Την πεποίθηση, ότι οι απολύσεις, η εργασιακή εφεδρεία και οι μειώσεις μισθών μπορούν και πρέπει να αποτελέσουν μια ιστορική ευκαιρία για να αναπτυχθεί ένα ενιαίο εργατουπαλληλικό κίνημα, που όχι μόνο θα αντισταθεί, αλλά και θα βάλει πλώρη για ανατροπή της σημερινής κατάστασης εξέφρασε η γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, μιλώντας απόψε σε συγκέντρωση δημοσίων υπαλλήλων στο γήπεδο του Σπόρτινγκ. 

Ads

Με αφορμή την απεργία που έχει προγραμματιστεί στις 5 Οκτωβρίου στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, η κ. Παπαρήγα τόνισε ότι πρέπει «να στενάξει η Ελλάδα», καλώντας τους εργαζόμενους σε μαζική συμμετοχή, ενώ ταυτόχρονα υπογράμμισε τη σημασία της ενότητας και την αντίθεση του ΚΚΕ στον διαχωρισμό των εργαζομένων στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα. 

Η γραμματέας του ΚΚΕ προέβλεψε ότι οι απολύσεις στο δημόσιο θα ξεπεράσουν τους 200.000 υπαλλήλους. Στο σημείο αυτό, απηύθυνε πρόσκληση στους οπαδούς των άλλων κομμάτων και ιδιαίτερα στους οπαδούς του κυβερνώντος κόμματος να συμπορευθούν με το ΚΚΕ , λέγοντας χαρακτηριστικά, ότι «τι έχουν να φοβηθούν πλέον». 

Περιγράφοντας την πολιτική του ΚΚΕ στον δημόσιο τομέα η κ. Παπαρήγα είπε ότι οι απολύσεις είχαν προαποφασιστεί εδώ και πολλά χρόνια, έχουν γίνει ήδη σε άλλες χώρες, αλλά στην Ελλάδα γίνονται με καθυστέρηση λόγω των αντιστάσεων που αναπτύχθηκαν και προς αυτή την κατεύθυνση, όπως είπε, καθοριστική ήταν η συμβολή του ΚΚΕ. 

Ads

Έντονη ήταν η κριτική της κ. Παπαρήγα προς την κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα καιιδιαίτερα προς τον ΣΥΝ και τον κ. Τσίπρα προσωπικά. Επικαλούμενη πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ότι η πολιτική πρόταση του ΚΚΕ, ότι η κρίση θα αντιμετωπιστεί με την λαϊκή εξουσία, στάση που παραλλήλισε με την προσμονή των πιστών για την Δευτέρα Παρουσία, η κ. Παπαρήγα άφησε σαφώς να εννοηθεί η ενόχλησή της λέγοντας ότι «εμείς δεν πιστεύουμε ούτως ή άλλως στην Δευτέρα Παρουσία». Στη συνέχεια κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι οι τοποθετήσεις αυτές αποτελούν συνέχεια της παραπλανητικής προπαγάνδας ότι π.χ η ένταξη στην ΕΕ θα πρόσφερε ασφάλεια στη χώρα για να υπογραμμίσει ότι οι κίνδυνοι είναι εδώ, άρα οι εργαζόμενοι πρέπει να αλλάξουν και να εκμεταλλευθούν τις νέες δυνατότητες που παρουσιάζονται για αλλαγή των συσχετισμών δυνάμεων με στόχο την εξουσία, λέγοντας χαρακτηριστικά γιατί η ανατροπή της σημερινής κατάστασης θα γίνει την Δευτέρα Παρουσία και απευθυνόμενη στον ΣΥΡΙΖΑ τόνισε: «όταν λέτε αυτό ή δεν θέλετε ή φοβάστε την σύγκρουση και την ρήξη ή δεν ξέρετε τι σας γίνεται».

Η κ. Παπαρήγα κάλεσε επίσης τους κομμουνιστές αλλά και τους εργαζόμενους«να ξεβολευθούν» και να μην αναμένουν ένα επίδομα ή μια αυξησούλα να λύσει τα προβλήματα. Και εμείς να ξεβολευθούμε και να μπούμε βαθειά στις μάζες και να βοηθήσουμε στην συσπείρωση από τα κάτω και να μην περιμένουμε πότε η ομοσπονδία θα κηρύξει απεργία ή πότε θα γίνουν εκλογές στο σωματείο , είπε η Γραμματέας του ΚΚΕ, αλλά και οι εργαζόμενοι να ξεβολευθούν από την ιδέα ότι ένα επίδομα ή μια αυξησούλα θα λύσει το πρόβλημα. Τώρα η κατάσταση πάει χειρότερα είναι ανάγκη να αναπτυχθούν νέες μορφές πάλης από τα κάτω και κυρίως να ξεπεραστούν οι διαχωρισμοί, δημόσιου-ιδιωτικού τομέα, κατέληξε η κ. Παπαρήγα.