Η ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) είναι ζήτημα που διχάζει την κεντροδεξιά συμμαχία που έχει αναλάβει τη διακυβέρνηση της Σλοβακίας, σύμφωνα με δηλώσεις της πρωθυπουργού της χώρας, Ιβέτα Ραντιτσόβα.  «Δεν υπάρχει συμφωνία στο συνασπισμό σε ό,τι αφορά τα κεφάλαια (του μηχανισμού) βοήθειας της ευρωζώνης», δήλωσε μετά τη λήξη της δωδεκάωρης συνεδρίασης των στελεχών του κυβερνητικού συνασπισμού.

Ads

 

 «Όπως έχει τώρα η κατάσταση, καθώς τρία κόμματα είναι έτοιμα να εγκρίνουν (την αύξηση) των κεφαλαίων και το τέταρτο αντιτίθεται σε αυτή, το αποτέλεσμα θα είναι πολύ δύσκολο, αν όχι αδύνατο, να επιτευχθεί», πρόσθεσε.

 

Ο πρόεδρος της Σλοβακικής Βουλής και επικεφαλής τους κινήματος «Ελευθερία και Αλληλεγγύη» Ρίτσαρντ Σουλίκ είναι κατηγορηματικά αντίθετος στην αύξηση των κεφαλαίων του EFSF αλλά και στη δημιουργία  του μόνιμου ταμείου του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM). Χωρίς την υποστήριξη των βουλευτών του Σουλίκ, η κυβέρνηση της Ραντιτσόβα δεν συγκεντρώνει  τον απαιτούμενο αριθμό ψήφων στη βουλή που απαιτείται για την επίτευξη συμφωνίας του κυβερνητικού συνασπισμού, αναφορικά με το ζήτημα των EFSF και  ESM.

Ads

 

«Η κατάσταση αλλάζει από την μια ημέρα στην άλλη, αλλά εάν έπρεπε να πω ‘ναι’ ή ‘όχι’ σήμερα, θα έλεγα ‘όχι’, δήλωσε ο Σουλίκ εχθές.

 

Αξίζει να σημειώσουμε πως οι δράσεις που αναφέρονται στα πλαίσια λειτουργίας των Μηχανισμών Σταθερότητας θα εφαρμοστούν εφόσον εγκριθούν και από τις 27 χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.