Υπό αμφισβήτηση τίθεται ο πρωθυπουργός καθώς λίγες μόνο ώρες πριν τη διαδικασία της ψηφοφορίας για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης της Βουλής, οι διαφοροποιήσεις των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ αναφορικά με το δημοψήφισμα που έχει προτείνει ο πρωθυπουργός αυξάνονται. Μετά τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Ευάγγελο Βενιζέλο και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Παντελής Οικονόμου, εξέφρασε την αντίθεσή του για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, ο Ανδρέας Λοβέρδος, υποστήριξε επίσης την κίνηση Βενιζέλου ενώ, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Μίμης Ανδρουλάκης, ζήτησε ξεκάθαρα από τον πρωθυπουργό να πάρει πίσω το δημοψήφισμα. Από την πλευρά του, ο υπουργός Κώστας Σκανδαλίδης, ζητά τη σύγκλιση εντός της ημέρας της κοινοβουλευτικής ομάδας για να καθοριστούν συλλογικά οι εξελίξεις. Το ίδιο έκαναν Α. Λοβέρδος και Π. Μπεγλίτης.

Ads

«Εννοείται ότι στερείται οποιουδήποτε νοήματος δημοψήφισμα με το ερώτημα παραμονής ή όχι της χώρας στην ευρωζώνη, η Ευρωπαϊκή Πορεία της χώρας είναι δεδομένη και αδιαπραγμάτευτη» ανέφερε ο Κώστας Σκανδαλίδης. «Μετά τη χθεσινή δραματική εξέλιξη η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑ.ΣΟ.Κ. πρέπει να συγκληθεί εντός της ημέρας και πάντως πριν την αυριανή ψηφοφορία για να καθορίσουμε συλλογικά τις εξελίξεις. Αλλιώς δεν έχει κανένα νόημα η ψήφος εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Μετά και τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο, ο οποίος επιστρέφοντας από τις Κάννες προέβη σε ανακοίνωση με την οποία διαφοροποιείται από τη στάση του πρωθυπουργού για δημοψήφισμα και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Παντελής Οικονόμου εξέφρασε την αντίθεσή του για διεξαγωγή δημοψηφίσματος που θα αφορά την παραμονή στην ευρωζώνη όπως «ζήτησαν» το βράδυ Μέρκελ και Σαρκοζί. Μιλώντας στην κρατική τηλεόραση,  υποστήριξε ότι αυτό που ζήτησε η κυβέρνηση ήταν δημοψήφισμα που θα αφορά τη δανειακή σύμβασή και τίποτα άλλο.

Σύμφωνος με την παρέμβαση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ευάγγελου Βενιζέλου, για να μην διεξαχθεί το δημοψήφισμα, δήλωσε ο Ανδρέας Λοβέρδος. «Η κίνηση που έκανε ο κ. Βενιζέλος ανταποκρίνεται στα πιστεύω μου» υποστήριξε, μιλώντας στον Alter. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Λοβέρδος είχε εκφράσει την αντίθεσή του στη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, κατά το υπουργικό συμβούλιο. Ζήτησε μάλιστα την άμεση σύγκληση όλων των θεσμικών οργάνων του κυβερνώντος κόμματος, λέγοντας ότι ο γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Καρχιμάκης, έχει την ευθύνη να τα συγκαλέσει.

Ads

Ο υπουργός Άμυνας Πάνος Μπεγλίτης μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ ζήτησε επίσης τη σύγκλιση της κοινοβουλευτικής ομάδας  του ΠΑΣΟΚ αποφεύγοντας ωστόσο να πάρει ξεκάθαρη θέση για τη διεξαγωγή ή όχι του δημοψηφίσματος. «Αν κάποιος θέλει να θέσει ζήτημα αλλαγής πρωθυπουργού να το θέσει στην κοινοβουλευτική ομάδα» υποστήριξε και σημείωσε ότι «οι συνάδελφοί μου πάνε πολύ μακριά και προσπαθούν να επισπεύσουν τις πολιτικές εξελίξεις. Πρέπει να υπερασπιστούμε τη χώρα είναι απαραίτητη η πολιτική ομαλότητα».

«Θα κάνω ότι μπορώ για να μη φτάσουμε στο δημοψήφισμα» δήλωσε από την πλευρά της, η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας Φώφη Γεννηματά μιλώντας το πρωί στο Mega. Μάλιστα τόνισε ότι η κυβέρνηση πρέπει να πάρει ψήφο εμπιστοσύνης και στη συνέχει να ψηφιστεί η συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου και επισήμανε ότι το επόμενο βήμα θα πρέπει να είναι οι εκλογές.

Όχι στο δημοψήφισμα για το ευρώ και άμεση σύγκληση των οργάνων του ΠΑΣΟΚ, ζήτησε μιλώντας στο τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1 η υφυπουργός Παιδείας, Εύη Χριστοφιλοπούλου.
 
«Η ενότητα είναι επιβεβλημένη. Αυτή τη στιγμή προέχει η ταχύτατη κύρωση από τη Βουλή της πρόσφατης συμφωνίας της συνόδου κορυφής που βγάζει την Ελλάδα από το αδιέξοδο» δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης συμπληρώνοντας ότι επιστροφή στη δραχμή και στο παρελθόν δεν επιτρέπεται ούτε μπορεί να υπάρξει. «Όλοι πρέπει να αναλάβουμε τις ευθύνες μας. Η χώρα περνάει κρίσιμες στιγμές» σημείωσε ο υπουργός.

«Να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και του ονόματός του» υποστήριξε, ο Μίμης Ανδρουλάκης, αναφερόμενος στον πρωθυπουργό. Μιλώντας στον Ant1, δήλωσε ξεκάθαρα πως ο πρωθυπουργός, πρέπει να πάρει πίσω το δημοψήφισμα, θεωρώντας, όπως τόνισε, απαράδεκτο το ερώτημα και το ενδεχόμενο εξόδου της χώρας απ’ την ευρωζώνη. Το δημοψήφισμα ήταν αρχικά μια κίνηση που ίσως όπως είπε ο Μίμης Ανδρουλάκης μπορεί να δικαιολογήσει ως πράξη απελπισίας «Τράβηξε τα μαλλιά του για να βγει από τον βούρκο» είπε χαρακτηριστικά, αλλά τώρα οι εξελίξεις οδηγούν αλλού.

«Είναι δύσκολο να σταθεί η κυβέρνηση σε αυτό το κλίμα» δήλωσε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Οδυσσέας Βουδούρης. «Ζούμε μια κατάσταση οξείας κρίσης. Δεν πρέπει να χάσουμε την ψυχραιμία μας. Όλη η ατζέντα πρέπει να ανανεωθεί. Δεν έχει νόημα να μιλάμε για ψήφο εμπιστοσύνης, αν δεν ενημερωθεί πρώτα η κοινοβουλευτική ομάδα» επεσήμανε μιλώντας στο ΣΚΑΙ.

«Χρειάζεται να δείξουμε στους πολίτες ότι έχουμε πολιτική ψυχραιμία. Το πολιτικό σύστημα ήταν σε έναν γυάλινο θόλο και με ένα σκούντημα κατέρρευσε. Τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά» δήλωσε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Καρτάλης, που τάχθηκε κατά του δημοψηφίσματος και της εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη.