Ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 19:00 το βράδυ της Τετάρτης η συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής, η οποία ενημερώθηκε από τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο για τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα και τα νέα μέτρα που καλείται να λάβει η ελληνική κυβέρνηση. Όπως ανακοινώθηκε, στο νέο πακέτο μέτρων περιλαμβάνεται η μείωση κατά 20% όλων των συντάξεων άνω των 1.200 ευρώ. Παράλληλα, προβλέπονται επιπλεόν μειώσεις για τους συνταξιοδοτούμενους πριν τα 55 έτη. Συνολικά 33.000 δημόσιοι υπάλληλοι θα τεθούν σε εργασιακή εφεδρεία το 2011, ενώ το τέλος ακινήτων θα ισχύσει τουλάχιστον έως το 2014. Το αφορολόγητο, πάλι, από τις 8.000 ευρώ μειώνεται με το νέο έτος στις 5.000 ευρώ.

Ads

Μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλίας Μόσιαλος ανακοίνωσε πως συνολικά 30.000 δημόσιοι υπάλληλοι τίθενται σε εργασιακή εφεδρεία μέχρι το τέλος του έτους, περικόπτονται κατά 20% οι συντάξεις άνω των 1.200 ευρώ, περικόπτονται κατά 40% οι συντάξεις όσων είναι κάτω των 55 και λαμβάνουν σύνταξη άνω των 1.000 ευρώ, μειώνεται το αφορολόγητο στα 5.000 ευρώ, (τρεις μόλις μήνες μετά τη μείωσή του στα 8.000 ευρώ), ώστε να εναρμονιστεί με αυτό που ισχύει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, το νέο μισθολόγιο και βαθμολόγιο εφαρμόζεται άμεσα και θα ισχύουν κίνητρα για αύξηση της παραγωγικότητας. Παράλληλα, η κυβερνητική επιτροπή έλαβε μια σειρά αποφάσεων για την προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών και κυρίως των ιδιωτικοποιήσεων, του ανοίγματος των επαγγελμάτων και της αγοράς εργασίας και την αναδιάρθρωση των φορέων του ευρύτερου Δημόσιου τομέα. Τέλος, το εθνικό φορολογικό σύστημα που θα ψηφιστεί μέχρι το τέλος Οκτωβρίου «θα δώσει οριστικό τέλος σε μια σειρά από αδικίες και ανισότητες που κυριαρχούν εδώ και δεκαετίες και οι οποίες υπονομεύουν την κοινωνική και αναπτυξιακή συνοχή της χώρας».

Μιλώντας στον τ/σ Mega αμέσως μετά την ανακοίνωση των μέτρων, ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης επισήμανε πως οι νέες μειώσεις ισχύουν για όλες τις κύριες συντάξεις άνω των 1.200 ευρώ από την 1η Νοεμβρίου, διευκρινίζοντας πως δεν θα υπάρξει μείωση στις συντάξεις του ΟΓΑ. Σύμφωνα με τον ίδιο, μειώσεις θα ισχύσουν και για τις επικουρικές συντάξεις ανάλογα με το κάθε ταμείο, ενώ το εφάπαξ θα μειωθεί μόνο για ελλειμματικά ταμεία.
 

Ads

Η σημερινή συνεδρίαση της κυβερνητική επιτροπής πραγματοποιήθηκε μετά τις δύο τηλεδιασκέψεις του κ. Βενιζέλου με τους επικεφαλής της τρόικας, τις οποίες ακολούθησαν πληροφορίες για νέα σκληρά μέτρα. Οι διαπραγματεύσεις αναμένεται να ολοκληρωθούν το Σαββατοκύριακο, κατά τις συνομιλίες που θα έχει ο υπουργός Οικονομικών στην Ουάσιγκτον, όπου συνέρχεται η Γενική Συνέλευση του ΔΝΤ. Ο κ. Βενιζέλος θα συναντηθεί με την επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ και εκπροσώπους της ΕΚΤ και της Κομισιόν. Σημειώνεται επίσης πως η αντιπροσωπεία της τρόικας αναμένεται στην Αθήνα την ερχόμενη εβδομάδα.
 
Νωρίτερα, μιλώντας στη Βουλή, ο υπουργός Οικονομικών έκανε λόγο για «αναγκαία» συμπληρωματικά μέτρα, επισημαίνοντας πως «αναγκαζόμαστε να εφαρμόσουμε ένα σκληρό πρόγραμμα που έχει θυσίες, και κυρίως θυσίες για τη νέα γενιά. Αυτό είναι το δράμα της χώρας».
 
Αντιδράσεις

Για «τσουνάμι άδικων και δυσβάστακτων μέτρων» έκανε λόγο ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Γ. Μιχελάκης, σχολιάζοντας τις κυβερνητικές ανακοινώσεις. «Τα νέα σκληρά μέτρα δεν τόλμησε, αυτή τη φορά, να τα εξαγγείλει ούτε ο, κατά τα άλλα, λαλίστατος κ. Βενιζέλος, ο οποίος προτίμησε να κρυφτεί πίσω από μια γραπτή κυβερνητική ανακοίνωση», επισήμανε ο εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο κ. Μιχελάκης έστρεψε τα πυρά του και κατά του πρωθυπουργού, κατηγορώντας τον ότι παραμένει άφαντος και ότι «δεν βγαίνει να εξηγήσει τι άλλαξε μέσα σε λίγες εβδομάδες και χρειάστηκαν νέα σκληρότερα μέτρα, νέες περικοπές μισθών και συντάξεων, νέοι φόροι και μαζικές απολύσεις».

Να αρνηθεί να πληρώσει τα χαράτσια κάλεσε το λαό η γ.γ. του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα κατά τη διάρκεια του συλλαλητηρίου του ΠΑΜΕ, στην Αθήνα, το απόγευμα της Τετάρτης. «Ούτε ένα βήμα πίσω. Αυτό που σκέφτεται η μεγάλη πλειοψηφία του λαού, να αρνηθεί να πληρώσει τα χαράτσια, να αρνηθεί να τον κολλήσουν στον τοίχο, αυτό πρέπει να το κάνει. Πρέπει να τους κάνουμε τη ζωή κόλαση. Αυτή η αναμέτρηση υπάρχει για το επόμενο διάστημα και από σήμερα», δήλωσε η κ. Παπαρήγα.

«Μέτρα που είναι σκληρότερα από τα προηγούμενα και που είναι σαφώς ελαφρότερα από τα μελλούμενα», ανακοίνωσε η κυβέρνηση, τονίζει σε ανακοίνωσή του ο Λα.Ο.Σ. «Όσο δανειζόμαστε, τόσο θα πνιγόμαστε. Ούτε ψευδαισθήσεις, ούτε ωραιοποιήσεις. Αν δεν προσπαθήσουμε δυναμικά να γίνουμε αυτάρκεις, τόσο θα οδηγούμεθα σε αναλόγου περιεχομένου επαχθείς αποφάσεις. Επαιτώντας και εκλιπαρώντας μην ονειρεύεται κανείς αξιοπρέπεια και ποιότητα ζωής. Μόνο η δουλειά, η ανάπτυξη και εν τέλει η αύξηση του ΑΕΠ επιτρέπουν μια κάποια αισιοδοξία».
 
«Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεν έχει κανένα δικαίωμα στη συνέχιση της ίδιας καταστροφικής πολιτικής, όχι μόνο γιατί στερείται δημοκρατικής νομιμοποίητης, αλλά διότι βρίσκεται σε κατάφωρη αντίθεση με την συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την ανακοίνωση των νέων μέτρων.  «Ο λαός δεν μπορεί να βρίσκεται δέσμιος μιας κυβέρνησης που καταστρέφει τη χώρα και υποθηκεύει το μέλλον και των επόμενων γενιών», προσθέτει.

«Η κυβέρνηση κρυπτόμενη, μέσα σε κλίμα πανικού και σύγχυσης, προχωρεί, χωρίς σχέδιο, συνεχώς σε νέα αποσπασματικά μέτρα, παρά το γεγονός ότι γνωρίζει ότι η επιπλέον φορολογία δεν αποδίδει», σημειώνει, μεταξύ άλλων, η Δημοκρατική Συμμαχία.

Από την πλευρά της, η Δημοκρατική Αριστερά επισημαίνει πως «τα μέτρα που αποφάσισε σήμερα η κυβέρνηση κατεδαφίζουν κοινωνικές κατακτήσεις που αποκτήθηκαν με αγώνες και θυσίες δεκαετιών. Τα νέα μέτρα αποτελούν ομολογία αποτυχίας της κυβερνητικής πολιτικής, είναι ανάλγητα και αναποτελεσματικά».

«Ο υπουργός Οικονομικών έχει δηλώσει ότι ο προϋπολογισμός του 2011 θα κλείσει με έλλειμμα 17,6 δις ευρώ. Η εκτίμηση της ΔΡΑΣΗΣ είναι ότι με όσα μέτρα ανακοινώθηκαν σήμερα το έλλειμμα θα ξεπεράσει τα 20 δις. Άρα λοιπόν η κυβέρνηση αποφάσισε να ανακοινώσει τα μέτρα σε δόσεις. Σήμερα ανακοίνωσε την πρώτη. Η κυβέρνηση υποθάλπει την ανησυχία και οδηγεί τη χώρα σε χρεοκοπία», σχολιάζει η ΔΡΑΣΗ.