Να επιτραπεί η επιστροφή διαδηλωτών του κινήματος «Occupy Wall Street» στο πάρκο Ζουκότι, διέταξε δικαστήριο της Νέας Υόρκης. Στη διάκρεια της χθεσινής νύχτας, οι αστυνομικές δυνάμεις στην Νέα Υόρκη εκδίωξαν τους διαδηλωτές από το πάρκο, όπου είχαν κατασκηνώσει από τις 17 Σεπτεμβρίου, διαλύοντας τις σκηνές τους. Πραγματοποιήθηκαν συλλήψεις, ενώ ξέσπασαν και μικροσυμπλοκές.
 

Ads

Οι δημοτικές αρχές υποστηρίζουν ότι θα υπακούσουν στη δικαστική εντολή και θα επιτρέψουν την παρουσία διαδηλωτών, αλλά δεν θα ανεχθούν να στήσουν εκ νέου αντίσκηνα. Ο δήμαρχος, Μάικλ Μπλούμπεργκ, ανέφερε ότι το δικαίωμα όλων να διαδηλώσουν κατοχυρώνεται από το Σύνταγμα, επικαλέστηκε όμως ζητήματα ασφαλείας και δημόσιας υγείας για να μην επιτρέψει τις σκηνές.

Σύμφωνα με τον Μπλούμπεργκ η ιδιοκτήτρια εταιρεία του πάρκου Ζουκότι, η Brookfield Properties, ζήτησε χθες Δευτέρα να επέμβουν οι αρχές ώστε να γίνει σεβαστός ο νόμος που ισχύει στη Νέα Υόρκη σύμφωνα με τον οποίο απαγορεύεται να στήνονται σκηνές στα πάρκα της πόλης. «Όμως μην απατάσθε, η τελική απόφαση ήταν δική μου και μόνο δική μου», υπογράμμισε ο Μπλούμπεργκ. Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης επεσήμανε ότι οι διαδηλωτές θα μπορέσουν να επιστρέψουν στο πάρκο μόλις αυτό καθαριστεί, χωρίς όμως να στήσουν σκηνές.
 
Οι διαδηλωτές, πάλι, κατήγγειλαν μια αστυνομική επιχείρηση από εκατοντάδες αστυνομικούς με ασπίδες και γκλομπ, που χρησιμοποίησαν κόρνες με πεπιεσμένο αέρα για να διώξουν τον κόσμο και όπως αρκετοί δήλωσαν χρησιμοποίησαν περιττή βία. «Έχωσαν πολλών το κεφάλι στο χώμα», τόνισε ένας διαδηλωτής στο Associated Press, «ακόμα και αν αυτοί αιμοραγούσαν».
 
Ωστόσο, το πρωί της Τρίτης περίπου 300 διαδηλωτές του κινήματος συγκεντρώθηκαν σε έναν άλλο δημόσιο χώρο στο νότιο Μανχάταν. Το πρωί πραγματοποιήθηκε μία γενική συνέλευση στη γωνία της 6ης Λεωφόρου και της οδού Κανάλ, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, ενώ οι διαδηλωτές είχαν αναρτήσει πανό καταγγέλλοντας αστυνομική βία στη διάρκεια της επιχείρησης.
 
Σε ανακοίνωσή τους οι διαδηλωτές του Occupy Wall Street αναφέρουν ότι είναι πιο αποφασισμένοι από ποτέ. «Έχουμε τρομάξει από όσα έκανε η δημαρχία, όμως δεν έχουμε αποθαρρυνθεί. Σήμερα είμαστε πιο δυνατοί από χθες και θα είμαστε ακόμη πιο δυνατοί αύριο. Αυτό το κίνημα δεν μπορεί να περιοριστεί σε ένα μέρος στο Μανχάταν. Είναι πιο σημαντικό από αυτό. Δεν μπορείτε να εκδιώξετε μία ιδέα όταν έχει έρθει η ώρα της».

Σύμφωνα με τον αμερικανικό Τύπο στην διάρκεια των επιχειρήσεων στη Νέα Υόρκη συνελήφθησαν περίπου 200 άνθρωποι, όμως η αστυνομία δεν το έχει επιβεβαιώσει επίσημα

Ads

Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα απομακρύνθηκαν σκηνές από το Οκλαντ, όπου κατά την διάρκεια της επιχείρησης συνελήφθησαν 33 άτομα. Παρόμοια επιχείρηση πραγματοποιήθηκε και στο Πόρτλαντ του Ορεγκον το βράδυ της Κυριακής, με την αστυνομία να προχωρά σε 50 συλλήψεις.