Πρόσθετες αρμοδιότητες προτίθεται να αναθέσει στον Όλι Ρεν ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. Συγκεκριμένα, ο ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις θα αναλάβει και τη διαχείριση του ευρώ.

Ads

«Έχω την πρόθεση να αναθέσω στον Όλι Ρεν πρόσθετες αρμοδιότητες. Θα γίνει αντιπρόεδρος της Επιτροπής αρμόδιος για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις, καθώς και για το ευρώ» ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν.

«Το γεγονός ότι θα έχουμε έναν επίτροπο ο οποίος θα είναι ειδικότερα επιφορτισμένος με το ευρώ σημαίνει ότι θέλουμε η διαχείριση του ευρώ να περάσει εντός του κοινοτικού πλαισίου», δήλωσε ο Μπαρόζο ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο, λίγες ώρες μετά την ολοκλήρωση της ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής.

Σύμφωνα με αναλυτές, η κίνηση αυτή προλειαίνει το έδαφος για τη δημιουργία θέση υπουργού Οικονομικών της ευρωζώνης, η οποία ακούγεται ολοένα και περισσότερο από επίσημα χείλη εντός των κόλπων της Ευρώπης.

Ads

Αναφερόμενος στη συμφωνία στην οποία κατέληξαν σήμερα τα ξημερώματα οι Ευρωπαίοι ηγέτες, ο Ζοζέ Μπαρόζο, δήλωσε ότι παρέχει μια σταθερή βάση. Χαιρέτησε επίσης την απόφαση των ηγετών να ενισχύσουν το ρόλο της Κομισιόν στην εφαρμογή, την παρακολούθηση και τον συντονισμό της πολιτικής εθνικών οικονομιών και των κρατικών προϋπολογισμών.

Όπως τόνισε ο ίδιος, η Κομισιόν έχει δεσμευτεί για την πραγματική οικονομική ένωση, μέσω της αυξημένης σύγκλισης. Πρόσθεσε επίσης ότι τον επόμενο μήνα θα είναι σε θέση να παρουσιάσει ένα πακέτο αναφορικά με την ευρύτερη οικονομική διακυβέρνηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ευρωζώνης, το οποίο θα περιλαμβάνει και μεγαλύτερη δημοσιονομική παρακολούθηση.