Την 1η Οκτωβρίου 2011 θα ξεκινήσει η υποβολή επενδυτικών σχεδίων για τη δεύτερη φάση του νέου Επενδυτικού νόμου, σύμφωνα με ανακοίνωση – απάντηση του υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας στη δήλωση του υπεύθυνου του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας της Νέας Δημοκρατίας, Κ. Χατζηδάκη, σχετικά με τις ξένες άμεσες επενδύσεις.

Ads

Το υπουργείο επισημαίνει ότι έχουν ήδη ενταχθεί στη διαδικασία του fast Track οι πρώτες 3 μεγάλες επενδύσεις στον τομέα των φωτοβολταϊκών, ύψους 1,1 δισ. ευρώ και έπεται συνέχεια, σημειώνει ότι υπάρχει συνεργασία με χώρες όπως η Γερμανία, η Ολλανδία και η Γαλλία για την προσέλκυση νέων επενδύσεων, ενώ για την αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων του ΕΣΠΑ σημειώνεται ότι με την επιτάχυνση και την απλοποίηση των γραφειοκρατικών δομών εντάχθηκαν σε 6 μήνες με γρήγορους ρυθμούς 1029 νέα χρήσιμα έργα για την περιφερειακή ανάπτυξη και ταυτόχρονα απεγκλωβίστηκαν πόροι από εκατοντάδες νεκρά έργα που βρίσκονταν «παρκαρισμένα» εδώ και 3 χρόνια στα γρανάζια της διοίκησης.

«Όλα αυτά σε συνδυασμό με την εντυπωσιακή αύξηση της απορρόφησης, από 3% το 2009 σε 23% τον Σεπτέμβριο του 2011, αποδεικνύουν τη σημαντική πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην πορεία υλοποίησης του ΕΣΠΑ. Πρόοδος που αποτυπώνεται τόσο στην ετήσια έκθεση του ΟΟΣΑ όσο και στις δηλώσεις του αρμόδιου επιτρόπου κ. Γιοχάνες Χαν την προηγούμενη εβδομάδα στην Αθήνα», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Το υπουργείο, τέλος, συνιστά, μεγαλύτερη ψυχραιμία στην κριτική σχετικά με την εισροή Ξένων Άμεσων Επενδύσεων (ΞΑΕ), «καθώς οι εισροές ΞΑΕ στην Ελλάδα εμφανίζουν ιστορικά μεγάλες διακυμάνσεις όχι μόνο σε ετήσιο, αλλά -κυρίως- σε μηνιαίο επίπεδο. Πολλές φορές μάλιστα στο παρελθόν, έχει ανατραπεί εικόνα χαμηλότερου όγκου επενδύσεων στα μέσα ενός έτους, με επενδυτική δραστηριότητα που έλαβε χώρα στους μήνες που ακολούθησαν». Ενδεικτικά σημειώνεται, ότι το τετράμηνο Ιανουάριος-Απρίλιος 2011 οι ΞΑΕ στην Ελλάδα εμφάνιζαν εισροή ύψους 22 εκ. ευρώ, ενώ 3 μήνες μετά, το αντίστοιχο μέγεθος έφθασε τα 634 εκ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση της τάξεως του 2.780 %.

Ads