Νέες έρευνες, διάρκειας 2-3 εβδομάδων, ξεκινά από την προσεχή Δευτέρα, το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Πιρί Ρεΐς, στην ονομαζόμενη, από τουρκικής πλευράς, περιοχή G, στην Ανατολική Μεσόγειο, η οποία ταυτίζεται με τα οικόπεδα 8, 9 και εν μέρει 12 και σε μία γραμμή 2.400 χιλιομέτρων.

Ads

Το Πιρί Ρεϊς έχει ολοκληρώσει το πρώτο μέρος των ερευνών του και έχει αναχωρήσει, ήδη, για την Αμμόχωστο, όπου αναμένεται να φτάσει αύριο το πρωί.

Τις σχετικές δηλώσεις έκανε ο Χουεΐν Αβνί Μπενλί, διευθυντής του Ινστιτούτου Θαλάσσιων Επιστημών του πανεπιστημίου 9ης Σεπτεμβρίου της Σμύρνης. Σύμφωνα με τον κ. Μπενλί, το πλοίο θα ξεκινήσει τις νέες έρευνες, με βάση τις νέες συντεταγμένες, που έχει λάβει από την Ανώνυμη Εταιρεία Πετρελαίων Τουρκίας.

Νωρίτερα σήμερα, και ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Τανέρ Γιλντίζ  ανακοίνωσε ότι το τουρκικό ερευνητικό σκάφος θα ξεικινήσει νέες έρευνες σε νέες συντεταγμένες, διαψεύδοντας τις πληροφορίες ότι το σκάφος ολοκληρώνοντας τις έρευνές του θα επιστρέψει τη Δευτέρα στη βάση του. Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε, ο Γιλντίζ είπε ότι το σκάφος «θα επιστρέψει όταν ολοκληρωθούν οι έρευνες». Τόνισε, επίσης, ότι τα αποτελέσματα των ερευνών θα αξιολογηθούν από την Ανώνυμη Εταιρεία Πετρελαίων Τουρκίας και επεσήμανε ότι «από τις σεισμικές έρευνες μπορεί και να μην προκύψουν αξιοσημείωτα αποτελέσματα. Κάθε σεισμική έρευνα δεν είναι απαραίτητο να καταλήγει στην εξεύρεση πετρελαίου ή φυσικού αερίου».

Ads

Ο Χουσεΐν Αβνί Μπανλί, διευθυντής του Ινστιτούτου Θαλάσσιων Επιστημών του Πανεπιστημίου της Σμύρνης είχε δηλώσει ότι το «Πίρι Ρέις» ολοκληρώνει τη Δευτέρα τις έρευνές του σε μια έκταση 1.000 χιλιομέτρων, ότι αναμένονται οδηγίες για έρευνες σε άλλη περιοχή και ότι το σκάφος, ανεξάρτητα από το αν θα δοθούν οδηγίες, θα παραμείνει στην περιοχή για έρευνες.

Επικοινωνία Παπανδρέου – Χριστόφια
 
Σε τηλεφωνική τους συνομιλία τη Δευτέρα, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου και ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας υπογράμμισαν την ανάγκη αποφυγής της έντασης στην ανατολική Μεσόγειο, καθώς και την ανάγκη τήρησης υπεύθυνης στάσης από όλους τους εμπλεκόμενους.

Ο κ. Παπανδρέου εξέφρασε την πλήρη υποστήριξή του στις προσπάθειες του κ. Χριστόφια για την επίτευξη ουσιαστικής προόδου στις συνομιλίες με τους Τουρκοκυπρίους. Για την πορεία των σχετικών συνομιλιών ενημέρωσε τον Έλληνα πρωθυπουργό ο Κύπριος πρόεδρος.

Από την μεριά του, ο κ. Χριστόφιας ενημέρωσε, επίσης, τον πρωθυπουργό για το πόρισμα της έρευνας σχετικά με την έκρηξη της 11ης Ιουλίου στην Ναυτική Βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» στο Μαρί, καθώς και για τις ερευνητικές δραστηριότητες εντοπισμού υδρογονανθράκων που διεξάγει η Κύπρος στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.

Συνάντηση Μπεγλίτη με Τούρκο ομόλογό του
 

Εν τω μεταξύ, οι υπουργοί Άμυνας της Ελλάδας Πάνος Μπεγλίτης και της Τουρκίας Ισμέτ Γιλμάζ είχαν την Κυριακή συνάντηση γνωριμίας, στο περιθώριο της συνάντησης υπουργών Άμυνας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, που πραγματοποιήθηκε στην Αττάλεια της Τουρκίας. Στη συνάντηση τέθηκαν μια σειρά από ζητήματα, από τις παραβιάσεις στο Αιγαίο και τις έρευνες στην ανατολική Μεσόγειο, μέχρι τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας.

Οι δύο υπουργοί αντάλλαξαν τα κινητά τους τηλέφωνα, έτσι ώστε να υπάρχει δίαυλος άμεσης επικοινωνίας μεταξύ τους, όταν αυτό θα χρειάζεται. Ο Μπεγλίτης έθεσε στον Τούρκο ομόλογό του το θέμα των παραβιάσεων και των εμπλοκών στον εναέριο χώρο στο Αιγαίο.

Αποφασίστηκε, επίσης, να γίνει προεργασία εκ μέρους των εμπειρογνωμόνων των δύο υπουργείων, για τυχόν νέα στρατιωτικά μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, που μπορεί να ανακοινωθούν το προσεχές έτος.

Ο Τούρκος υπουργός έθεσε θέμα ερευνών στην ανατολική Μεσόγειο, λέγοντας ότι οι κινήσεις της Τουρκίας στο θέμα αυτό ήταν «απάντηση» προς τους χειρισμούς της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο Μπεγλίτης ανέφερε στον Τούρκο ομόλογό του ότι η Κυπριακή Δημοκρατία ασκεί κυριαρχικά δικαιώματα στην ΑΟΖ της.

Οι δύο υπουργοί συμφώνησαν ότι μπορεί να έχουν δεύτερη κατ’ ιδίαν συνάντηση, στο περιθώριο της συνόδου των υπουργών άμυνας του ΝΑΤΟ, την προσεχή Τετάρτη – Πέμπτη στις Βρυξέλλες.

Ο Π. Μπεγλίτης είχε σήμερα κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τους ομολόγους του από την ΠΓΔΜ και τη Βουλγαρία. Στη συνέχεια, αφού συναντηθεί με τον Σέρβο ομόλογό του θα αναχωρήσει από την Αττάλεια.