Σε κοινωνικό κλοιό βρίσκεται και σήμερα η Βουλή ενώ στο εσωτερικό εξελίσσεται θρίλερ αναφορικά με την ψηφοφορία κατ’ άρθρο του πολυνομοσχεδίου του υπ. Οικονομικών, που θα διεξαχθεί το απόγευμα. Πριν λίγο, η Βάσω Παπανδρέου που φερόταν αποφασισμένη να καταψηφίσει το επίμαχο άρθρο 37 που αφορά στις κλαδικές συμβάσεις, ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής ότι τελικά θα το υπερψηφίσει. Η απόφαση της ήρθε, όπως τόνισε, μετά από συνάντηση με τον πρωθυπουργό. Συνάντηση με τον πρωθυπουργό είχε και η Λούκα Κατσέλη, η οποία έχει δηλώσει επίσημα ότι θα το καταψηφίσει. Μετά τη συνάντηση η κ. Κατσέλη δεν έκανε καμία δήλωση. Δραματικούς τόνους χρησιμοποίησε νωρίτερα, στην ομιλία στη Βουλή, ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, καλώντας τους βουλευτές του κόμματος να υπερψηφίσουν και κατ’ άρθρο το πολυνομοσχέδιο.

Ads

Ψήφισα κατά αρχήν το ν/σ και είχα αποφασίσει να μην ψηφίσω το άρθρο 37 για συμβολικούς λόγους, για να στείλουμε ένα μήνυμα ότι εκτός από τις κόκκινες γραμμές της τρόικας, υπάρχουν και οι δικές μας κόκκινες γραμμές, ανέφερε στην παρέμβασή της από το βήμα της Βουλής η πρώην υπουργός, Βάσω Παπανδρέου.

Ωστόσο, όπως υποστήριξε, σε συνάντηση που είχε με τον Πρωθυπουργό, της ξεκαθάρισε πως ακόμα και ένα άρθρο να μην ψηφιστεί, δεν θα δοθεί η έκτη δόση. Δεν μπορώ να αναλάβω αυτή την ευθύνη, παραδέχθηκε η κ. Παπανδρέου και γνωστοποίησε ότι τελικά θα ψηφίσει και το άρθρο 37.

Ψηφίζω και έχω συνειδησιακό πρόβλημα για την πορεία της χώρας… είναι η τελευταία φορά, σημείωσε χαρακτηριστικά και καταλήγοντας υπογράμμισε την ανάγκη να να αναληφθούν άμεσα πολιτικές πρωτοβουλίες για να σωθεί η χώρα από την κατάρρευση.

Ads

Όσον αφορά τη Λούκα Κατσέλη, η οποία, μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό δεν έκανε καμία δήλωση, υπενθυμίζεται ότι έχει καταθέσει τροπολογία, την οποία όμως η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι δεν μπορεί να κάνει δεκτή ως έχει και γι’ αυτό ο υπουργός Οικονομικών θα προσπαθήσει να ενσωματώσει κομμάτια της στο πολυνομοσχέδιο.

Βενιζέλος: Πρέπει να ψηφίσετε και όλες τις διάταξεις 

«Για να επιτύχουμε στη διαπραγμάτευση στη Σύνοδο Κορυφής πρέπει να έχουμε εισιτήριο αξιοπιστίας και εισιτήριο αξιοπιστίας είναι η υπερψήφιση του πολυνομοσχεδίου σε όλα τα άρθρα του» τόνισε μιλώντας στη Βουλή, ο Ευάγγελος Βενιζέλος.
 
Στην αρχή της παρέμβασης του ο κ. Βενιζέλος επιχείρησε να περιορίσει τις προσδοκίες σχετικά με τη Σύνοδο Κορυφής της Κυριακής. «Ας μη βάζουμε ψηλά τον πήχυ, να μην καλλιεργούμε προσδοκίες, «δεν υπάρχουν θαύματα, δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις» που θα βγάλουν από το καπέλο τους η Μέρκελ ή ο Σαρκοζί, υπογράμμισε.
 
Ο κ. Βενιζέλος χρησιμοποίησε για μία ακόμα φορά δραματικούς τόνους στην ομιλία του, καθώς όπως είπε «η κατάσταση είναι ιστορικά δραματική» και «τώρα κρινόμαστε όλοι».Τώρα είναι η ώρα του μεγάλου «ναι» ή του μεγάλου όχι», υπογράμμισε, όχι μόνο για το ΠΑΣΟΚ, αλλά και για τη ΝΔ, απευθυνόμενος στους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
 
Απευθυνόμενος στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, είπε «ψηφίσατε επί της αρχής», πρέπει να ψηφίσετε και όλες τις διατάξεις.
 
Παραίτηση του πρωθυπουργού και σχηματισμό κυβέρνησης ζητά ο Καρατζαφέρης
 
Το αίτημά του για παραίτηση του πρωθυπουργού και σχηματισμό νέας κυβέρνησης που θα μπορεί να βγάλει τη χώρα από τη στενωπό, επανέλαβε ο πρόεδρος του ΛΑ..Ο.Σ. Γ. Καρατζαφέρης από το βήμα της Βουλής.

Mπορεί να μας πεί η κυβέρνηση ότι αυτά τα βάναυσα μέτρα θα είναι και τα τελευταία, διερωτήθηκε ο κ. Καρατζαφέρης και επανέλαβε το αίτημά του για παραίτηση του πρωθυπουργού και σχηματισμό νέας κυβέρνησης. Όπως επεσήμανε, ακόμα και κυβερνητικοί βουλευτές παραδέχθηκαν ότι η σημερινή κατάσταση δεν είναι υπόθεση ενός κόμματος.
 
Προηγήθηκε παρέμβαση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Δημήτρη Λιντζέρη, ο οποίος παρατήρησε ότι καμία μονοκομματική κυβέρνηση δεν μπορεί να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης. Μάλιστα, αναφερόμενος στο πολυνομοσχέδιο μίλησε για «ψήφο ανάγκης και αναμονής για λυτρωτικές πρωτοβουλίες και όχι για ψήφο εμπιστοσύνης και αποδοχής». Επιπλέον, ο βουλευτής Β’ Πειραιώς Δημήτρης Λιντζέρης δήλωσε ότι ψηφίζει το νομοσχέδιο τονίζοντας ότι πρόκειται για «ψήφο ανάγκης και αναμονής για λυτρωτικές πρωτοβουλίες και όχι για ψήφο εμπιστοσύνης και αποδοχής».