Στο 23% σκαρφαλώνει από σήμερα Πέμπτη ο συντελεστής ΦΠΑ στην εστιάση με αποτέλεσμα η έξοδος σε εστιατόρια και καφετέριες να είναι ακριβότερη, ενώ από τις επιβαρύνσεις δεν εξαιρούνται delivery αλλά και αναψυκτικά, χυμοί και ροφήματα, ακόμα κι αν πωλούνται από σούπερ μάρκετ.

Ads

Η εφαρμογή των τριών συντελεστών ΦΠΑ 6,5%, 13% και 23% κατά περίπτωση δημιουργεί σύγχυση τόσο τις επιχειρήσεις όσο και τους καταναλωτές που θα «ψάχνονται» για το ΦΠΑ με τον οποίο θα επιβαρύνεται το τρόφιμο ή το ρόφημα που καταναλώνουν.

Εν τω μεταξύ, την απόφαση για στάση πληρωμών προς το Δημόσιο ελαβε η έκτακτη γενική συνέλευση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων, το βράδυ της Τρίτης. Οι εκπρόσωποι του κλάδου Εστίασης αποφάσισαν ακόμα να προχωρήσουν σε εκδήλωση διαμαρτυρίας στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης και κλείσιμο των καταστημάτων σε ημερομηνία που θα καθορίσει το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας.

Οι εστιάτορες όχι μόνο ζητούν την αναστολή του μέτρου της μετάταξης του ΦΠΑ του κλάδου στο 23% αλλά επί πλέον εκτιμούν ότι ο κλάδος, ενόψει του νέου εθνικού φορολογικού πλαισίου πρέπει να μεταταχθεί στο χαμηλό συντελεστή 6,5%.

Ads

«Ούτως ή άλλως είμαστε έτοιμοι για κλείσιμο» δήλωσε στην κρατική τηλεόραση ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γ. Τσάκος, τονίζοντας ότι οι καταστηματάρχες δεν έχουν τίποτα άλλο να χάσουν. Όπως είπε, θα κρατήσουν τις ίδιες τιμές, με ΦΠΑ 23%, θα απορροφήσουν δηλαδή την αύξηση, χωρίς όμως να πληρώσουν το Δημόσιο.

«Διαχωρίζουμε πλήρως τη θέση μας από την Ομοσπονδία για το ζήτημα των φορολογικών υποχρεώσεων. Εμείς θα συνεχίσουμε να τις πληρώνουμε και θα στραφούμε στο ΣτΕ, όπου θα επιχειρήσουμε εκεί να ανατρέψουμε την απόφαση της κυβέρνησης για την αύξηση του ΦΠΑ» αναφέρει, ωστόσο, σε δήλωσή του στην Ημερησία ο γενικός γραμματέας του Πανελλήνιου Συνδέσμου Καταστημάτων Εστίασης και Διασκέδασης (ΠΑΣΚΕΔΙ) Η. Καλιώρας.

Από την άλλη πλευρά, σε χθεσινή ραδιοφωνική του συνέντευξη, ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος, αφού υποστήριξε ότι το μέτρο της αύξησης του ΦΠΑ στην εστίαση θα λειτουργήσει, δήλωσε έτοιμος να συζητήσει δραστικές μειώσεις του συντελεστή «αν πρώτα όμως συμφωνήσουμε για απλά μέτρα απόδοσης του φόρου».

«Αν κάθε ταμειακή μηχανή είναι συνδεδεμένη αυτόματα ηλεκτρονικά μέσω κινητού τηλεφώνου με το ΚΕΠΥΟ, εάν ο πολίτης είναι συνειδητός καταναλωτής και ζητάει όταν παίρνει ένα προϊόν αξίας 2 ευρώ, 5 ευρώ, 10 ευρώ στην εστίαση ζητάει απόδειξη, τότε θα χτυπήσουμε ένα μέρος της κολοσσιαίας παραοικονομίας και φοροδιαφυγής στο χώρο της εστίασης» παρατήρησε ο κ. Βενιζέλος και πρόσθεσε ότι τα 700 εκατομμύρια ευρώ που υπολογίζει το οικονομικό επιτελείο από την υιοθέτηση του εν λόγω μέτρου σε ετήσια βάση, υπολογίζονται με δεδομένη την παραοικονομία και τη φοροδιαφυγή.

«Αλλά αν ο πολίτης ανέχεται να του ανεβάζουν τη τιμή λόγω υποτίθεται αυξημένου ΦΠΑ, αλλά ο ΦΠΑ να μην αποδίδεται στο κράτος, τότε ο πολίτης αυτός είναι θύμα μιας κατάστασης που πρέπει να του δημιουργεί πολύ μεγάλη αντίδραση», επεσήμανε ο υπουργός και ενδεικτικά ανέφερε ότι τα έσοδα του κράτους από το φόρο εισοδήματος επιχειρήσεων, νομικών προσώπων θα είναι 2,5 δισ. και από το φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων 9 δισ. ευρώ.

Πάντως, σήμερα, η πρώην υπουργός Οικονομίας, Λούκα Κατσέλη, άσκησε δριμεία κριτική στο μέτρο της κυβέρνησης. Συγκεκριμένα χαρακτήρισε άδικο και αναποτελεσματικό το μέτρο της αύξησης του ΦΠΑ στο 23%, όπως επίσης και την αύξηση των έμμεσων φόρων, «σε μία περίοδο ύφεσης».

Στον συντελεστή του 23%, μετατάσσονται:

• Οι χυμοί φρούτων και λαχανικών

• Έτοιμα ροφήματα, π.χ. καφές, τσάι, σοκολάτα

• Αεριούχο νερό

• Αναψυκτικά

• Όλα τα προϊόντα που παρέχονται μέσω της εκμετάλλευσης καφενείων, ζαχαροπλαστείων, καφετερίων, ψητοπωλείων, οινομαγειρείων κλπ

Στον μειωμένο συντελεστή παραμένουν

  • Παραδόσεις γλυκών από ζαχαροπλαστεία (δεν καταναλώνονται επί τόπου)
  • Παραδόσεις φαγητού από κυλικεία εντός σχολείων, νοσοκομείων και ιδρυμάτων

πρόνοιας (επίσης θα πρέπει να μην καταναλώνονται επί τόπου)

  • Το ψωμί, τα αρτοσκευάσματα, τα βουτήματα κλπ
  • Τυποποιημένα είδη διατροφής (κονσέρβες, έτοιμες σαλάτες, γιαούρτια κλπ)

Επισημαίνεται ότι μία επιχείρηση εμπορεύεται διαφορετικά είδη αγαθών ή παρέχει διαφορετικά είδη υπηρεσιών και ανεξάρτητα από τον κωδικό δραστηριότητας που αφορά την κύρια δραστηριότητά της, υποχρεούται να εφαρμόζει τον κατά περίπτωση συντελεστή ΦΠΑ ο οποίος ισχύει για κάθε συγκεκριμένο αγαθό ή κάθε συγκεκριμένη υπηρεσία.

Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι για παράδειγμα ένα σούπερ μάρκετ που διατηρεί και τμήμα παράδοσης έτοιμων γευμάτων, για τα προϊόντα του σούπερ μάρκετ εφαρμόζει το μειωμένο συντελεστή 13% για τα τυποποιημένα είδη διατροφής και τον κανονικό 23% για την παράδοση έτοιμων γευμάτων.