40 νεκροί και 110 τραυματίες είναι ο τραγικός απολογισμός των συγκρούσεων που έλαβαν χώρα σήμερα στην πρωτεύουσα της Υεμένης, Σαναά, μετά την αναπάντεχη επιστροφή του προέδρου Σάλεχ στη χώρα ύστερα από απουσία τριών μηνών.

Ads

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες και αναφορές των μέσων μαζικής ενημέρωσης, οι αιματηρές συγκρούσεις σημειώθηκαν στο κέντρο της πόλης  ανάμεσα στα στρατεύματα που πρόσκεινται στον πρόεδρο και στις δυνάμεις υπό τον αντιφρονούντα στρατηγό ‘Αλι Μόχσεν αλ-‘Αχμαρ.

Την ίδια στιγμή το Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου απεύθυνε έκκληση στον Σάλεχ να υπογράψει «άμεσα» τη συμφωνία που διαπραγματεύθηκαν οι μοναρχίες του Κόλπου για την ειρηνική μεταβίβαση της εξουσίας.

Από την πλευρά τους, ακτιβιστές της αντιπολίτευσης έκαναν έκκληση για τη διοργάνωση διαδηλώσεων διαμαρτυρίας σήμερα σε ολόκληρη τη χώρα με αίτημα να δικαστούν ο πρόεδρος και η οικογένειά του για τα εγκλήματα που φέρεται ότι διέπραξαν.

Ads

Ο Σάλεχ  δήλωσε κατά την επιστροφή του χθες πως θέλει να δει την εφαρμογή μιας εκεχειρίας για να τερματιστούν οι πολυήμερες αιματηρές συγκρούσεις στην πρωτεύουσα και να υπάρξουν διαπραγματεύσεις.

Οι ΗΠΑ απαίτησαν να παραιτηθεί, όπως ορίζει η προαναφερθείσα συμφωνία ενώ ο Σάλεχ, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία εδώ και 33 χρόνια, δεν υποχωρεί στις πιέσεις για να υπογράψει τη συμφωνία.