Ανησυχητικές διαστάσεις παίρνει στην Κρήτη το πρόβλημα της διακίνησης των ναρκωτικών, σύμφωνα με στοιχεία που παρατέθηκαν κατά τη διάρκεια διημερίδας, με θέμα «Προσεγγίζοντας το πρόβλημα των ναρκωτικών», στα Χανιά.

Ads

Μιλώντας στην εκδήλωση ο δικηγόρος Σπύρος Λιονάκης τόνισε: «Οι θάνατοι την τελευταία δεκαετία υπερβαίνουν από καθαρά και μόνο αιτία ναρκωτικών τους 50, οι κατηγορούμενοι συνεχώς αυξάνονται, οι έγκλειστοι στις φυλακές υπερβαίνουν το 40% μόνο για παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών, χωρίς να υπολογίσουμε τα αδικήματα, που διαπράττονται εξαιτίας των ναρκωτικών, όπως είναι οι διακεκριμένες κλοπές και ληστείες».

Στη διημερίδα ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Λεωνίδας Κοτσαλής αναφέρθηκε στο νέο υφιστάμενο νομικό πλαίσιο για τα ναρκωτικά και επισήμανε: «Μόνο με την ποινική αντιμετώπιση δεν λύνουμε το ζήτημα. Η αντιμετώπιση είναι πολύπλευρη, πολύ-επίπεδη, προϋποθέτει συνεργασία με διεθνείς οργανισμούς και διωκτικές αρχές. Δεν λύνεται μόνο στην Ελλάδα. Υπάρχουν τεράστια οικονομικά συμφέροντα».

«H συνεργασία πολιτείας, εκκλησίας, τοπικής αυτοδιοίκησης και κοινωνίας είναι απαραίτητη, ώστε το πρόβλημα των ναρκωτικών, αλλά και των εξαρτήσεων, να περιορισθεί στο μέτρο του δυνατού», επισήμανε, μεταξύ άλλων, κατά τη διάρκεια της διημερίδας η πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ, Μένη Μαλλιώρη, και πρόσθεσε: «Δεν μιλάμε μόνο για τις παράνομες ουσίες, τα ναρκωτικά, πρέπει να μιλάμε για τις νέες προκλήσεις που είναι γενικότερα οι εξαρτήσεις, τον καπνό και το αλκοόλ, που είναι πρώτη αιτία θανάτου στις νεαρές ηλικίες, λόγω ατυχήματος, τα νόμιμα χάπια που χρησιμοποιούνται χωρίς συνταγή γιατρού και γίνεται τραγική υπερκατανάλωση, τις παράνομες ουσίες, αλλά και συμπεριφορές εξάρτησης, που αυτή τη στιγμή έχουν αναγκάσει εφήβους να νοσηλεύονται, για εξάρτηση από το διαδίκτυο, για τον τζόγο, για διατροφικές εξαρτήσεις».

Ads

«Η διαμόρφωση του χαρακτήρα του παιδιού παίζει σημαντικό προληπτικό ρόλο», τονίσθηκε μεταξύ άλλων, στη διημερίδα κατά τη διάρκεια της οποίας ο δήμαρχος Χανίων, Μανόλης Σκουλάκης αναφέρθηκε στον ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης με την στήριξη των κέντρων πρόληψης και στην ανάγκη για αυτο-οργάνωση, όπως είπε, των τοπικών κοινωνιών.