«Πιστεύω ότι οι διαβουλεύσεις με την τρόικα έχουν ουσιαστικά ολοκληρωθεί» δήλωσε σήμερα στον τηλεοπτικό σταθμό Mega ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Παντελής Οικονόμου λέγοντας ότι από την Τετάρτη η τρόικα θα αρχίσει να συντάσσει την έκθεσή της.

Ads

Ο κ. Οικονόμου εξέφρασε την άποψη ότι η Ελλάδα κατάφερε να πείσει τους δανειστές της ότι τα δημοσιονομικά ολισθήματα οφείλονταν κυρίως στην βαθύτερη από το αναμενόμενο ύφεση. «Στο βαθμό που πείστηκαν ότι είναι πραγματική η ύφεση, νομίζω ότι βρήκαμε μια άκρη, κατ΄ουσία έχουμε τελειώσει, καλύψαμε όλα τα βασικά θέματα». Σύμφωνα με τον ίδιο σήμερα και αύριο, το κλιμάκιο της τρόικας θα έχει συναντήσεις με στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

Επίσης ο κ. Οικονόμου εξέφρασε την πεποίθησή του ότι δεν θα γίνουν απολύσεις στο δημόσιο παρά μόνο σε ελάχιστες περιπτώσεις ενώ τόνισε, αναφερόμενος στην εργασιακή εφεδρεία, ότι έπειτα από τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα η κυβέρνηση κατάφερε να επικρατήσει η ηπιότερη εκδοχή καθώς οι δανειστές της χώρας ζητούσαν άμεσα 30.000 απολύσεις.

Τέλος κληθείς να σχολιάσει το χαράτσι στα ακίνητα μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να εξετάσει το ενδεχόμενο ελαστικότερης μορφής πληρωμής για τους πολίτες που δεν έχουν τη δυνατότητα της άμεσης καταβολής του. «Για εκείνον που δεν έχει αλλά θέλει να πληρώσει πρέπει να κάνουμε κάτι για να μπορέσει να πληρώσει και εκείνος».

Ads

Την ίδια ώρα, πάντως το πρακτορείο Reuters, υποστηρίζει ότι οι συζητήσεις μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των επιθεωρητών της τρόικας σχετικά με την εκταμίευση της επόμενης δόσης των δανείων προς της χώρα, δεν έχουν ολοκληρωθεί.

«Οι συνομιλίες δεν έχουν ολοκληρωθεί», ανέφερε στο πρακτορείο αξιωματούχος που δεν κατονομάζεται. Σύμφωνα με το πρακτορείοκλιμάκιο της τρόικας εξακολουθεί να εξετάζει τα στοιχεία του Προϋπολογισμού και την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που έχουν ζητηθεί προκειμένου να εκταμιευθεί η έκτη δόση.