Και ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας και υπουργός Οικονομίας Φίλιπ Ρέσλερ απέρριψε σήμερα κατηγορηματικά την πρόταση που προβλέπει το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας να δανείζεται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

Ads

 
Σε συνέντευξή του στο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ZDF, ο Ρέσλερ, ηγέτης του μικρού φιλελεύθερου κόμματος των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP), τόνισε παράλληλα ότι η γερμανική συνεισφορά στο ΕΤΧΣ δεν μπορεί να ξεπεράσει το ανώτατο όριο των 211 δισεκατομμυρίων ευρώ, όπως αποφάσισε το κοινοβούλιο.
 
«Σε καμιά περίπτωση δεν επιθυμούμε να δοθεί άδεια τραπεζικής δραστηριότητας στο ΕΤΧΣ. Αυτό θέλουν οι συνάδελφοί μας, φίλοι και εταίροι στη Γαλλία. Ωστόσο είναι εκτός θέματος για εμάς ως κυβέρνηση και για τον ολόκληρο τον (κυβερνητικό) συνασπισμό», επισήμανε ο Ρέσλερ. «Κατά τον ίδιο τρόπο, το ανώτατο όριο των 211 δισεκατομμυρίων ευρώ δεν πρέπει να ξεπεραστεί. Αυτή είναι η σαφής θέση της Γερμανίας στις διαπραγματεύσεις με τη Γαλλία και με τους ευρωπαίους εταίρους μας», πρόσθεσε.
 
Ο αντικαγκελάριος υπεραμύνθηκε επίσης της αναβολής από την Κυριακή για την Τετάρτη μιας οριστικής απόφασης των ευρωπαίων ηγετών για τον τρόπο με τον οποίο το ΕΤΧΣ θα λειτουργεί. «Πρέπει να γνωρίζουμε όλες τις λεπτομέρειες. Είναι συνεπώς η Επιτροπή Προϋπολογισμού του κοινοβουλίου που θα πρέπει να λάβει οριστική απόφαση και η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα κρίνει ώστε να διατυπώσει τη θέση της σε ευρωπαϊκή κλίμακα», είπε ο Ρέσλερ.
 
Το γερμανικό κοινοβούλιο, ψηφίζοντας τον περασμένο μήνα την ενίσχυση του ΕΤΧΣ, είχε αποφασίσει η Επιτροπή Προϋπολογισμού να αναλάβει να επιτηρεί την εφαρμογή της λειτουργίας του Ταμείου.
 
Χθες Πέμπτη αρκετοί Γερμανοί αξιωματούχοι είχαν αφήσει να εννοηθεί ότι η Γαλλία είχε αποσύρει την πρότασή της αλλά τη νύχτα εξακολουθούσαν οι μεγάλες διαφωνίες μεταξύ Παρισιού και Βερολίνου, όταν οι δύο πρωτεύουσες παραδέχτηκαν ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες δεν θα είναι σε θέση να συμφωνήσουν από την Κυριακή όπως έχει προβλεφθεί.