Στον εντοπισμό των αξιοσημείωτων κοινών στοιχείων σε προσωπικό επίπεδο, αλλά και των δυσεπίλυτων διαφορών σε πολιτικό, μεταξύ του πρωθυπουργού κ. Γιώργου Παπανδρέου και του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Αντώνη Σαμαρά εστιάζει, μεταξύ άλλων, δημοσίευμα της εφημερίδας “Guardian”.

Ads

Στο δημοσίευμα επισημαίνεται ότι οι κκ. Παπανδρέου και Σαμαράς είχαν υπάρξει πολιτικοί αντίπαλοι, αλλά σε ορισμένες περιόδους και στενοί φίλοι, για δεκαετίες πριν χρειαστεί να προβούν σε «μπρα ντε φερ» για το μέλλον της Ελλάδας.

Το κοινό παρελθόν των εν λόγω ηγετών προκαλεί εντύπωση. Και οι δύο είναι γόνοι οικογενειών υψηλής κοινωνικής τάξης και ενεργούς συμμετοχής στην πολιτική, αποφοίτησαν από το Κολλέγιο Αθηνών και, κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ’70, σπούδασαν στο Κολλέγιο Άμχερστ και στο Χάρβαρντ των Η.Π.Α, έχοντας κοινές κοινωνικές συναναστροφές και φίλους για χρόνια.

Στη συνέχεια, αποφάσισαν να ασχοληθούν με την πολιτική, ενώ πρόσφατα, τόσο ο ένας όσο και ο άλλος κατέβαλαν μεγάλη προσπάθεια ώστε να ανασυγκροτήσουν το κόμμα τους έπειτα από συντριπτική εκλογική ήττα. Επιπλέον, δεν πίνουν, δεν καπνίζουν, μιλούν την αγγλική γλώσσα με την ίδια ευχέρεια που μιλούν και την ελληνική και κατοικούν στα πολυτελή βόρεια προάστια της Αθήνας.

Ads

Ωστόσο, οι πολιτικές τους κατευθύνσεις δεν δείχνουν να συγκλίνουν στον ίδιο βαθμό. Όπως τονίζεται στο δημοσίευμα, ο κ. Παπανδρέου είναι προοδευτικός σοσιαλιστής, ενώ ο κ. Σαμαράς σκληροπυρηνικός συντηρητικός με τάσεις ακραίου εθνικισμού.

Μάλιστα, ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν παραλείπει να επισημαίνει συχνά ότι, παρά την παλιά φιλία του με τον πρωθυπουργό, δεν έχει πλέον τίποτα κοινό με εκείνον όσον αφορά στις απόψεις τους για τη ζωή, τις αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν σε εθνικό επίπεδο και τις πολιτικές τους πεποιθήσεις.

Ειδικότερα, ο κ. Σαμαράς επικρίνει καυστικά τη «δουλική», όπως την χαρακτηρίζει, στάση του κ. Παπανδρέου απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στα αυστηρά μέτρα λιτότητας που έχει επιβάλει στους Έλληνες πολίτες σε αντάλλαγμα με την οικονομική βοήθεια που παρέχει προς την χώρα.