Δύο αστυνομικοί καταδικάστηκαν σήμερα σε κάθειρξη επτά ετών για την εμπλοκή τους στο θάνατο του Χάλεντ Σαΐντ, ενός νεαρού Αιγύπτιου ο οποίος ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου τον Ιούνιο του 2010 και έγινε σύμβολο για το κίνημα διαμαρτυρίας που πέτυχε την ανατροπή του Χόσνι Μουμπάρακ, μετέδωσε η δημόσια τηλεόραση.

Ads

Ο θάνατος του 28χρονου Σαΐντ είχε προκαλέσει την οργή των ακτιβιστών που μάχονται υπέρ της δημοκρατίας μέσω του ιστότοπου κοινωνικής δικτύωσης Facebook, όπου σε μία ιστοσελίδα που είναι αφιερωμένη στη μνήμη του είχαν απευθυνθεί οι πρώτες εκκλήσεις για την εξέγερση κατά του καθεστώτος Μουμπάρακ, ο οποίος αναγκάστηκε να παραιτηθεί τον Φεβρουάριο.

Ο Μαχμούντ Σάλαχ Μαχμούντ και ο Άουαντ Ισμαήλ Σουλεϊμάν κατηγορήθηκαν ότι συνέλαβαν χωρίς λόγο το νεαρό και τον υπέβαλαν σε βασανιστήρια, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο Mena.

Η αστυνομία είχε αρχικά υποστηρίξει ότι ο Χάλεντ Σαΐντ απεβίωσε όταν έλαβε υπερβολική δόση ναρκωτικών την ώρα της σύλληψής του. Αλλά σύμφωνα με ιατροδικαστική αναφορά ο 28χρονος πέθανε από ασφυξία αφού ξυλοκοπήθηκε.

Ads