Αυστηρή προειδοποίηση απηύθυνε προς την Αθήνα η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, τονίζοντας πως η Ελλάδα έχει εφαρμόσει μόνο εν μέρει τις μεταρρυθμίσεις για τις οποίες έχει δεσμευτεί προκειμένου να εξασφαλίσει την επόμενη δόση του δανείου. Επισήμανε μάλιστα πως αν και «δεν γίνει εφαρμογή των δεσμεύσεων, δεν πληρώνουμε».

Ads

 

Σε συνέντευξη στο δίκτυο CNBC, η κ. Λαγκάρντ υπογράμμισε, αναφερόμενη στη μείωση του ελλείμματος κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες μέσα σε ένα χρόνο, πως «εν μέρει, έχουν εφαρμοσθεί κάποιες μεταρρυθμίσεις». Ωστόσο,  η παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη «έχει ένα τίμημα και εάν δεν γίνει εφαρμογή (των δεσμεύσεων), δεν πληρώνουμε».

 

Η επικεφαλής του ΔΝΤ πρόσθεσε ότι εφησυχάζει από τις δηλώσεις της Γερμανίδας καγκελαρίου, Άγκελα Μέρκελ, και του Γάλλου προέδρου, Νικολά Σαρκοζί, ότι το μέλλον της Ελλάδας είναι να παραμείνει στην Ευρωζώνη.

Ads

 

Αναφερόμενη στην παγκόσμια οικονομία, η κ. Λαγκάρντ επανέλαβε την έκκλησή της για τη λήψη αποφασιστικών μέτρων, ώστε να σπάσει ο «φαύλος κύκλος» της αναιμικής ανάπτυξης και των υψηλών χρεών, που απειλεί την παγκόσμια οικονομία και έχει επιδεινωθεί από την πολιτική αβελτηρία.

 

«Χωρίς συλλογικές, τολμηρές αποφάσεις, ελλοχεύει ο πραγματικός κίνδυνος ύφεσης για τις μεγάλες οικονομίες», προειδοποίησε η επικεφαλής του ΔΝΤ, σε χθεσινή ομιλία εν όψει των συνεδρίων της Παγκόσμιας Τράπεζας και του ΔΝΤ, την επόμενη εβδομάδα.