«Δεν είμαι εδώ για να επιβλέπω. Είμαι εδώ για να συντονίσω τη βοήθεια που η τρόικα μπορεί να προσφέρει», δήλωσε ο επικεφαλής της Ομάδας Δράσης (Task Force) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα, Χορστ Ράιχενμπαχ αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Χρήστο Παπουτσή. Ο κ. Ράιχενμπαχ συναντήθηκε σήμερα επίσης με τους κ.κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου και Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Ads

Σύμφωνα με τον κ. Παπουτσή, στόχος της συνάντησης ήταν η ενημέρωση του κ. Ράιχενμπαχ για τις δράσεις του υπουργείου και η κοινή συνεργασία ώστε οι δράσεις να προωθηθούν, να στηριχθούν και να ενισχυθούν και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ο κ. Παπουτσής αναφερόμενος στα όσα γράφονται, ακούγονται ή καταγγέλλονται πρόσθεσε: «Επειδή βλέπω ότι υπάρχει μια σύγχυση και μια διαρκή συζήτηση σχετικά με την «επιτροπεία» στην Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, από τα Κράτη – Μέλη, ακούω διάφορα σενάρια, «οι Γερμανοί ξανάρχονται», θέλω να διευκρινίσω το εξής και να υπενθυμίσω σε όλους ότι ιδέα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση, βασίζεται στις αρχές της αλληλεγγύης και της συνεργασίας. Ούτε της επιτροπείας, ούτε της επικυριαρχίας του ενός και του άλλου. Τότε δεν θα ήταν Ευρώπη. Εμείς όμως αγωνιστήκαμε και ο Ελληνικός λαός αγωνίζεται για την Ευρώπη. Σε αυτή την Ευρώπη τα θεσμικά όργανα λειτουργούν και η Ελλάδα δέχεται την αλληλεγγύη των Κρατών- Μελών, την αλληλεγγύη των θεσμικών οργάνων. Γιατί και εμείς συνεισφέρουμε εκεί όπου χρειάζεται, στις άλλες χώρες. Αυτό μας δίδαξαν εκείνοι οι οποίοι ίδρυσαν την Ευρωπαϊκή Ένωση και για αυτό αγωνιστήκαμε όλες οι πολιτικές δυνάμεις που πιστέψαμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σε αυτό παραμένουμε σταθεροί. Όλα τα υπόλοιπα είναι «φιλολογία». Είναι φιλοσοφικές προσεγγίσεις είτε κάποιων οι οποίοι αγνοούν τη σημερινή πραγματικότητα, είτε κάποιων που έχουν σκοπιμότητες τη σημερινή εποχή. Ας μην αδικήσουμε όμως ούτε την Ευρώπη, ούτε την προσπάθεια που καταβάλλουν οι κυβερνήσεις, ούτε την προσπάθεια που κάνει ο ελληνικός λαός, ούτε τις θυσίες που έχει κάνει μέχρι σήμερα ο ελληνικός λαός για να επιτύχουμε ένα καλό αποτέλεσμα αύριο μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων στο Συμβούλιο Κορυφής».

Απαντώντας σε ερώτηση για πιθανότητα εκλογών ο κ.Παπουτσής τις απέκλεισε λέγοντας: «Αυτό είναι το άλλο σενάριο που ακούγεται. Και εδώ θέλω να σας πω ότι σπεύδουν πολλοί να προσεγγίσουν και να ερμηνεύσουν τις τάσεις και τις στάσεις των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ. Θέλω να είμαι πολύ σαφής και συγκεκριμένος. Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος που παρέχει μια ισχυρή Κοινοβουλευτική πλειοψηφία στην Κυβέρνηση, δεν είναι διατεθειμένη σε καμία περίπτωση να συνδράμει στις επιδιώξεις της πολιτικής και οικονομικής διαπλοκής στη χώρα μας. Από την άποψη αυτή, θα στηρίξει με αποφασιστικό τρόπο τις προσπάθειες του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, τις προσπάθειες της κυβέρνησης, που είναι προσπάθειες εθνικού χαρακτήρα. Έτσι κι αλλιώς, η δικιά μας αγωνία είναι μόνο το εθνικό συμφέρον, είναι μόνο το μέλλον της χώρας, του λαού μας. Οι επιδιώξεις, οι ανησυχίες και οι αναζητήσεις όλων των υπόλοιπων δεν μας αφορούν». 

Ads

Στην συνάντηση παρέστησαν επίσης ο κ. Καρβούνης και η κ.Λάλη στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής οι οποίοι έχουν την ευθύνη λειτουργίας της Task Force.
 
Και συναντήσεις Χ. Ράιχενμπαχ με Χρυσοχοΐδη και Παπακωνσταντίνου
 
Στο 88,53%, δηλαδή 9 φορές παραπάνω από το Σεπτέμβριο του 2009, έφτασαν οι εντάξεις έργων στο ΕΣΠΑ στους 21 μήνες της Κυβέρνησης ενώ συμβασιοποιήθηκε το 51,56%, επίσης 9 φορές περισσότερο από το Σεπτέμβριο του 2009 και υλοποιήθηκε το 23,96%.

Αυτά ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Μ. Χρυσοχοϊδης, στο ΚΤΕ Παραγωγής και Εμπορίου του ΠΑΣΟΚ και στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, που συγκλήθηκαν με πρωτοβουλία του υπουργού προκειμένου να ενημερώσει για τις ενέργειες που έχει δρομολογήσει το υπουργείο για την αντιμετώπιση της έλλειψης ρευστότητας που αντιμετωπίζει η πραγματική οικονομία.
 
Σημείωσε ότι βρίσκεται σε στενή συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων με στόχο να βρεθούν πόροι για την ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων.

Για τα ίδια θέματα ενημέρωσε ο υπουργός και τον επικεφαλής της ομάδας δράσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα.

Παράλληλα, στη συνάντηση που είχε σήμερα ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γ. Παπακωνσταντίνου με τον Χορστ Ράιχενμπαχ, συζητήθηκε, μεταξύ άλλων, το πρόγραμμα «Ήλιος» για την παραγωγή «πράσινης» ενέργειας στη χώρα μας και την εξαγωγή της στη Δυτ. Ευρώπη.

Στη συνάντηση συζητήθηκε η εξέλιξη του προγράμματος, τα βήματα που έχουν γίνει και εκείνα που αναμένονται. Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα σήμερα ο υφυπουργός ΠΕΚΑ κ. Γ. Μανιάτης ζήτησε από τους Δήμους όλης της χώρας να δηλώσουν αν διαθέτουν ελεύθερες εκτάσεις για την εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών. Στη συνάντηση, σύμφωνα με πηγές του ΥΠΕΚΑ, συζητήθηκαν και γενικότερα ζητήματα χρηματοδότησης επενδύσεων σε Ανανεώσιμες Πηγές, όπως επίσης:

– Το Κτηματολόγιο, και ειδικότερα η δυνατότητα παροχής τεχνικής βοήθειας για την ολοκλήρωσή του.

– Η διαχείριση απορριμμάτων.

– Το θεσμικό πλαίσιο για την περιβαλλοντική αδειοδότηση που ψηφίστηκε πρόσφατα.