Έκκληση στον επιχειρηματικό κόσμο της Ελλάδας να μην εγκαταλείψει τη χώρα, αλλά να πρωτοστατήσει σε μία επενδυτική επίθεση για την ανόρθωση της οικονομίας έκανε με τη σειρά του, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Γερμανικής Βιομηχανίας Χανς Πέτερ Κάιτελ. Υπενθυμίζεται ότι προηγήθηκε η έκκληση του Έλληνα πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου, στους Γερμανούς επιχειρηματίες να επενδύσουν στη χώρα. Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας, Φίλιπ Ρέσλερ, υποστήριξε ότι η Γερμανία θα χρηματοδοτεί τις επενδύσεις Γερμανών επιχειρηματιών στην Ελλάδα για όσο καιρό η χώρα δεν θα έχει πρόσβαση στις αγορές.

Ads

«Κανένας ξένος επενδυτής δεν θα μπει επικεφαλής στην Ελλάδα, όταν οι Έλληνες επενδυτές – ακολουθώντας την αντίθετη κατεύθυνση – εγκαταλείπουν τη χώρα» υποστήριξε ο κ. Κάιτελ απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων για το συνέδριο του BDI στο Βερολίνο. Επισήμανε μάλιστα ότι το θέμα βρίσκεται και στην ατζέντα των επαφών με τον Έλληνα πρωθυπουργό κ. Παπανδρέου προκειμένου να σταλεί μήνυμα κοινής προσπάθειας. «Εμείς είμαστε έτοιμοι αλλά ζητάμε και από τους Έλληνες συναδέλφους να συμπεριφερθούν ως πατριώτες» συμπλήρωσε, υπογραμμίζοντας επιπλέον την ανάγκη να βελτιωθεί το επενδυτικό κλίμα στην Ελλάδα, προκειμένου να υπάρξει εμπιστοσύνη από τους ξένους επενδυτές.

Στήριξη στις γερμανικές επενδύσεις στην Ελλάδα υπόσχεται ο Ρέσλερ
 

Εν τω μεταξύ, ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας και Τεχνολογίας της Γερμανίας, Φίλιπ Ρέσλερ, σε συναντηση που είχε την Τρίτη με τον υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, στο Βερολίνο, υποστήριξε ότι η Γερμανία θα χρηματοδοτεί η ίδια τις επενδύσεις Γερμανών επιχειρηματιών στην Ελλάδα για όσο καιρό η χώρα δεν θα έχει πρόσβαση στις αγορές.

Ads

 
Την ερχόμενη εβδομάδα ο κ. Ρέσλερ θα επισκεφτεί την Αθήνα όπου θα είναι επικεφαλής πολυπληθούς επιχειρηματικής αποστολής. Τον κ. Ρέσλερ θα συνοδεύουν Γερμανοί επιχειρηματίες, οι οποίοι ενδιαφέρονται να επενδύσουν κυρίως στους τομείς της ενέργειας και της διαχείρισης αποβλήτων. Στόχος της επίσκεψης θα είναι να αποτυπωθούν συγκεκριμένες επενδυτικές πρωτοβουλίες, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες θα υπογραφεί και ελληνογερμανικό σύμφωνο οικονομικής συνεργασίας.

Μάλιστα, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας, που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη στις Βρυξέλλες και θα συμμετάσχει και ο κ. Χρυσοχοϊδης, θα υπάρχει ειδική ενότητα για το πρόβλημα της ανταγωνιστικότητας που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία, μετά από πρόταση του κ. Ρέσλερ.