Ματαιώθηκε αιφνιδιαστικά και κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή το ταξίδι του Πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου στις ΗΠΑ, όπου επρόκειτο να έχει σειρά επαφών με ξένους ηγέτες με αφορμή τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. “Κρίσμη” χαρακτηρίζει την επόμενη εβδομάδα το γραφείο του Πρωθυπουργού. Σύμφωνα με πληροφορίες ο Υπουργός Οικονομικών επικοινώνησε πριν από λίγο με τον πρόεδρο της ΝΔ.

Ads

Ο κ. Παπανδρέου είχε αναχωρήσει χτες για το Λονδίνο, ενδιάμεσο σταθμό του ταξιδιού του στη Νέα Υόρκη. Σύμφωνα με πληροφορίες,  επικοινώνησε με τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο και ενημερώθηκε για τα αποτελέσματα των κρίσιμων συνεδριάσεων του Eurogroup και Ecofin.

Κρίθηκε απαραίτητο να επιστρέψει στην Ελλάδα, καθότι η κατάσταση στην Ευρώπη, ιδιαίτερα στην Γερμανία είναι εξαιρετικά ρευστή.

Κυβερνητικές πηγές σημείωναν επίσης ότι θα επιδιωχθεί συνεννόηση και με τα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα.

Ads

Επειδή η ερχόμενη εβδομάδα είναι ιδιαίτερα κρίσιμη για την εφαρμογή των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου στην ευρωζώνη και τις πρωτοβουλίες που πρέπει να αναλάβει η χώρα, ο Πρωθυπουργός, Γιώργος Α. Παπανδρέου, αποφάσισε να αναβάλλει την προγραμματισμένη επισκεψή του στις ΗΠΑ” αναφέρει η επίσημη ανακοίνωση του γραφείου του Πρωθυπουργού.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Υπουργός Οικονομικών επικοινώνησε πριν από λίγο τηλεφωνικά με τον Αντώνη Σαμαρά και του ανέπτυξε τις δυσκολίες εφαρμογής των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου. Το τηλεφώνημα ήταν σύντομο. Παρόμοια τηλέφωνα θα γίνουν και στους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχει πιθανότητα ανακοίνωσης νέων μέτρων τις επόμενες ώρες, καθώς όπως ενημέρωσαν οι ευρωπαίοι ηγέτες τον κ. Βενιζέλο τα μέτρα με τον φόρο των ακινήτων δεν επαρκούν.

Κατά τη διάρκεια της παρουσίας του στη Νέα Υόρκη, ο πρωθυπουργός είχε προγραμματίσει επαφές με τον Τούρκο ομόλογό του Ταγίπ Ερντογάν, τον πρόεδρο της Κύπρου Δημήτρη Χριστόφια και ηγέτες χωρών της Μέσης Ανατολής και άλλων περιοχών. Επίσης, επρόκειτο να παραστεί στην καθιερωμένη δεξίωση που θα παραθέσει ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα και στο γεύμα του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μέρος των επαφών του κ. Παπανδρέου θα γίνουν από τον υπουργό Εξωτερικών Σταύρο Λαμπρινίδη.

Νωρίτερα σε δραματικούς τόνους ο Ευάγγελος Βενιζέλος, είχε περιγράψει ένα άσχημο κλίμα για την Ελλάδα στο Eurogroup που συμμετείχε, ένα κλίμα δυσπιστίας, όπως το περιέγραψε.

“Η Ελλάδα υπό επιτήρηση. Ανεπαρκή τα μέτρα”

Την ίδια ώρα, ο Βέλγος υπουργός Οικονομικών Ντιντιέ Ρέιντερς εκτίμησε σήμερα ότι η Ελλάδα μάλλον θα χρειαστεί να τεθεί “υπό εποπτεία”, ενώ επεσήμανε ότι η κρίση θα διαρκέσει “ένα με δύο χρόνια ακόμη”, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Belga.

 “Κατευθυνόμαστε προς ένα ή δύο ακόμη χρόνια κρίσης χρέους“, δήλωσε ο Ρέιντερς στους δημοσιογράφους από το αεροπλάνο που τον μετέφερε στο Βρότσλαβ της Πολωνίας όπου πήρε μέρος στη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Όσον αφορά τη βοήθεια που έχει δοθεί στην Ελλάδα επεσήμανε ότι η χώρα “μάλλον θα χρειαστεί να τεθεί υπό εποπτεία με κάποιο τρόπο”, κρίνοντας ανεπαρκή τα μέτρα που έχει λάβει μέχρι τώρα η Αθήνα.

Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης
 
Το αίτημα της προσφυγής στις κάλπες υιοθετεί ο ΛΑΟΣ, με αφορμή την αναβολή του ταξιδιού του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου στις ΗΠΑ.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Κωστής Αϊβαλιώτης, δήλωσε: «Όπως πάντα, έτσι και στο θέμα που απασχολεί σήμερα τον κ. Παπανδρέου, ο πρωθυπουργός έχει “χρονοκαθυστέρηση”. Ακόμα και το προηγούμενο Σάββατο τα πράγματα ήταν πιο βατά. Τώρα πια η μόνη λύση είναι οι εκλογές».
 
 “Η ακύρωση της επίσκεψης του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ δημιουργεί κλίμα ανησυχίας στην κοινωνία και επιτείνει την ανασφάλεια των πολιτών“, αναφέρεται σε σχόλιο της Δημοκρατικής Αριστεράς, η οποία προσθέτει πως “η κυβέρνηση οφείλει να ενημερώσει τα κόμματα και να δώσει πειστικές απαντήσεις για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα“.