Λήγει σήμερα, Παρασκευή, η μη δεσμευτική προθεσμία που είχε δώσει το υπουργείο Οικονομικών για να δηλώσουν τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρείες τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων. Όπως δήλωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ο επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ, Π. Χριστοδούλου, σήμερα δεν πρόκειται να υπάρξει επίσημη ανακοίνωση για το ποσοστό συμμετοχής των ιδιωτών ομολογιούχων.

Ads

«Πρόκειται καθαρά για μια άσκηση συλλογής πληροφοριών. Η επίσημη προσφορά θα γίνει αργότερα, τον Οκτώβριο», είχε διευκρίσει, ο κ. Χριστοδούλου.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο επικεφαλής του Διεθνούς Χρηματοοικονομικού Ινστιτούτου (IIF) Τσαρλς Νταλάρα, εκτίμησε ότι θα απαιτηθεί πρόσθετος χρόνος αλλά τελικά θα ύπαρξη ισχυρή συμμετοχή. Ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΟΟΣΑ, όμως, δεν συμμερίζεται αυτή την αισιοδοξία: Όπως υποστήριξε την Πέμπτη, «από τη μια πλευρά δεν είναι ελκυστικό για τον ιδιωτικό τομέα και από την άλλη ανακαλύπτουμε ότι είναι πολύ ακριβό για την Ελλάδα από την αρχή».

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων θα προχωρήσει μετά την έγκριση των αλλαγών στον EFSF από τα κοινοβούλια των κρατών-μελών της Ευρωζώνης. Επίσημος στόχος είναι η συμμετοχή να ανέλθει στο 90% (135 δισ. ευρώ) των ιδιωτών που κατέχουν ομόλογα που λήγουν ώς το 2020. Οι τραπεζίτες μιλούν για ένα ποσοστό συμμετοχής 70%, ποσοστό που, όπως υποστηρίζουν, δεν θα πρέπει να εγείρει ανησυχίες για την επιτυχία του προγράμματος.

Ads