Ερευνητές που εργάζονται στο Εθνικό Εργαστήριο του αμερικανικού υπουργείου Ενέργειας, στο Αϊνταχο, σχεδίασαν πυρηνικό αντιδραστήρα σε μέγεθος βαλίτσας, ο οποίος μπορεί να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες έως και οκτώ νοικοκυριών. Σύμφωνα με τους επιστήμονες λόγω του μεγέθους και της ανθεκτικότητάς του, ο εν λόγω αντιδραστήρας θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί όχι μόνο στη Γη αλλά και στο διάστημα, σε όποιον πλανήτη η Nasa αποφάσιζε ότι θέλει να παράγει ενέργεια.

Ads

Παρότι τα περισσότερα πυρηνικά εργοστάσια παράγουν εκατοντάδες ή χιλιάδες μεγαβάτ ηλεκτρικού ρεύματος, η φορητή γεννήτρια θα περιοριζόταν σε μόλις 40 κιλοβάτ, όμως το σχήμα της την καθιστά ιδανική για τις συνθήκες που επικρατούν στο Διάστημα. Η Nasa πάντως έχει ήδη σκεφτεί τρόπους αξιοποίησης του αντιδραστήρα καθώς θα μπορούσε, μεταξύ άλλων, να τροφοδοτεί γεννήτριες οξυγόνου και υδρογόνου ή να χρησιμοποιείται για την φόρτιση συσκευών, για την οποία, σήμερα, χρησιμοοιούνται ηλιακά κύτταρα. Ωστόσο, οι πηγές φωτός δεν είναι πάντα διαθέσιμες στο διάστημα γι’ αυτό εφόσον η εν λόγω επιτευχθή η εν λόγω κατασκευή θα είναι, σύμφωνα με τους επιστήμονες, εξαιρετικά χρήσιμη.

Η ομάδα του Εθνικού Εργαστηρίου σκοπεύει να κατασκευάσει ένα πρωτότυπο του μίνι-αντιδραστήρα για να τον δοκιμάσει μέσα στο 2012. Επιπλέον σύμφωνα με τους ερευνητές δεν θα υπάρχει ο κίνδυνος τήξης των πυρήνων, λόγω των χαμηλών επιπέδων ενέργειας.