Χωρίς τη Δαμασκό αναμένεται να πραγματοποιηθεί η σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών του Αραβικού Συνδέσμου, που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη στο Μαρόκο με θέμα τη Συρία, σύμφωνα με ανακοίνωση του συριακού πρακτορείου. Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να επικυρωθεί η αποπομπή της Συρίας από τον Αραβικό Σύνδεσμο. Την ίδια ώρα, η αιματοχυσία συνεχίζεται στη Συρία. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, τουλάχιστον 3.500 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί κατά την εξέγερση. Τουλάχιστον 70 άνθρωποι σκοτώθηκαν την Τρίτη. Εν τω μεταξύ, τα ξημερώματα της Τεταρτης, στρατιώτες που έχουν αυτομολήσει επιτέθηκαν εναντίον συγκροτήματος των υπηρεσιών Πληροφοριών στα περίχωρα της Δαμασκού.

Ads

Πρόκειται για την πρώτη μεγάλης κλίμακας επίθεση εναντίον σημαντικού στόχου των υπηρεσιών ασφαλείας του συριακού καθεστώτος από την έναρξη της εξέγερσης κατά του προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ.

Σύμφωνα με πηγές σύρων ακτιβιστών, μέλη του Ελεύθερου Συριακού Στρατού εκτόξευσαν ρουκέτες και έβαλαν με πολυβόλα εναντίον μεγάλου συγκροτήματος των υπηρεσιών Πληροφοριών της Πολεμικής Αεροπορίας στα βόρεια περίχωρα της Δαμασκού στις 02.30 τα ξημερώματα. Όπως αναφέρουν πηγές των αντικαθεστωτικών, ακολούθησαν συγκρούσεις και ελικόπτερα περικύκλωσαν την περιοχή.

Επισημαίνεται ότι μαζί με τις υπηρεσίες Πληροφοριών του στρατού, οι υπηρεσίες Πληροφοριών της Πολεμικής Αεροπορίας της Συρίας είναι επιφορτισμένες με την πρόληψη της μετάδοσης της εξέγερσης στις τάξεις των ενόπλων δυνάμεων. Και οι δύο υπηρεσίες διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην καταστολή της συριακής εξέγερσης.

Ads

Οι ένοπλες δυνάμεις της Συρίας τελούν υπό τον έλεγχο του αδελφού του Ασαντ, Μάχερ, και μελών της μειονότητας του Αλαουιτών. Αραβας αξιωματούχος δηλώνει ότι οι επιθέσεις των αντικαθεστωιτκών δυνάμεων εναντίον των συριακών δυνάμεων ασφαλείας έχουν αυξηθεί σηγμαντικά τις τελευταίες δέκα ημέρες, αν και διατηρείται η συνοχή στις τάξεις των ενόπλων δυνάμεων. Οι συριακές αρχές επιρρίπτουν σε «ένοπλες τρομοκρατικές οργανώσεις» την εξέγερση.

Συγγνώμη από την Ιορδανία για την επίθεση εναντίον της πρεσβείας της

Συγγνώμη από την Ιορδανία για την επίθεση εναντίον της πρεσβείας της στη Δαμασκό ζήτησε επισήμως η συριακή κυβέρνηση, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του ιορδανικού υπουργείου Εξωτερικών Μοχάμαντ Καγιάντ.

«Τη συγγνώμη εξέφρασε στον Ιορδανό πρεσβευτή ο σύρος υπουργός Εξωτερικών Φαϊσάλ Μικντάντ στη διάρκεια συνάντησης αράβων πρεσβευτών στην Δαμασκό», πρόσθεσε ο ίδιος. Ο Σύρος υπουργός υποσχέθηκε, όπως είπε, πως «δεν θα επαναληφθούν τέτοια επεισόδια εναντίον ξένων πρεσβειών στη χώρα του».

Η επίθεση σημειώθηκε τη Δευτέρα λίγες ώρες μετά τη δήλωση του Ιορδανού μονάρχη Αμπντάλα ΙΙ ότι ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Ασαντ πρέπει να εγκαταλείψει την εξουσία.