχώρησε έως τα 1,3429 δολάρια, χαμηλότερο επίπεδο από τις 10 Οκτωβρίου, ενώ αργότερα ανέκαμψε στα 1,3502 δολάρια (-0,3%).

Ads

 
Έναντι του ιαπωνικού νομίσματος, διολίσθησε μέχρι τα 103,83 γεν, ενώ στη συνέχεια ανέβηκε στα 103,83.
 
Το ευρώ έχει χάσει το 1,5% της αξίας του το τελευταίο εξάμηνο, έναντι των νομισμάτων των 10 μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου. Το γεν έχει σημειώσει κέρδη 7,5% και το δολάριο 3,5%.

Ενισχύει τις παρεμβάσεις στην αγορά ομολόγων η ΕΚΤ
 
Στο μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προχώρησε την Τετάρτη σε μαζική παρέμβαση στη δευτερογενή αγορά ομολόγων, με αποτέλεσμα οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων, που χθες είχαν εκτιναχθεί στα υψηλότερα επίπεδα από τουλάχιστον το 1999, να υποχωρήσουν χαμηλότερα.

Σύμφωνα με πηγές της αγοράς, η ΕΚΤ αγόρασε ιταλικά και ισπανικά ομόλογα, στις διάρκειες από 2 έως 10 έτη, σε μεγαλύτερες από τις συνηθισμένες ποσότητες.

Ads

Η απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου υποχώρησε έως το 6,79% (-0,29%), ενώ χθες είχε ξεπεράσει για μία ακόμα φορά το «φράγμα» του 7%. Το ισπανικό 10ετές σημείωσε πτώση 9 μονάδων βάσης στο 6,25%.

Με το πρόγραμμα αγορών (Securities Market Programme), η ΕΚΤ έχει δαπανήσει τουλάχιστον 183 δισ. ευρώ για την αγορά ελληνικών, ιρλανδικών, πορτογαλικών, ιταλικών και ισπανικών ομολόγων.

Το spread των γαλλικών με τα γερμανικά ομόλογα υποχώρησε στις 175 μονάδες βάσης (-15) και των βελγικών με τα γερμανικά στις 294 μονάδες (-87).

Μέρκελ: Η ΕΚΤ δεν μπορεί να λύσει την κρίση χρέους
 
Η Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ, πάλι, δήλωσε σήμερα πως οι κανόνες της ΕΕ δεν επιτρέπουν στην ΕΚΤ να παρέμβει, για να δώσει οριστική λύση στην κρίση χρέους της ευρωζώνης, αποκρούοντας εμμέσως τις προτάσεις για αποφασιστική παρέμβαση της ΕΚΤ, πιθανώς με δημόσια δέσμευσή της ότι είναι διατεθειμένη να αγοράσει απεριόριστη ποσότητα ομολόγων προβληματικών κρατών της ευρωπεριφέρειας, προκειμένου να στηρίξει τις τιμές τους.

Οι αλλαγές των ευρωπαϊκών συνθηκών που επιδιώκει η Γερμανία θα είναι περιορισμένες, συμπλήρωσε η Μέρκελ σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ιρλανδό πρωθυπουργό Έντα Κένι, λέγοντας ότι η Γερμανία είναι διατεθειμένη να παραχωρήσει τμήμα της κυριαρχίας της για να συμβάλλει στην επίλυση της κρίσης χρέους.