Ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 19:00 το βράδυ της Παρασκευής η πρώτη συνεδρίαση του νέου υπουργικού συμβουλίου υπό τον πρωθυπουργό, Λουκά Παπαδήμο. Ο πρωθυπουργός ζήτησε από τους υπουργούς να ετοιμάσουν σημειώματα με τις προτάσεις τους για τις προτεραιότητες των υπουργείων τους, ώστε να συμπεριληφθούν στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, οι οποίες αναμένεται να αναγνωστούν το απόγευμα της Δευτέρας. Αμέσως μετά, άρχισαν οι τελετές παράδοσης – παραλαβής στα υπουργεία.
 

Ads

Ο κ. Παπαδήμος τόνισε ακόμη πως υπάρχει πρόβλημα αξιοπιστίας της χώρα στη Δύση, επαναλαμβάνοντας πάντως πως τα τελευταία δύο χρόνια έγινε σημαντικό έργο.
 
Κατά πληροφορίες, στόχος της κυβέρνησης είναι, αφού προηγηθούν συνεννοήσεις με το προεδρείο της Βουλής και τα κόμματα, η ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στη Βουλή να διεξαχθεί τα μεσάνυχτα της Τρίτης.

 
Αλλαγή φρουράς στα υπουργεία

 
Μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, άρχισαν οι τελετές παράδοσης – παραλαβής στα υπουργεία.

Υπουργείο Οικονομικών
 
Προτεραιότητα χαρακτήρισε την εκταμίευση της έκτης δόσης ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος επιχείρησε παράλληλα να στείλει μήνυμα αισιοδοξίας, αν και χαρακτήρισε δραματική την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα.

Ads

 
Κατά την υποδοχή του του κ. Ι. Μουρμούρα (από τη ΝΔ) ως υφυπουργού στο υπουργείο Οικονομικών, διαβεβαίωσε πως «μπορούμε όλοι υπό συνθήκες εθνικής ενότητας να ξεπεράσουμε την κρίση, να εφαρμόσουμε ένα δύσκολο πρόγραμμα με θυσίες, που ανοίγει όμως μια προοπτική».
 
Ο κ. Βενιζέλος παραδέχθηκε πως «οι συνθήκες είναι πάρα πολύ δύσκολες… Έχουμε φτάσει στο όριο να διαρραγεί τελείως η συνοχή της κοινωνίας μας… Δεν θα αφήσουμε να γίνει αυτό». Πρόσθεσε μάλιστα πως «μπορούμε όλοι μαζί, με δίκαιη κατανομή των βαρών, με αποκατάσταση αδικιών και ανισοτήτων, να βγάλουμε τη χώρα από τη δραματική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει».
 
Αναφερόμενος στην κυβέρνηση που συγκροτήθηκε ανέφερε πως «ο ελληνικός πολιτικός πολιτισμός αρχίζει να γράφει μια άλλη σελίδα». Όπως ανέφερε τα κόμματα που συμμετέχουν ανέλαβαν μια «μεγάλη φιλόδοξη και απαιτητική πρωτοβουλία: να μετατρέψουμε τη δυσαρέσκεια την οργή, σε θετική δύναμη ελπίδας και αισιοδοξίας».

Υπουργείο Εσωτερικών

«Ικανοποιημένος και απελευθερωμένος» δήλωσε ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Χάρης Καστανίδης, λίγο πριν παραδώσει τη σκυτάλη του υπουργείου στο διάδοχό του Τάσο Γιαννίτση. Ο κ. Καστανίδης ευχήθηκε απόλυτη επιτυχία στη νέα κυβέρνηση και τόνισε ότι ο ίδιος αισθάνεται ικανοποιημένος καθώς ως υπουργός της απερχόμενης κυβέρνησης εισηγήθηκε σημαντικές μεταρρυθμίσεις στους θεσμούς της χώρας.

 
Τη βούληση να δουλέψει «με όλες του τις δυνάμεις για να επιτύχουν οι στόχοι της νέας κυβέρνησης,» υπογράμμισε, από την πλευρά του, ο νέος υπουργός Εσωτερικών, Τ. Γιαννίτσης. Ο κ. Γιαννίτσης τόνισε ότι η κυβέρνηση αναλαμβάνει σε μια στιγμή «βαθύτατης κρίσης» χάρη σε πρωτόγνωρες για τον τόπο υπερβάσεις , προκειμένου να δημιουργήσει ελπίδα και να διασφαλίσει τη θέση της Ελλάδας στην Ευρώπη.

 
Διευκρίνισε επίσης ότι η κυβέρνηση δεν αποτελείται από μάγους, αλλά η πεμπτουσία της πολιτικής, πρόσθεσε, είναι «να κάνει εφικτό αυτό που σήμερα μοιάζει ανέφικτο». Σημείωσε τέλος ότι από αύριο θα προχωρήσει στον καθορισμό προτεραιοτήτων, αφού, όπως ανέφερε, το υπουργείο Εσωτερικών έχει να προσφέρει πολλά σε μια κρίση που δεν είναι μόνο δημοσιονομική.

Υπουργείο Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας

Η νέα κυβέρνηση έχει μια πολύτιμη προίκα, τη σύνταξη των πολιτικών δυνάμεων, υπογράμμισε ο υπουργός Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Μ. Χρυσοχοΐδης, υποδεχόμενος στο υπουργείο τον νέο υφυπουργό, αρμόδιο για θέματα ναυτιλίας, Αδ. Γεωργιάδη. Ο κ. Χρυσοχοΐδης διαβεβαίωσε ότι «θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις ώστε οι Έλληνες να νιώσουν ασφαλείς να πιστέψουν ότι η Ελλάδα έχει προοπτική», τονίζοντας παράλληλα ότι η ηγεσία του υπουργείου θα συνεχίσει το έργο της με προτεραιότητα την ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης δήλωσε εξάλλου ευτυχής για το γεγονός ότι προστέθηκε στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου ως νέο μέλος ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης.

Ο νέος υφυπουργός, που θα έχει την αρμοδιότητα της ναυτιλίας τόνισε ότι τις επόμενες εβδομάδες θα κριθεί όχι μόνο η παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη, αλλά και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η ναυτιλία, όπως είπε ο κ. Γεωργιάδης, μπορεί να αποτελέσει την αιχμή του δόρατος για την ανάκαμψη της οικονομίας.

Δήλωσε ακόμη ότι αισθάνεται μεγάλη ασφάλεια εξαιτίας της παρουσίας του κ. Χρυσοχοΐδη στην ηγεσία του υπουργείου και τόνισε ότι θα δώσει τον καλύτερό του εαυτό για να ανταποκριθεί στην εμπιστοσύνη του πρωθυπουργού και του προέδρου του ΛΑΟΣ.

Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων

«Η κυβέρνηση του Λουκά Παπαδήμου είναι μια κυβέρνηση συνεργασίας που θα κινηθεί μέσα σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο», δήλωσε ο νέος υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Μάκης Βορίδης, στην τελετή παράδοσης – παραλαβής του υπουργείου από τον Γιάννη Ραγκούση, ο οποίος αποχώρησε για το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, αναλαμβάνοντας εκεί θέση αναπληρωτή υπουργού. Ο κ. Βορίδης είναι το μοναδικό στέλεχος του ΛΑΟΣ που παίρνει υπουργικό θώκο, ενώ παραμένει ως υφυπουργός ο κ. Γιάννης Μαγκριώτης.
 
«Δεν έχει να επιλύσει μεγάλα ιδεολογικοπολιτικά ζητήματα γιατί εκείνο που έχει να κάνει είναι να υλοποιήσει τη δέσμη των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου. Η κυβέρνηση αναλαμβάνει σε μια εξαιρετικά δύσκολη και κρίσιμη στιγμή και ο στόχος της είναι μέσα σε αυτές τις δύσκολές συνθήκες να διασφαλίσει την αδιάσπαστη χρηματοδότηση της χώρας και προκειμένου να επιτευχθεί αυτό να υλοποιήσει δεσμεύσεις οι οποίες είναι ήδη ειλημμένες», συνέχισε ο κ. Βορίδης και διαβεβαίωσε ότι θα κάνει ότι περνάει από το χέρι του για να αντεπεξέλθει στο δύσκολο έργο που έχει να επιτελέσει.

Παραδίδοντας το υπουργείο ο κ. Ραγκούσης τόνισε ότι η Ελλάδα διέρχεται την πιο κρίσιμη περίοδο σε καιρό ειρήνης. Οι προκλήσεις είναι πολλές και μεγάλες, αλλά μεγαλύτεροι είναι οι κίνδυνοι. Δύο χρόνια τώρα η κυβέρνηση έκανε ότι ήταν ανθρωπίνως δυνατόν να αντεπεξέλθει στις δυσκολίες και να επιλύσει τα προβλήματα που είχαν συσσωρευτεί στη χώρα από το 1974 και μετά. Κάναμε ότι μπορούσαμε να παραδώσουμε μια Ελλάδα στις επόμενες γενιές απαλλαγμένη από το πολύ μεγάλο βάρος που η σκοτεινή πλευρά της μεταπολίτευσης με το κομματικό κράτος και τις πελατειακές σχέσεις, είχε συσσωρεύσει.

Υπήρξε πρόοδος, αλλά κάναμε και λάθη, τόνισε ο κ. Ραγκούσης σημειώνοντας ότι η μεγάλη πρόκληση του συσσωρευμένου δημόσιου χρέους οδήγησε την κυβέρνηση να κάνει αποδεκτή την πρόκληση των καιρών και να αξιοποιήσει δυνάμεις από την αξιωματική αντιπολίτευση και το ΛΑΟΣ, ώστε το κομματικό σύστημα να μεταβεί σε μια εντελώς διαφορετική κατάσταση. Ο κ. Ραγκούσης αφού έκανε ένα μίνι απολογισμό των προβλημάτων που έχει να αντιμετωπίσει το υπουργείο του, ευχήθηκε στον αντικαταστάτη του επιτυχία στο δύσκολο έργο που αναλαμβάνει.

Υπουργείο Εξωτερικών

Τη διεθνή αξιοπιστία της χώρας προέταξε ως βασικό του στόχο ο νέος επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, Σταύρος Δήμας, παραλαμβάνοντας από τον Σταύρος Λαμπρινίδης στο υπουργείο Εξωτερικών. «Θα πρέπει να αρχίσουμε να δουλεύουμε αμέσως για την διεθνή αποκατάσταση της αξιοπιστίας της χώρας, της υπόληψης της χώρας. Δεν είναι δυνατόν η χώρα μας, η πατρίδα μας να γίνεται αντικείμενο εύκολης ρητορικής από διάφορους οι οποίοι είναι ανεύθυνοι ή έχουν συγκεκριμένους σκοπούς. Πρέπει μαζί να εργαστούμε και από εδώ θα ξεκινήσει αυτή η προσπάθεια αλλά έχουμε και τον ελληνισμό, τον απανταχού ελληνισμό, ο οποίος είναι πολύτιμος σύμμαχος και πρέπει να αξιοποιήσουμε και να συνεργαστούμε μαζί του για τον κοινό σκοπό» τόνισε ο κ. Δήμας.
 
Ο κ. Λαμπρινίδης, καλωσορίζοντας τον νέο υπουργό ευχήθηκε καλή επιτυχία, πρόσθεσε ότι θα βρίσκεται στο πλευρό της ηγεσίας του υπουργείου και τόνισε: «Εύχομαι επομένως στη νέα κυβέρνηση του Λουκά Παπαδήμου που αναλαμβάνει και στο νέο υπουργό Εξωτερικών να πετύχουν στο έργο τους γιατί η δική τους επιτυχία θα σημάνει τη σωτηρία της πατρίδας».
 
«Εγώ θα σταθώ στο πλευρό τους σε ο,τι χρειαστούν με φανατισμό. Χαίρομαι ιδιαίτερα που παραδίδω αυτό το υπουργείο στο Σταύρο το Δήμα. Είχα την ευκαιρία να συνεργαστώ με το Σταύρο το Δήμα στις Βρυξέλλες όταν ήμουν επικεφαλής της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ και ο Σταύρος ήταν επίτροπος. Θαύμασα έναν άνθρωπο με θάρρος γνώμης και με κύρος το οποίο έχτισε. Δεν του το χάρισε κανείς. Στοιχεία απαραίτητα για το υπουργείο Εξωτερικών, ιδιαίτερα αυτές τις κρίσιμες μέρες» πρόσθεσε ο κ. Λαμπρινίδης.

Υπουργείο Εθνικής Άμυνας

 
«Αναλαμβάνω με αίσθημα ευθύνης και τιμής», ένα εξαιρετικά κρίσιμο υπουργείο, εν μέσω μιας βαθιάς δημοσιονομικής κρίσης και μιας ευρύτερης ευρωπαϊκής κρίσης θεσμών», δήλωσε ο νέος υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος κατά την παραλαβή της σκυτάλης από τον προκάτοχό του, Π. Μπεγλίτη.
 
Επισήμανε ακόμη ότι το υπουργείο Εθνικής Αμυνας διατηρεί πάντοτε την ύψιστη σημασία του για την προστασία της εθνικής ανεξαρτησίας, που εξασφαλίζεται μόνο όταν υπάρχει αξιόπιστη αποτρεπτική ισχύς σε κάθε εξωτερικό κίνδυνο και απειλή κατά της ειρήνης.
 
Διαμήνυσε τέλος ότι μπορεί μεν να περιορίζεται κατ’ ανάγκη η δημοσιονομική μας ελευθερία, «αλλά η εθνική μας κυριαρχία, η άσκηση της εξωτερικής και αμυντικής μας πολιτικής, δεν είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης, δεν περιορίζεται και δεν συμπιέζεται».