Η μεγαλύτερη έως τώρα πορεία κατά του νόμου-πλαισίου για τα πανεπιστήμια πραγματοποιήθηκε το πρωί της Πέμπτης στο κέντρο της Αθήνας, την ώρα που το ντόμινο καταλήψεων σε ΑΕΙ και ΤΕΙ συνεχίζεται. Δύο ακόμη πορείες έλαβαν χώρα στη Θεσσαλονίκη. Φοιτητές, σπουδαστές, μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί πραγματοποίησαν επίσης στις 11:00 το πρωί παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας.

Ads

Μία ώρα αργότερα, στις 12:00 άρχισε να μαζεύεται κόσμος στα Προπύλαια για το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο. Αντίστοιχα, φοιτητές και σπουδαστές συγκεντρώθηκαν στις 11:30 το πρωί στην πλατεία Χημείου στη Θεσσαλονίκη.

Μικροένταση σημειώθηκε λίγο πριν από τη λήξη της κινητοποίησης, ενώ μικρή ομάδα νεαρών που βρισκόταν στην ουρά της πορείας, πέταξε μπλε μπογιά στην είσοδο της Τράπεζας της Ελλάδος, επί της οδού Πανεπιστημίου.

Δύο ακόμη πορείες πραγματοποιήθηκαν σήμερα και στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Μία πορεία του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών, από την πλατεία Χημείου, η οποία κατέληξε στην Επιτροπή Ερευνών, όπου συνεχίζεται η κατάληψη, και μία ακόμη του Συντονιστικού των γενικών συνελεύσεων Φοιτητικών Συλλόγων, που ξεκίνησε από το Πολυτεχνείο και κατέληξε στο πανεπιστήμιο.

Ads

Το Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου, θα πραγματοποιηθεί η πρώτη πανελλαδική πορεία φοιτητών, από πανεπιστήμια όλης της χώρας που τελούν υπό κατάληψη, στις 16:30 το απόγευμα, ξεκινώντας από το Πολυτεχνείο. Η πορεία των φοιτητών θα ενωθεί με την πορεία των πρωτοβάθμιων σωματείων στην Καμάρα, και αργότερα με το κίνημα των «αγανακτισμένων», που θα βρίσκεται στο Λευκό Πύργο.

Το Πανελλαδικό Συντονιστικό των συνελεύσεων των καταλήψεων θα συνεδριάσει την προσεχή Κυριακή για να καθορίσει το μέλλον των κινητοποιήσεών του.

Σημειώνεται πως 301 πανεπιστημιακά τμήματα και σχολές της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης σ’ όλη τη χώρα βρίσκονται υπό κατάληψη. Κατάληψη μιας εβδομάδας και κινητοποιήσεις αποφασίστηκε σήμερα και στο Πανεπιστήμιο Κρήτης στο Ρέθυμνο, έπειτα από απόφαση της γενικής συνέλευσης των φοιτητών.

Σε σχετική ανακοίνωση της ΟΛΜΕ, αναφέρεται ότι ο νόμος για την τριτοβάθμια εκπαίδευση «δίνει ένα συντριπτικό πλήγμα στη δημόσια και δωρεάν τριτοβάθμια εκπαίδευση και νομοθετεί το επιχειρηματικό πανεπιστήμιο, υλοποιώντας τη βάρβαρη πολιτική του μνημονίου, της κυβέρνησης και της τρόικας».

Οι φοιτητές εμφανίζονται αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους, παρά το γεγονός ότι η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου ξεκαθάρισε πως εάν δεν γίνονται μαθήματα λόγω καταλήψεων θα χαθεί το εξάμηνο. Σύμφωνα με τους φοιτητές, πάνω από 270 τμήματα και σχολές σε ΑΕΙ και ΤΕΙ έχουν βάλει «λουκέτο», ενώ καθημερινά διεξάγονται γενικές συνελεύσεις.

Συγκέντρωση και έξω από το υπουργείο Υγείας

Έξω από το υπουργείο Υγείας συγκεντρώθηκαν οι γιατροί, οι οποίοι πραγματοποιούν 48ωρη απεργία σήμερα, Πέμπτη και αύριο, Παρασκευή, διαμαρτυρόμενοι για τη λειτουργία του Εθνικού Οργανισμού Παροχών Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ).