Αντιτίθεται η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας στην επιβολή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο φυσικό αέριο, το οποίο χρησιμοποιείται για ηλεκτροπαραγωγή, που ισχύει από 1ης Σεπτεμβρίου.

Ads

Η ΡΑΕ επισημαίνει, σε σημερινή της ανακοίνωση, τον κίνδυνο αυξήσεων στα τιμολόγια του ηλεκτρικού και στρεβλώσεων στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας «που κινδυνεύουν να είναι πολύ μεγαλύτερες από το οικονομικό όφελος που μπορεί να προκύψει για την Πολιτεία από την είσπραξη του φόρου αυτού» και ζητεί από την κυβέρνηση να εξετάσει εναλλακτικά φορολογικά μέτρα για τη διασφάλιση των εσόδων του Δημοσίου.

Ο ΕΦΚ στο φυσικό αέριο που ισχύει από την περασμένη Πέμπτη είναι 1,5 ευρώ ανά γιγατζάουλ και έχει προκαλέσει επίσης τις αντιδράσεις και των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας.

«Η ΡΑΕ θεωρεί αναγκαίο να εξεταστούν από την Πολιτεία εναλλακτικά φορολογικά μέτρα, στη βάση ενός δικαιότερου και περισσότερο αποτελεσματικού κατανεμητικού μηχανισμού, που θα ελαχιστοποιεί τις επιπτώσεις στον κλάδο της ηλεκτρικής ενέργειας, στην ανταγωνιστικότητα της Ελληνικής Οικονομίας και, κυρίως, στον τελικό καταναλωτή», αναφέρεται επίσης στην ανακοίνωση.

Ads