«Η Ελλάδα θα πρέπει και πιθανότατα θα αντιτεθεί σε μεγαλύτερο κούρεμα του χρέους της από το 21% που προβλέπει η υπό έγκριση συμφωνία της 21ης Ιουλίου», δήλωσε ο πρώην αντιπρόεδρος της ΕΚΤ και σύμβουλος της ελληνικής κυβέρνησης Λουκάς Παπαδήμος στο διεθνές ειδησεογραφικό δίκτυο Market News.

Ads

 
Σύμφωνα με τον κ. Παπαδήμο, είναι ανεπαρκής η προσπάθεια που έχει γίνει στον τομέα των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και των ιδιωτικοποιήσεων, ενώ υπό την προϋπόθεση της εφαρμογής αυτής της πολιτικής το χρέος είναι εξυπηρετήσιμο. «Ο στόχος της εφαρμοζόμενης πολιτικής είναι η πλήρης εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής και δεν νομίζω ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει πρόθεση να υποστηρίξει κάποιο εναλλακτικό σενάριο μεγαλύτερης αναδιάρθρωσης του χρέους». 

Ο κ. Παπαδήμος επισήμανε ακόμη πως μια πιο γενναία διαγραφή χρέους κρύβει περισσότερους κινδύνους για την παγκόσμια χρηματοπιστωτική σταθερότητα και συνεπώς δεν είναι ευκταία.

Ο ίδιος δήλωσε αισιόδοξος ότι η ελληνική οικονομία μπορεί να σταθεροποιηθεί στα μέσα του ερχόμενου έτους και να καταγράψει ακόμα και θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης στο δεύτερο εξάμηνο του 2012, υπό την προϋπόθεση ότι «θα εφαρμοστούν πλήρως και χωρίς καθυστερήσεις όσα προβλέπει το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα».

Ads

«Δεν υπάρχει άλλος δρόμος από την πιστή εφαρμογή των συμφωνηθέντων», κατέληξε, απορρίπτοντας κατηγορηματικά την επιλογή της εξόδου από την Ευρωζώνη, η οποία «θα ήταν αιτία πολλών δεινών για την Ελλάδα αλλά και για το σύνολο της ευρωζώνης».