Εκτός ελέγχου βρίσκεται πλέον η δυναμική του δημόσιου χρέους, σύμφωνα με έκθεση του γραφείου παρακολούθησης εκτέλεσης του κρατικού Προϋπολογισμού για τις δημοσιονομικές εξελίξεις στο επτάμηνο Ιανουαρίου – Ιουλίου 2011, που απευθύνεται προς τους βουλευτές.

Ads

«Η αύξηση του πρωτογενούς ελλείμματος, σε συνδυασμό με την περαιτέρω πτώση της οικονομικής δραστηριότητας, ενισχύουν σημαντικά τη δυναμική του χρέους, αντισταθμίζοντας τα οφέλη από τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της 21ης Ιουλίου και απομακρύνουν το ενδεχόμενο σταθεροποίησης του», σημειώνεται στην έκθεση.

«Η σημαντική περαιτέρω αύξηση του χρέους, το υψηλό πρωτογενές έλλειμμα, το οποίο στο επτάμηνο έχει ήδη υπερβεί σημαντικά τον ετήσιο στόχο και η βαθύτερη ύφεση, έχουν ενισχύσει στο έπακρο τη δυναμική του χρέους, η οποία πλέον είναι εκτός ελέγχου. Οι εξελίξεις αυτές φαίνεται να αντισταθμίζουν σε μεγάλο βαθμό της θετικές επιπτώσεις στη δυναμική του χρέους από τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της 21ης Ιουλίου, (μείωση επιτοκίων κατά μία ποσοστιαία μονάδα και επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής ων δανείων της Ελλάδας)».

Στην ίδια έκθεση τονίζεται η ανάγκη απαρέγκλιτης και έγκαιρης εφαρμογής του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, γιατί «μόνο έτσι είναι δυνατόν να περιοριστούν σημαντικά, αλλά όχι και να εξαλειφθούν πλήρως οι αποκλίσεις από τον ετήσιο διορθωμένο στόχο του ελλείμματος».

Ads

«Είναι απολύτως απαραίτητη, όχι απλώς η συνέχιση, αλλά η ενίσχυση των προσπαθειών, για δημοσιονομική προσαρμογή και καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Παράλληλα, η επιδείνωση της ύφεσης υποδηλώνει ότι είναι σκόπιμο να ενισχυθούν οι προσπάθειες μείωσης των πρωτογενών δαπανών», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Σημειώνεται ότι η έκθεση της νεοσύστατης αυτής υπηρεσίας είναι η πρώτη, και δόθηκε στους βουλευτές ταυτόχρονα με την ενημέρωση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Φίλιππου Σαχινίδη, για την πορεία εκτέλεσης του γενικού κρατικού προϋπολογισμού την ίδια περίοδο.

Από την πλευρά του, ο Φίλιππος Σαχινίδης απέδωσε την απόκλιση των στόχων στη μεγαλύτερη από τις προβλέψεις ύφεση και στις αυξημένες επιχορηγήσεις προς τα ασφαλιστικά ταμεία και τον ΟΑΕΔ. Ταυτόχρονα, εκτίμησε ότι η εφαρμογή των μέτρων του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος θα αντισταθμίσει τις αποκλίσεις που εμφανίζονται στον κρατικό προϋπολογισμό.

Επίσης, ενόψει της συζήτησης για το νέο φορολογικό σύστημα ο κ. Σαχινίδης κάλεσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης να αφήσουν τις προκαταλήψεις επαναλαμβάνοντας την πρόσκληση του υπουργού Οικονομίας Ευάγγελου Βενιζέλου να καταθέσουν συγκεκριμένες προτάσεις.

Ο εκπρόσωπος της ΝΔ Θόδωρος Καράογλου μίλησε για πλήρη εκτροχιασμό του προϋπολογισμού, τόνισε ότι η τεχνητή κυβερνητική αισιοδοξία κατέρρευσε, ενώ χαρακτήρισε ανέφικτο τον αναθεωρημένο στόχο για τα έσοδα.

«Η εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού το τελευταίο επτάμηνο απέδειξε ότι η συνταγή της κυβέρνησης απέτυχε πλήρως σε όλους τους στόχους και ιδιαίτερα στη βασική φιλοδοξία της να οδηγήσει χώρα έξω από την ύφεση», υποστήριξε ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος.

«Δεν έχουμε πολιτικές ιδέες ενώ η κυβέρνηση δεν εφαρμόζει ούτε αυτά που σχεδιάζει. Υπάρχει ο κίνδυνος να μείνουμε μόνοι μας», επεσήμανε μεταξύ άλλων, ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Μάκης Βορίδης.

Για «πλήρη εκτροχιασμό από όποια οπτική γωνία και να το παρατηρήσει κανείς», όπως είπε, αλλά και για «απόλυτα γενικευμένη αποτυχία κυβέρνησης-τρόικας και αστικού πολιτικού κατεστημένου», μίλησε ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης.

Τέλος, ο βουλευτής της Δημοκρατικής Αριστεράς Θανάσης Λεβέντης χαρακτήρισε αναποτελεσματικές και προεκλογικά και μετεκλογικά τις καθησυχαστικές πολιτικές της κυβέρνησης.