Μειώσεις στα πρόστιμα για τα αυθαίρετα, μέσω εφορίας και ΟΑΕΔ, και αυξήσεις για μεγάλες παραβάσεις, είναι οι αλλαγές που προβλέπεται να κάνει ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Παπακωνσταντίνου, κατά την αυριανή δεύτερη ανάγνωση του νομοσχεδίου στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, το οποίο αναμένεται να εισαχθεί για ψήφιση από την Ολομέλεια την επόμενη εβδομάδα.

Ads

Το νομοσχέδιο προβλέπει πρόστιμο το οποίο κυμαίνεται στο 15-45% της τιμής ζώνης, αναλόγως τη θέση και τη χρήση του αυθαιρέτου.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι αλλαγές που ετοιμάζει ο κ. Παπακωνσταντίνου είναι τέσσερις και προβλέπουν:

1) Μεγαλύτερη μείωση προστίμων για αυθαίρετα που βρίσκονται σε περιοχές με τιμή ζώνης έως 1.500 ευρώ το τετραγωνικό, με μικρή πιθανότητα να φτάσει το πλαφόν ώς και τις 2.000 ευρώ. Θα προβλεφθεί νέος μειωτικός συντελεστής για περιοχές χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων, αλλά θα επωφελούνται μόνον περιπτώσεις που το παράνομο ακίνητο αποτελεί τη μόνη κατοικία της οικογένειας. Εξετάζεται να συμπεριλάβει και την κύρια κατοικία, δηλαδή και ιδιοκτήτες που έχουν ένα μικρό εξοχικό. Θα απαιτείται σχετική πιστοποίηση μέσα από το Ε-9 που υποβάλλεται στην εφορία. Μειώσεις θα προβλεφθούν και σε ανέργους που είναι εγγεγραμμένοι στο ταμείο ανεργίας του ΟΑΕΔ.

Ads

2) Αυξήσεις σε περιπτώσεις μεγάλων υπερβάσεων, που ξεπερνούν το 100% των όρων δόμησης που ισχύουν στην κάθε περιοχή, εντός αλλά και εκτός σχεδίου.

3) Χρονική επέκταση του ορίου μέσα στο οποίο έχει κατασκευαστεί το δηλούμενο αυθαίρετο. Το νομοσχέδιο καλύπτει κτίσματα που έχουν ολοκληρωθεί ώς τις 28/4/2010, ημερομηνία που τέθηκε σε ισχύ ο νόμος για την τακτοποίηση των ημιυπαίθριων. Εξετάζεται το ενδεχόμενο να επεκταθεί ώς και την ημερομηνία ψήφισης των νέων ρυθμίσεων. Εκτιμάται ότι για οικοδομές είναι πολύ εύκολο να «πειραχθεί» ο χρόνος κατασκευής.

4) Πρόβλεψη για διάθεση μέρους των εσόδων από τα πρόστιμα στο ΙΚΑ, χωρίς να αυξηθούν για τους ιδιοκτήτες τα οφειλόμενα ποσά. Σχετικό αίτημα έχει υποβληθεί από τη διοίκηση του Οργανισμού και ο υπουργός Περιβάλλοντος, μιλώντας χθες στον «Σκάι», επιβεβαίωσε ότι θα γίνει αποδεκτό.

Οι οποιεσδήποτε ασάφειες και τα τυχόν κενά στο νομοσχέδιο αναμένεται να διευκρινιστούν αύριο, κατά τη δεύτερη ανάγνωση του νομοσχεδίου στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

ΟΙ ασάφειες, για τις οποίες δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις ακόμα, αφορούν:

1) Αυθαίρετα που έχουν δηλωθεί με βάση τις ρυθμίσεις του 1983 και του 2003, όπου οι περισσότεροι ιδιοκτήτες δεν έχουν εξοφλήσει τις οφειλές. Είναι πιθανόν να κληθούν να υποβάλουν νέα δήλωση, αλλά με συμβολικά πρόστιμα. Να σημειωθεί ότι σήμερα δεν υπάρχει σαφής εικόνα για τα κτίσματα που έχουν ενταχθεί στους δύο αυτούς νόμους, όπως και γι’ αυτά που έχουν επωφεληθεί από μια μικρότερης κλίμακας τακτοποίηση με απλές αποφάσεις νομαρχών, με βάση το νόμο 2218/1994 που αφορούσε ιδιοκτήτες με σοβαρά προβλήματα υγείας.

2) Κτίσματα που βρίσκονται σε δασικές ή αναδασωτέες περιοχές και αντιπροσωπεύουν περίπου το 30% των αυθαιρέτων. Με το νομοσχέδιο είναι σαφές ότι εξαιρούνται από την τακτοποίηση, αλλά υπάρχει πρόταση να υποβάλουν όλοι δηλώσεις ώστε να γίνει ένα είδος απογραφής και να προωθηθούν νέες ρυθμίσεις κατά περίπτωση και με βάση την πρόοδο των δασικών χαρτών. Αν επιλεγεί αυτή η λύση, οι ενδιαφερόμενοι θα υποβάλουν φάκελο με τα στοιχεία του ακινήτου και θα πληρώσουν το παράβολο των 500-1.000 ευρώ, ανάλογα με τα τετραγωνικά του ακινήτου, όπως προβλέπει το νομοσχέδιο. Τα πρόστιμα θα καταλογιστούν με καινούργια νομοθετική διάταξη.