Η εικόνα ενός ηλικιωμένου με ένα σπρέι στο χέρι να ζωγραφίζει τοίχους φαντάζει τουλάχιστον αλλόκοτη. Στη Γερμανία όμως αποτελεί μέρος της κανονικότητας. Το γκράφιτι έχει διαδοθεί σε όλες τις γενιές, ενώ τα τελευταία χρόνια έχουν συσταθεί πολλές πρωτοβουλίες δασκάλων streetart που παραδίδουν μαθήματα γκράφιτι σε άτομα μέσης και τρίτης ηλικίας. Άλλωστε το κίνητρο συμμετοχής σε μαθήματα γκράφιτι από άτομα της τρίτης ηλικίας δε παύει να είναι εκτός από την καλλιτεχνική έκφραση, η προσπάθεια γεφυρώματος του χάσματος γενεών.

Ads

Η τέχνη του γκράφιτι μπορεί να είναι συνδεδεμένη με τους νέους αλλά τα μαθήματα γκράφιτι που έχουν ξεκινήσει σε διάφορα μέρη της Γερμανίας δίνουν την ευκαιρία και σε γηραιότερα άτομα να αποκτήσουν την επαναστατική κουλτούρα και να εκφραστούν μέσω της street art.

Σε ολόκληρη τη χώρα οι πρωτοβουλίες διδασκαλίας γκράφιτι
ενθαρρύνουν όλο και περισσότερο τις παλαιότερες γενιές
να διερευνήσουν το γκράφιτι ως μέσο καλλιτεχνικής έκφρασης. Μια τέτοια πρωτοβουλία είναι αυτή του Mr. Sufa γνωστό και ως Dirk Ridder που επί ένα χρόνο παρέδιδε μαθήματα γκράφιτι σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. Μάλιστα, τα μαθήματα είχαν τόση επιτυχία που πρόκειται να συνεχιστούν από το φθινόπωρο.

Για τους περισσότερους «μαθητές» είναι η πρώτη φορά που κρατάνε σπρέι στα χέρια τους αλλά τις περισσότερες φορές δεν τους λείπει η έμπνευση. Σύμφωνα με την καλλιτέχνη Stefanie Hanna που διατηρεί έδρα στο Βερολίνο και διδάσκει μαθήματα graffiti σε μεσήλικες και ηλικιωμένους, οι περισσότεροι από αυτούς συνήθιζαν να αντιμετωπίζουν το γκράφιτι ως βανδαλισμό, ωστόσο, στη συνέχεια ανακάλυψαν την καλλιτεχνική του διάσταση. Εξάλλου, σε αυτό έχει συμβάλει και ο διάσημος Βρετανός street artist Banksy, που με τα έργα του έχει προσδώσει μία άλλη διάσταση στο γκράφιτι.

Ads

Οι μαθητές, εκτός από την έμπνευση, θα πρέπει να αποκτήσουν και καλή φυσική κατάσταση καθώς το γκράφιτι απαιτεί σκύψιμο και τέντωμα. Για την εξάσκηση τους παρέχεται μεγάλος καμβάς ή εξασφαλίζονται πρώτα δικαιώματα για ψεκασμό σε δημόσιους χώρους.