Σύμφωνα με δημοσίευμα τωνδ Financial Times, η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (European Banking Authority, ΕΒΑ) καταρτίζει σχέδιο με σκοπό να βοηθήσει τις ευρωπαϊκές τράπεζες να αντλήσουν ρευστότητα από τις αγορές.

Ads

Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι η EBA, ρυθμιστική αρχή για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, εξετάζει διάφορες προτάσεις, με σκοπό να διευκολύνει τις ευρωπαϊκές τράπεζες να λάβουν μεσομακροπρόθεσμη χρηματοδότηση από τις αγορές. Αναφέρει επίσης, ότι πολλές ευρωπαϊκές τράπεζες αντιμετώπισαν δυσκολία για τη μακροπρόθεσμη χρηματοδότησή τους το τελευταίο τρίμηνο, αυξάνοντας την εξάρτησή τους από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). Παράδειγμα οι ιταλικές τράπεζες, που σχεδόν διπλασίασαν τον δανεισμό τους από την ΕΚΤ στα 80 δις ευρώ τον Ιούλιο.

Οι προτάσεις της EBA πρόκειται να παρουσιαστούν σε συνάντηση Ευρωπαίων αξιωματούχων την επόμενη εβδομάδα. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται ένα νέο πλαίσιο εγγυήσεων για τα ομόλογα που εκδίδουν οι τράπεζες, ένα μέτρο που, όπως σημειώνεται από την εφημερίδα, είναι αμφιλεγόμενο και θα απαιτήσει την εκχώρηση νέων αρμοδιοτήτων στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ). Η EBA αντιμετωπίζει, ήδη, πριν ακόμη παρουσιάσει το σχέδιο της, μεγάλη αντίσταση από ορισμένες χώρες της Ευρωζώνης, οι οποίες είναι απρόθυμες να ανοίξουν εκ νέου τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στη σύνοδο κορυφής στις 21 Ιουλίου.

Σε αυτή τη συμφωνία προβλέπονται νέες αρμοδιότητες για το ΕΤΧΣ, π.χ. να αγοράζει κρατικά ομόλογα από τη δευτερογενή αγορά και να ενισχύει την κεφαλαιακή θέση τραπεζών, αλλά όχι και τη δυνατότητα να δίνει εγγυήσεις για ομόλογα που εκδίδουν οι τράπεζες. Η BaFin, η γερμανική ρυθμιστική αρχή για το χρηματοπιστωτικό τομέα, τάχθηκε χθες κατά ενός άλλου σχεδίου – να δοθεί στο ΕΤΧΣ η αρμοδιότητα να μεταβιβάζει απευθείας κεφάλαια σε τράπεζες και όχι μέσω δανείων στις Κυβερνήσεις, όπως προβλέπει η απόφαση του Ιουλίου.

Ads

Η EBA διέψευσε φημολογία στα μέσα ενημέρωσης ότι έχει ζητήσει κεφαλαιακή ενίσχυση από τις ευρωπαϊκές τράπεζες. Αντίθετα, δήλωσε πως τα πανευρωπαϊκά τεστ αντοχής έδειξαν τον Ιούλιο ότι οι περισσότερες τράπεζες έχουν ενισχύσει σημαντικά την κεφαλαιακή τους θέση και μπορούν να αντιμετωπίσουν ισχυρά σοκ. Η EBA εξέφρασε, ωστόσο, την ανησυχία της για τη ρευστότητα των τραπεζών. «Θα είναι σημαντικό να αποκατασταθεί η πρόσβαση των τραπεζών σε μεσομακροπρόθεσμη χρηματοδότηση από τις αγορές», δήλωσε χαρακτηριστικά.