Την ικανοποίηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα μέτρα που ανακοίνωσε η ελληνική κυβέρνηση, εξέφρασε την Τετάρτη στις Βρυξέλλες ο εκπρόσωπος του επιτρόπου Όλι Ρεν, Αμαντέου Αλταφάζ, σημειώνοντας ότι οι συγκεκριμένες ανακοινώσεις απέδειξαν ότι «υπήρχε συμπληρωματική δουλειά να γίνει». Υποστήριξε δε, ότι μόλις η ελληνική κυβέρνηση ενημερώσει ότι είναι έτοιμη να ξαναρχίσει τις συνομιλίες, η τρόικα θα επιστρέψει. Πάντως, ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού ταμείου διάσωσης EFSF Κλάους Ρέγκλινγκ εκτίμησε σήμερα πως το πρόγραμμα της ΕΕ και του ΔΝΤ για την Ελλάδα δεν αποδίδει, παρά τη στήριξη που εξέφρασε στο μηχανισμό ευρωστήριξης η Άγκελα Μέρκελ. Ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, πάλι, διευκρίνισε πως η 6η δόση προς την Ελλάδα δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη.

Ads

Ειδικότερα, ο Αμαντέου Αλταφάζ, αφού σημείωσε ότι η αξιολόγηση θα συνεχιστεί με την επιστροφή της Τρόικας στην Αθήνα, υπογράμμισε ότι είναι θέμα των ελληνικών αρχών να ενημερώσουν για το πότε θα είναι έτοιμες να ξαναρχίσουν τις συζητήσεις. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Όλι Ρεν, στόχος είναι να επαναληφθούν το συντομότερο δυνατόν οι συνομιλίες, ώστε να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, όσο γίνεται πιο γρήγορα.

Σημείωσε ακόμη την ετοιμότητα του κλιμακίου της Τρόικας να επισπεύσει την επάνοδό του στην Αθήνα, μόλις δοθούν οι απαραίτητες διαβεβαιώσεις για την ολοκλήρωση των εργασιών που χρειάζονται στο δημοσιονομικό και διαθρωτικό τομέα, για την εφαρμογή του Μεσοπρόθεσμου και στα μέτρα για το 2012. Ο εκπρόσωπος του Όλι Ρεν ανέφερε επίσης, ότι δεν έχει οριστεί ακόμη ημερομηνία για την επανάληψη των συνομιλιών, επισήμανε, ωστόσο, ότι παραμένει ο στόχος που έχει τεθεί για τα μέσα Σεπτεμβρίου.

Επιμένει στις μεταρρυθμίσεις η Μέρκελ

«Η Ελλάδα θα πρέπει να κάνει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις και να λειτουργεί σε ένα πιο διαφανές πλαίσιο» υποστήριξε την Τετάρτη η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, κατά την ομιλία της στη βουλή.

Ads

Η κ. Μέρκελ επανέλαβε την αντίθεσή της στην έκδοση ευρωομολόγων, λέγοντας ότι κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε ένωση χρεών και όχι ένωση σταθερότητας. Όπως, ανέφερε η επίλυση της κρίσης χρέους της Ευρωζώνης θα είναι χρονοβόρα και πως δεν αντιμετωπίζεται με τρόπους όπως η αναδιάρθρωση χρέους ή το ευρωομόλογο.

Η κ. Μέρκελ, υπερασπίσθηκε τον μηχανισμό ευρωστήριξης, με αφορμή τη σημερινή απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της χώρας, λέγοντας ότι αν το ευρώ καταρρεύσει θα καταρρεύσει και η Ευρώπη.

Και ο Γερμανός αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας Φίλιπ Ρέσλερ δήλωσε σήμερα ότι είναι «αδύνατον» να αποκλειστεί η Ελλάδα από την ευρωζώνη. Ο κ. Ρέσλερ, ηγέτης του κόμματος των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP), κυβερνητικού εταίρου των Χριστιανοδημοκρατών, με συνέντευξη στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας Hannoversche Allgemeine Zeitung επισημαίνει ότι «δεν είναι δυνατόν να αντιστραφεί ο ιστορικός ρους. Ο αποκλεισμός ενός κράτους από την ευρωζώνη είναι αδύνατος λόγω των ισχυουσών συνθηκών».

Σημειώνεται πως ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου θα μιλήσει στο γερμανικό κοινοβούλιο 27 Σεπτεμβρίου, δύο μέρες δηλαδή πριν από την κρίσιμη ψηφοφορία για την έγκριση του δεύτερου πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα και την ενίσχυση του ευρωπαϊκού χρηματοπιστωτικού μηχανισμού στήριξης (EFSF).

EFSF: Το πρόγραμμα για την Ελλάδα δεν αποδίδει

Αντιθέτως, ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού ταμείου διάσωσης EFSF Κλάους Ρέγκλινγκ εκτίμησε σήμερα πως το πρόγραμμα της ΕΕ και του ΔΝΤ για την Ελλάδα δεν αποδίδει, λέγοντας πως η Αθήνα ίσως δεν μπορέσει να επιστρέψει στις αγορές στον προβλεπόμενο χρόνο και οι Έλληνες μπορεί να χρειαστεί να δεχθούν μείωση του βιοτικού τους επιπέδου.

Μιλώντας σε τραπεζικό συνέδριο στη Φρανκφούρτη, όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires, ο Ρέγκλινγκ χαρακτήρισε την Ελλάδα «ειδική περίπτωση». «Ο στόχος των προγραμμάτων (ΕΕ και ΔΝΤ) είναι σαφής, να αγοραστεί χρόνος. Αυτό λειτουργεί στην Ιρλανδία και την Πορτογαλία, αλλά δεν λειτουργεί ακόμη στην Ελλάδα» υπογράμμισε.

Ο Ρέγκλινγκ εξέφρασε επίσης την εκτίμηση πως η Ελλάδα δεν θα επιστρέψει στις αγορές στον προβλεπόμενο χρόνο και πως οι πολίτες της μπορεί να δουν το βιοτικό τους επίπεδο να μειώνεται. Όσον αφορά δε ένα δεύτερο πρόγραμμα στήριξης στην Αθήνα, σημείωσε πως «εξαρτάται από τις κινήσεις στην Ελλάδα».

«Δεν είναι δεδομένη η εκταμίευση της 6ης δόσης»

Ο πρόδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, πάλι, επισήμανε πως η εκταμίευση της επόμενης δόσης του δανείου της Ελλάδας δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη εάν η χώρα δεν τηρήσει όλους τους όρους. «Η Ελλάδα πρέπει να ξέρει πως οι στόχοι που έχουμε θέσει πρέπει να επιτευχθούν και να γίνουν σεβαστοί. Σε αντίθετη περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί δεδομένη η επόμενη εκταμίευση», τόνισε ο Γιούνκερ.

Διαφορετική άποψη εξέφρασε ο Όλι Ρεν, που εμφανίστηκε βέβαιος ότι η Ελλάδα θα λάβει τις απαιτούμενες αποφάσεις και ότι η έκτη δόση θα εκταμιευθεί. «Πιστεύω ότι η Ελλάδα θα πάρει τις αναγκαίες αποφάσεις προκειμένου να διασφαλίσει την εκταμίευση της 6ης δόσης και ότι μπορούμε να συνεχίσουμε τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις στη χώρα», τόνισε ο Όλι Ρεν, μιλώντας σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στο ευρωκοινοβούλιο.

UBS: Συρρίκνωση ΑΕΠ κατά 50% σε περίπτωση εξόδου από το ευρώ

Την ίδια ώρα, αναλυτές της ελβετικής επενδυτικής τράπεζας UBS προειδοποιούν σε σημείωμά τους ότι σε περίπτωση εξόδου από την ευρωζώνη το ΑΕΠ των πιο αδύναμων χωρών, όπως η Ελλάδα και η Πορτογαλία, θα μειωθεί κατά 50%. Ενδεχόμενη διάλυση της ευρωζώνης θα επιφέρει βαρύ πλήγμα και στις ισχυρότερες χώρες-μέλη, που θα δουν την οικονομία τους να συρρικνώνεται κατά 20%-25%.

Σύμφωνα με την ελβετική τράπεζα, υπό την παρούσα δομή και με τη σημερινή ηγεσία «το ευρώ δε λειτουργεί». Ωστόσο, το κόστος από τη διάλυση της ευρωζώνης θα είναι μεγαλύτερο από το κόστος διάσωσης των αδύναμων μελών. H UBS εκτιμά ότι οι εταίροι του ευρώ πρέπει να πορευθούν προς μία στενότερη δημοσιονομική ένωση.

Δείτε επίσης: Όλα για… την έκτη δόση