Επιταχύνοντας άμεσα τη διαδικασία των ιδιωτικοποιήσεων, η ιταλική κυβέρνηση σκοπεύει να συγκεντρώσει άμεσα τριάντα δισεκατομμύρια ευρώ, γράφει σήμερα η εφημερίδα Λα Ρεπούμπλικα.

Ads

 
Το μεσημέρι της Π¨εμπτης, ο Ιταλός υπουργός οικονομικών, Τζούλιο Τρεμόντι, οργάνωσε συνάντηση, στην έδρα του υπουργείου του, με θέμα τα αγαθά του ιταλικού δημοσίου που μπορούν να συμπεριληφθούν στην λίστα προς ιδιωτικοποίηση.  «Σήμερα ανοίξαμε το μεγάλο βιβλίο των αγαθών του δημοσίου: του κράτους, των περιφερειών, των νομών και των δήμων. Περιέχει ένα τεράστιο αριθμό αγαθών, που αντιστοιχεί στο ιταλικό δημόσιο χρέος, δήλωσε ο Τρεμόντι». Σύμφωνα με τον Ιταλό υπουργό «από όλα αυτά, μπορεί να προέλθει πλούτος για τους πολίτες». Ο επικεφαλής του ιταλικού ταμείου «Παρακαταθηκών και Δανείων» Εντοάρντο Ρεβίλιο, εξήγησε στο σημερινό σεμινάριο, ότι «η περιουσία του ιταλικού δημοσίου, εκτιμάται στα 1.800 δισεκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων, μπορούν να αξιοποιηθούν τα επτακόσια».

Σύμφωνα, πάντως, με το ιταλικό ιδιωτικό καναλι «La 7», το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, για τους επενδυτές, παρουσιάζουν οι κρατικές μετοχές σε στρατηγικές εταιρίες όπως Enel ( ηλεκτρική ενέργεια), Eni (πετρελαίου) και Finmeccanica (αμυντική βιομηχανία) που αξίζουν συνολικά, δεκαεπτά δισεκατομμύρια ευρώ. Συμπεριλαμβάνοντας και τις υπόλοιπες εταιρίες, το ποσό αγγίζει τα σαράντα πέντε δισεκατομμύρια ευρώ. Η όλη διαδικασία, θα προχωρήσει υπό την εποπτεία του υπουργού οικονομικών, αλλά και του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ, Τζάννι Λέτα, του στενότερου συνεργάτη του «Καβαλιέρε» που συμμετείχε στην σημερινή συνάντηση.

«Οι ιδιωτικοποιήσεις αυτές, λένε οι σχολιαστές, θα είναι, πιθανώς, ένα μεγάλο μέρος του πακέτου μέτρων που θα πρέπει να χρηματοδοτήσει την ανάπτυξη και αναμένεται να παρουσιαστεί από τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι, μέσα στις επόμενες 15 ημέρες».

Ads