Φωτογραφικά ντοκουμέντα από τις μάχες στα ελληνικά οχυρά, όπως στο Ρούπελ, κατά τη διάρκεια της γερμανικής εισβολής, έρχονται στην επιφάνεια μέσα από μία φωτογραφική έκθεση, που πραγματοποιείται από την Πέμπτη, 27 Οκτωβρίου, μέχρι και τις 27 Νοεμβρίου, στη Λέσχη Αξιωματικών Θεσσαλονίκης.

Ads

Η έκθεση με τίτλο «η μάχη των οχυρών, 6-10 Απριλίου 1941», η οποία παρουσιάζεται από το Μουσείο Φωτογραφίας «Χρήστος Καλεμκερής» και το Γ Σώμα Στρατού, είναι αφιερωμένη στις σφοδρές μάχες στα ελληνική οχυρά μετά τη γερμανική επίθεση. Ροδόπολη, Ρούπελ, Παλιουριώνες, Ιστίμπεη, Κελκαγιά, Νευροκόπι, μέρη που γράφτηκαν σημαντικές σελίδες της ιστορίας, οι οποίες ωστόσο παραμένουν σχεδόν άγνωστες.
 
Οι περισσότερες από τις φωτογραφίες είναι αδημοσίευτες και αποτελούν στιγμές από την πρώτη γραμμή των μαχών. Γερμανοί αξιωματικοί και οπλίτες απαθανάτισαν κομμάτια της ιστορίας, χωρίς να ελέγχονται από τη γερμανική προπαγάνδα και τη λογοκρισία, θέλοντας να κρατήσουν ενθύμια από τις μάχες.
 
Παράλληλα, οι επισκέπτες της έκθεσης έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν για το ιστορικό της κατασκευής των οχυρών, το ημερολόγιο των μαχών και τους ανθρώπους που πρωταγωνίστησαν κατά τη διάρκεια τους, αλλά και  για τα μέσα που διέθεταν οι δύο πλευρές.
 
Σε αυτό το πλαίσιο, στις 3 Νοεμβρίου, στις 20.00, στον ίδιο χώρο,  θα γίνει και η παρουσίαση του βιβλίου-λευκώματος «Η Μάχη των Οχυρών» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις του Μουσείου Φωτογραφίας «Χρήστος Καλεμκερής».

image
10 Απριλίου 1941. Στρατιώτες της φρουράς του Ρούπελ αποχωρούν συντεταγμένα από το οχυρό, μετά την παράδοσή του.
image
Γερμανοί στρατιώτες ανεβαίνουν ένα ύψωμα στον υποτομέα Θύλακος, στην κορυφή του οποίου υπάρχει ελληνικό πολυβολείο ή πυροβολείο που έχει ήδη καταληφθεί από γερμανικές δυνάμεις.
image
6 Απριλίου 1941. Γερμανικά άρματα προωθούνται στην κοιλάδα του Στρυμόνα εναντίον του Ρούπελ.
image
Τέσσερις έλληνες αιχμάλωτοι μεταφέρουν το πτώμα έλληνα στρατιώτη, μετά την παράδοση ελληνικού οχυρού.
image
10 Απριλίου 1941. Η σβάστικα υψώνεται στο οχυρό Παλιουριώνες.