Ένα σχέδιο για την αντιμετώπιση περιπτώσεων φυματιώσης ανθεκτικών στα αντιβιοτικά προωθείται σε 53 Ευρωαπαϊκές χώρες. Με τον αριθμό των ασθενών που εμφανίζουν αυτές τις μορφές φυματίωσης να αυξάνεται ιδιαίτερα στις μεγάλες πόλεις, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας περιγράφει το πρόβλημα ως ιδιαίτερα ανησυχητικό. Στόχος του σχεδίου είναι η καλύτερη διάγνωση και πρόσβαση στη θεραπεία έτσι ώστε μέχρι το 2015 να εξοικονομηθούν πολλά δισσεκτομμύρια αλλά και να σωθούν 120.000 ζωές.

Ads

 

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί για την ανησυχητική αύξηση του προβλήματος καθώς εκτιμά πως κάθε χρόνο παρουσιάζονται 81.000 κρούσματα μορφών ανθεκτικής φυματίωσης στην Ευρώπη, αν και πολλές χώρες αποτυγχάνουν να τις διαγνώσουν.

 

Συγκεκριμένα, η Ανατολική Ευρώπη έχει το υψηλότερο επίπεδο μόλυνσης ενώ η Δυτική Ευρώπη το Λονδίνο έχει το υψηλότερο ποσοστά κρουσμάτων φυματίωσης από κάθε άλλη πρωτεύουσα με 3.500 περιπτώσεις κάθε χρόνο. Η Ρωσία, η Ουκρανία και το Αζερμπαϊτζάν είναι μεταξύ των χωρών με τα υψηλότερα ποσοστά κρουσμάτων της ασθένειας.

Ads

 

Ο Dr Ibrahim Abubakar από την Υπηρεσία Προστασίας της Υγείας και ειδικός στην φυματίωση δήλωσε «Παρά το γεγονός ότι οι συνολικοί αριθμοί είναι μικροί, υπάρχει τάση αύξησης κατά την τελευταία δεκαετία».

 

Και συνεχίζει, τονίζοντας: «Δεν μπορούμε να εφησυχάζουμε. Το κόστος της αντιμετώπισης της κάθε περίπτωσης μπορεί να ανέρχεται σε αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες λίρες. Είναι σημαντικό γιατί η φυματίωση είναι μεταδοτική και όλοι οι άνθρωποι μπορεί να προβληθούν».

 

 

Ο Abubakar προέτρεψε τους γιατρούς και τα επείγοντα περιστατικά να βρίσκονται σε επιφυλακή για πιθανές περιπτώσεις.

 

Παράλληλα, ο Ogtay Gozalov, από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας σημείωε=σε: «Ευάλωτοι στην ασθένεια δεν είναι μόνο οι ευπαθείς πληθυσμοί όπως οι μετανάστες και οι κρατούμενοι αλλά όλοι μας. Εάν τα κράτη μέλη δεν αναλάβουν δράση τώρα, θα μπορούσε να υπάρξει μια δραματική κατάσταση στο μέλλον».

 

Για παράδειγμα, η Barrister Anna Watterson μίλησε για το πως αρρώστησε από ανθεκτική φυματίωση όταν ήταν φοιτήτρια και έμενε στα βορειοδυτικά του Λονδίνου. «Είχα ένα αφόρητο βήχα είχα χάσει βάρος και είχαν νυχτερινές εφιδρώσεις. Επισκέφτηκα τον γιατρό μου μερικές φορές, αλλά δεν υπήρχαν υποψίες για φυματίωση, λόγω του υπόβαθρού μου και της ηλικίας μου – ήμουν 20 και κάτι χρονών. Όταν μπήκα στο νοσοκομείο, άρχισα την τυπική θεραπεία με την χορήγηση τριων αντιβιοτικών. Αλλά έξι εβδομάδες αργότερα ήρθε η καταθλιπτική είδηση ​​ότι κανένα από τα τρία αντιβιοτικά ήταν αποτελεσματικά. Είχα την εντύπωση ότι οι γιατροί δεν ήξεραν τι να κάνουν. Το επόμενο κοκτέιλ φαρμάκων με άφησε μώλωπες από την ένεση τους, και μια από τις παρενέργειες ήταν ευαισθησία στον ήλιο, αυτό σήμαινε ότι έπρεπε να φοράω γάντια όταν έβγαινα έξω το καλοκαίρι».

 

Η φυματίωση είναι αθένεια που μεταδίδεται μέσω του αέρα και αποβαίνει μοιραία για το 7% των περιπτώσεων. Σχεδόν οι μισοί ασθενείς με πολυανθεκτική φυματίωση πεθαίνουν.

 

Σήμερα οι γιατροί χρησιμοποιούν ακτίνες Χ-ray για να διαγνώσουν  περιπτώσεις φυματίωσης που δεν εντοπίζονται εύκολα.